3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe serca


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 15 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 160 g mleka

orzechowe nadzienie

  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietany 30 %
  • 0,5 łyżeczki cynamomu, ( opcjonalnie)
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier mieszamy czas 3 min/temperatura 37 stopni/obr.2. Zostawiamy w naczyniu Thermomix na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.

    Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia – przekładamy do innego naczynia. Natomiast do czystego naczynia Thermomix dajemy orzechy i mielimy je czas 30 s/obr.10. Dodajemy cukier i śmietanę i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.8.

    W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i już ręcznie chwileczkę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części. 

    Każdą część rozwałkować na placuszek.

    Na wierzchu posmarować nadzieniem.

    Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.

    Następnie naleśnik złożyć na pół.Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

    Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.

    Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

    Tak  uformowane serca zostawiamy na blaszce na ok 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde serce jajkiem. Pieczemy ok 15 do 20 minut.

     

     

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Poezja smaku! Pyszne te serca

    Zgłoszony przez Aagatka36 na marca 11, 2015 at 18:14.

    Poezja smaku! Pyszne te serca i pięknie wyglądaja. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy to nie jest przepis

    Zgłoszony przez lunaris na lutego 7, 2015 at 14:05.

    czy to nie jest przepis brioszek? już go gdzieś widziałam...ale zawsze jakies wariacje mieć tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i wyszły smakowite

    Zgłoszony przez DotkaEłk na kwietnia 12, 2014 at 17:41.

    Zrobiłam i wyszły smakowite tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja inspiruję się przepisami z

    Zgłoszony przez ala505 na marca 31, 2014 at 14:40.

    Ja inspiruję się przepisami z mojego ulubionego portalu Moje Wypieki. Poniżej oryginalny przepis z instrukcją zwijania tmrc_emoticons.)

    http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-drozdzowki---serca-z-orzechowym-nadzieniem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja inspiruję się przepisami z

    Zgłoszony przez ala505 na marca 31, 2014 at 14:40.

    Ja inspiruję się przepisami z mojego ulubionego portalu Moje Wypieki. Poniżej oryginalny przepis z instrukcją zwijania tmrc_emoticons.)

    http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-drozdzowki---serca-z-orzechowym-nadzieniem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniczko, dziękuję bardzo

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 31, 2014 at 09:09.

    Veroniczko, dziękuję bardzo za podpowiedź. Tak kojarzyłam, że gdzieś już to było.Zaskoczyłaś mnie tym wpisem- reszta na pogaduszkach. Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał: Ja muszę miec

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 30, 2014 at 15:30.

    gabi49

    Ja muszę miec "łopatologię". Nie wiem jak mam zwijać, czy w rulon? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić. Pomóż. Big Smile

    Gabrysiu, skladanie znajdziesz w moich przepisach, pt. Buleczki z nadzieniem orzechowym tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja muszę miec "łopatologię".

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 29, 2014 at 21:40.

    Ja muszę miec "łopatologię". Nie wiem jak mam zwijać, czy w rulon? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić. Pomóż. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Daję przepis do wypróbowania.

    Zgłoszony przez DotkaEłk na marca 29, 2014 at 21:27.

    Daję przepis do wypróbowania. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie smaruję jajkiem i też są

    Zgłoszony przez RudaAB na marca 28, 2014 at 16:54.

    Nie smaruję jajkiem i też są pyszne tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękne te serducha

    Zgłoszony przez lilly20 na marca 28, 2014 at 15:29.

    Piękne te serducha tmrc_emoticons.)

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękne te serducha

    Zgłoszony przez lilly20 na marca 28, 2014 at 15:29.

    Piękne te serducha tmrc_emoticons.)

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze