3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DROŻDŻOWY ZWIJANIEC Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

ZACZYN

  • 100 g mleko
  • 40 g mąka pszenna
  • 40 g cukru
  • 40 g drożdże świeże

CIASTO

  • 100 g mleko
  • 110 g cukru
  • 100 g masła
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 300 g powidła śliwkowe
  • 50 g migdał płatki
  • 5 g cynamon, mielony
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ZACZYN
  1. 1. Do naczynia wkładamy wszystkie produkty 2min.30s/37C/obr.1
    2. Gotowy zaczyn zostawiamy w naczyniu na 10 min. później przekładmy do innego naczynia.
  2. CIASTO
  3. 1. Do naczynia miksującego dajemy mleko, masło i 100g cukru 2min./40C/obr.2
    2. Dodajemy 500g mąki 2 jajka i jedno żółtko oraz wcześniej przygotowany zaczyn 1min.30s/INTERWAŁ
    3. Pozostawimy w nczyniu na 10 min. do wyrośnięcia.
    4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać 1/2 cynamonu .
    5. Wyrośniete ciasto wykładamy na wcześniej posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt.
    6. Powidła rozsmarowujemy na ciasto, posypujemy połową migdałów, tniemy na 5 cm.paski i zwijamy w harmonijkę i kolejno układamy w naczyniu żaroodporny.
    7. Całość smarujemy roztrzepanym białtkiem i posypujemy resztą migdałów, cynamonem i cukrem. Zostawiamy na 10 min.do wyrośnięcia.
    8. Pieczemy 40min./180C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie zaczynam robić,wygląda bardzo...

    Zgłoszony przez anetan1 na września 17, 2019 at 18:37.

    Właśnie zaczynam robić,wygląda bardzo smakowicie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze