3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

DODATKOWO

  • 100 gramów rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • gorąca woda, do namoczenia rodzynek, tak by je przykryła
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta

BUDYŃ

  • 700 gramów mleka
  • 20 gramów cukru
  • 30 gramów cukru waniliowego
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 220 gramów mleka
  • 40 gramów świeżych drożdży pokruszonych
  • 500 gramów mąki pszennej, plus 2 łyżki jeżeli ciasto będzie się kleiło
  • 100 gramów cukru
  • 80 gramów miękkiego masła w kawałkach
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    BUDYŃ
  1. 1) Do Closed lid założyć motylek i wlać mleko a także dodać pozostałe składniki na budyń, gotować przez 8min i 30sekund/100`C/obr. 2.

    2) W między czasie zalej rodzynki gorącą wodą, tak by je przykryła i dodaj 2 łyżki rumu.

    3) Kiedy budyń będzie gotowy przelej go do miski, odstaw na chwilę by ostygł. Do budyniu dodaj odcedzone z wody rodzynki i wymieszaj.

    4) W plackach uformować zagłębienia i wypełnić je budyniem z rodzynkami, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 min w temperaturze 200`C.

     

  2. CIASTO DROŻDŻOWE
  3. 1) Do Closed lid wlać melko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2:30min/37`C/obr. 1.

    2) Dodać mąkę, masło, jajko i sół, wyrobić 2min/Dough mode. Jeżeli ciasto będzie się kleiło dodać 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min/Dough mode.

    3) Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 14 części, Z każdej uformować placki o średnicy 8-10 cm i ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośniecia.

  4. 4) W między czasie, kiedy wyrastają placki zrobić budyń

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

By drożdżówki miały identyczną wielkość, zważyłam ciasto i podzieliłam wagę na 14 części. Każdą część ważyłam z osobna a póżniej formowałam placki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche...

    Zgłoszony przez bird_song na grudnia 1, 2016 at 12:59.

    Niby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche malo wyrazisty smak budyniu, trzeba moze aromatu dac?

    Pozytyw taki ze latwo sie robi i szybko zniknely z blachy tmrc_emoticons.)

    Warto wyprobowac.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze