thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

CIASTO

  • 250 g mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g Miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 500 g twarogu
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 50 g śmietany 12 %

NA WIERZCH

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ozdobienia drożdżówek

LUKIER

  • 200 g cukru
  • 3-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1 Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać
    3 min / 37° C/ obr 1


    2
    Dodać mąkę , masło, żółtka i sól , wyrobić 3min Ciasto"Ciasto"

    3
    Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    NADZIENIE

    4 Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać jajka , dodać cukier i cukier waniliowy ,
    utrzeć 2min/ 60 ° C/obr 3


    5 Zdjąć motylek.
    Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, startą skórkę pomarańczową i kandyzowaną. Wymieszać 30s/ obr 6

    6 Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąka i wyrobić . Podzielić na dwie części. Rozwałkować placek o grubości ok. 3-5 mm.
    Wierzch posmarować połową masy serowej i zwinąć lużno w rulon. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.

    7 Rulony pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm i ułożyc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min .

    8 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C . Drożdżówki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 min.


    9
    Drożdżówki posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Podawać po ostudzeniu.

    LUKIER

    1
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier . Zemleć 10 s/ obr10
    2 Założyć motylek
    . Wlać sok z pomarańczy ,
    wymieszać 20s / obr 3,5

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DROŻDŻÓWKI Z SEREM ,SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I LUKREM

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: