3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DROŻDŻÓWKI Z SEREM ,SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I LUKREM


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 250 g mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g Miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 500 g twarogu
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 50 g śmietany 12 %

NA WIERZCH

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ozdobienia drożdżówek

LUKIER

  • 200 g cukru
  • 3-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1 Do Closed lid wlać mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać
    3 min / 37° C/ obr 1


    2
    Dodać mąkę , masło, żółtka i sól , wyrobić 3min Dough mode

    3
    Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć Closed lid

    NADZIENIE

    4 Założyć motylek. Do Closed lid wlać jajka , dodać cukier i cukier waniliowy ,
    utrzeć 2min/ 60 ° C/obr 3


    5 Zdjąć motylek.
    Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, startą skórkę pomarańczową i kandyzowaną. Wymieszać 30s/ obr 6

    6 Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąka i wyrobić . Podzielić na dwie części. Rozwałkować placek o grubości ok. 3-5 mm.
    Wierzch posmarować połową masy serowej i zwinąć lużno w rulon. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.

    7 Rulony pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm i ułożyc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min .

    8 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C . Drożdżówki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 min.


    9
    Drożdżówki posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Podawać po ostudzeniu.

    LUKIER

    1
    Do Closed lid wsypać cukier . Zemleć 10 s/ obr10
    2 Założyć motylek
    . Wlać sok z pomarańczy ,
    wymieszać 20s / obr 3,5
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Bułeczki wyszły rewelacyjne....

    Zgłoszony przez lawenda1504 na kwietnia 12, 2018 at 16:34.

    Super przepis. Bułeczki wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste. Ciasto drożdżowe idealne. Na pewno będę je wykorzystywać do różnych drożdżowych przepisów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto puszyste, ser podczas krojenia troche sie...

    Zgłoszony przez BlueSky89 na kwietnia 7, 2018 at 18:40.

    Ciasto puszyste, ser podczas krojenia troche sie wylewal...ale to nic. Po upieczeniu piekne i pyszne tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze