![Ten przepis nie posiada zdjęcia](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipe-assets/bundles/tmrcfront/images/no-recipe-image-big.png?version=9gU8msun)
- TM 31
Składniki
- Budyń:
- 500 g mleka
- 60 g mąki, zwykłej
- 20 g mak, i ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 170 g cukru
- Budyń Śmietankowy
- ...................................
- 250 g masła
- Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 40 g kakao
- Suszone śliwki
- Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 70 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie ciasta:
1.Budyń ugotować z podanych składników. Umieścić w naczyniu wszystkie składniki prócz masła czas 7 min Obr 2-3 temp 100oCOdstawić do ostygnięcia.
2.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę 2min/Obr 4 (przy pomocy motylka).Wyjąć do miseczki.
3.Do naczynia włożyć masło i ucierać z cukrem 2min/Obr 2-4. Dodać pozostałe składniki wraz z ubitymi wcześniej białkami i wyrabiać 1min/obr4
4.Podzielić ciasto na dwie części. Wylać jedną połowę ciasta na blachę. Do pozostałej części dodać kakao czas 30sek/Obr 4
5.jasne ciasto wylać ciemne. Obłożyć owocami. Piec w piekarniku ok. 30-40 min temp. 180o C. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Wykonanie masy budyniowej:
Masło utrzeć czas 2min/Obr 3-4. Dalej ucierać dodając po łyżce budyniu do otrzymania jednolitej masy.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu gotowaczczas ok. 10 min/ Obr 3 temp.90oC po 5 minutach temp zmniejszyć do 70o C nadal mieszać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy "Fale Dunaju" nie powinny być z wiśniami z kompotu? pamiętam doskonale ten przepis s dzieciństwa i zawsze był z wiśniami
jagodamika: a jabłka były surowe, czy lekko podgotowane? Myślałam o gruszkach, ale właśnie nie wiem czy je podgotować
Ciasto wypróbowałam, bardzo dobre,użyłam jabłek ponieważ nie miałam śliwek, gorąco polecam.
aha! Dziękuję![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
tak też![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Anula
tak się zastanawiam... budyń śmietankowy też? czy alternatywnie? albo gotowy albo ten z mąki ziemniaczanej?
Are you sure to delete this comment ?