Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
CIASTO
- 250 g mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 100 g Miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 500 g twarogu
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g śmietany 12 %
NA WIERZCH
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ozdobienia drożdżówek
LUKIER
- 200 g cukru
- 3-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 1 Do
wlać mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać
3 min / 37° C/ obr 1
2 Dodać mąkę , masło, żółtka i sól , wyrobić 3min
3 Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć
NADZIENIE
4 Założyć motylek. Dowlać jajka , dodać cukier i cukier waniliowy ,
utrzeć 2min/ 60 ° C/obr 3
5 Zdjąć motylek. Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, startą skórkę pomarańczową i kandyzowaną. Wymieszać 30s/ obr 6
6 Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąka i wyrobić . Podzielić na dwie części. Rozwałkować placek o grubości ok. 3-5 mm.
Wierzch posmarować połową masy serowej i zwinąć lużno w rulon. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.
7 Rulony pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm i ułożyc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min .
8 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C . Drożdżówki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 min.
9 Drożdżówki posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Podawać po ostudzeniu.
LUKIER
1 Dowsypać cukier . Zemleć 10 s/ obr10
2 Założyć motylek. Wlać sok z pomarańczy ,
wymieszać 20s / obr 3,5
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTakie mi oto wyszły bułasie 😊...
Takie mi oto wyszły bułasie 😜 bardzo dobre proporcje, bułeczki mięciutkie i pyyyyszne. Przepis godny polecenia 👍
Super przepis. Bułeczki wyszły rewelacyjne....
Super przepis. Bułeczki wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste. Ciasto drożdżowe idealne. Na pewno będę je wykorzystywać do różnych drożdżowych przepisów.
Ciasto puszyste, ser podczas krojenia troche sie...
Ciasto puszyste, ser podczas krojenia troche sie wylewal...ale to nic. Po upieczeniu piekne i pyszne