Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
ZACZYN
- 100 g mleko
- 40 g mąka pszenna
- 40 g cukru
- 40 g drożdże świeże
CIASTO
- 100 g mleko
- 110 g cukru
- 100 g masła
- 550 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 300 g powidła śliwkowe
- 50 g migdał płatki
- 5 g cynamon, mielony
-
6
1h 20min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia wkładamy wszystkie produkty 2min.30s/37C/obr.1
2. Gotowy zaczyn zostawiamy w naczyniu na 10 min. później przekładmy do innego naczynia. - 1. Do naczynia miksującego dajemy mleko, masło i 100g cukru 2min./40C/obr.2
2. Dodajemy 500g mąki 2 jajka i jedno żółtko oraz wcześniej przygotowany zaczyn 1min.30s/INTERWAŁ
3. Pozostawimy w nczyniu na 10 min. do wyrośnięcia.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać 1/2 cynamonu .
5. Wyrośniete ciasto wykładamy na wcześniej posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt.
6. Powidła rozsmarowujemy na ciasto, posypujemy połową migdałów, tniemy na 5 cm.paski i zwijamy w harmonijkę i kolejno układamy w naczyniu żaroodporny.
7. Całość smarujemy roztrzepanym białtkiem i posypujemy resztą migdałów, cynamonem i cukrem. Zostawiamy na 10 min.do wyrośnięcia.
8. Pieczemy 40min./180C.
ZACZYN
CIASTO
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie zaczynam robić,wygląda bardzo...
Właśnie zaczynam robić,wygląda bardzo smakowicie.