Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 20/07/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Budyń:
  • 500 g mleka
  • 60 g mąki, zwykłej
  • 20 g mak, i ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 170 g cukru
  • Budyń Śmietankowy
  • ...................................
  • 250 g masła
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 40 g kakao
  • Suszone śliwki
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 70 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    1.Budyń ugotować z podanych składników. Umieścić w naczyniu wszystkie składniki prócz masła czas 7 min Obr 2-3 temp 100oCOdstawić do ostygnięcia.

    2.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę 2min/Obr 4 (przy pomocy motylka).Wyjąć do miseczki.

    3.Do naczynia włożyć masło i ucierać z cukrem 2min/Obr 2-4. Dodać pozostałe składniki wraz z ubitymi wcześniej białkami i wyrabiać 1min/obr4

    4.Podzielić ciasto na dwie części. Wylać jedną połowę ciasta na blachę. Do pozostałej części dodać kakao czas 30sek/Obr 4

    5.jasne ciasto wylać ciemne. Obłożyć owocami. Piec w piekarniku ok. 30-40 min temp. 180o  C. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

     

    Wykonanie masy budyniowej:

     

    Masło utrzeć czas 2min/Obr 3-4. Dalej ucierać dodając po łyżce budyniu do otrzymania jednolitej masy.

     

    Wykonanie polewy:

    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu gotowaczczas ok. 10 min/ Obr 3 temp.90oC po 5 minutach temp zmniejszyć do  70o C nadal mieszać.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FALE DUNAJU

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?