Składniki
24 kawałek/kawałki/kawałków
- Budyń:
- 500 g mleka
- 60 g mąki, zwykłej
- 20 g mak, i ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 170 g cukru
- Budyń Śmietankowy
- ...................................
- 250 g masła
- Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 40 g kakao
- Suszone śliwki
- Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 70 g cukru
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wykonanie ciasta:
1.Budyń ugotować z podanych składników. Umieścić w naczyniu wszystkie składniki prócz masła czas 7 min Obr 2-3 temp 100oCOdstawić do ostygnięcia.
2.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę 2min/Obr 4 (przy pomocy motylka).Wyjąć do miseczki.
3.Do naczynia włożyć masło i ucierać z cukrem 2min/Obr 2-4. Dodać pozostałe składniki wraz z ubitymi wcześniej białkami i wyrabiać 1min/obr4
4.Podzielić ciasto na dwie części. Wylać jedną połowę ciasta na blachę. Do pozostałej części dodać kakao czas 30sek/Obr 4
5.jasne ciasto wylać ciemne. Obłożyć owocami. Piec w piekarniku ok. 30-40 min temp. 180o C. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Wykonanie masy budyniowej:
Masło utrzeć czas 2min/Obr 3-4. Dalej ucierać dodając po łyżce budyniu do otrzymania jednolitej masy.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu gotowaczczas ok. 10 min/ Obr 3 temp.90oC po 5 minutach temp zmniejszyć do 70o C nadal mieszać.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy "Fale Dunaju" nie powinny być z wiśniami z...
Czy "Fale Dunaju" nie powinny być z wiśniami z kompotu? pamiętam doskonale ten przepis s dzieciństwa i zawsze był z wiśniami
jagodamika: a jabłka były surowe, czy lekko...
jagodamika: a jabłka były surowe, czy lekko podgotowane? Myślałam o gruszkach, ale właśnie nie wiem czy je podgotować
Ciasto wyproacutebowaam bardzo dobreuyam jabek...
Ciasto wypróbowałam, bardzo dobre,użyłam jabłek ponieważ nie miałam śliwek, gorąco polecam.
aha! Dziękuję
aha! Dziękuję
tak też
tak też
Anula
tak się zastanawiam... budyń
tak się zastanawiam... budyń śmietankowy też? czy alternatywnie? albo gotowy albo ten z mąki ziemniaczanej?