Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Drożdżówki serowe ślimaki
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 500 g mąki
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajo
- Nadzenie serowe:
- 250 g twarogu
- 1 opakowania cukru wanliowego
- 50 g cukru
- 1 jajo, do smarowania
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5
Przygotowanie
-
Mleko drożdże i cukier mieszamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1[/b].
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy 2 min 30 s//
.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Przygotowujemy nadzienie serowe wkładamy wszystkieskładniki ucieramy 2 minuty obrót 5.Do sera można dodać rodzynki lub startą skórkę z cytryny opcjonalnie .
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm w kształt jak najbardziej zbliżony do prostokąta smarujemy przygotowanym nadzieniem serowym. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulonik. Tniemy na talarki o grubości ok. 1,5 cm, ustawiamy je na blaszce w dużych odległościach. Smarujemy po wierzchu jajkiem .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzulubione
ulubione