3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe ślimaczki z dynią


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

ciasto drożdzowe

  • 450 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 30 g drożdży
  • 180 g puree z dyni
  • 80 g mleka
  • 30 g letniej wody
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Drożdżowe ślimaczki z dynią

     

    Ten przepis znalazłam w Internecie, dostosowałam do TM.

    Niewielki kawałek dyni pokroić na cząstki, oczyścić z włókien, skropić lekko olejem, upiec do miękkości razem ze skórą (na papierze do pieczenia) w 180st C. Ja piekłam ok. godziny. Po upieczeniu oddzielić skórę za pomocą widelca. (oszczędzi to wcześniejsze obieranie). Upieczona dynia nadaje się do wielu dań, a bułeczki są wyśmienite, wilgotne, dłużej zachowują świeżość.

     

    Nadzienie:

    60 g roztopionego masła

    100 g brązowego cukru

    100 g zwykłego cukru miałkiego

    2 łyżeczki cynamonu

    ½ łyżeczki imbiru

    ½ łyżeczki zmielonego ziela ang.

    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

    1/8  łyżeczki zmielonych goździków

     

    Upieczoną dynię włożyć do TM. zmiksować 4s./obr.5 dodać mleko, wodę, cukier, drożdże, wymieszać 20s./obr.2 następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min./ interwał, odstawić do wyrośnięcia.

    (ciasto jest nieco rzadsze)

     

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować,( podsypując mąką) 30x40 cm posmarować stopionym masłem, posypać mieszaniną cukrów z przyprawami, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 14 kawałków, ułożyć na blasze,odstawić do wyrośnięcia, piec ok. 25 min. 180 st. C  

    Po upieczeniu polukrować (100 g. cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny)

     

    Smacznego! : )

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne, tylko trochę

    Zgłoszony przez JustynaPi na grudnia 19, 2015 at 18:33.

    Pyszne, tylko trochę zmieniłam: dałam samo mleko a zamiast zmielonych pzrypraw dałam przyprawę do piernika (bo to w gruncie to samo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze