3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

drożdżowe paluchy serowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

masa serowa

  • 275 g białego sera
  • 2 żółtka
  • 1 jajo kurze
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1-2 łyżki śmietany

ciasto

  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 22 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

    paluchy
  1. * wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta o grubości ok 5 mm

    * na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół, delikatnie przyciskamy i wyrównujemy

    * zaczynając od krótszego boku tniemy ciasto w paski o szerokości ok 2 cm

    * paski ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

    * odstawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia

    * smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 - 20 min

  2. ciasto drożdżowe
  3. * do naczynia miksującego wkładamy drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy czas 2 min/temp 30 st/obr 2

    *  dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto - czas 3 min/ poz Ciasto

    * odstawiamy ciasto do wyrośnięcia

  4. masa serowa
  5. * nakładamy motylek - żółtka, jajo, masło, cukry i ucieramy na gładką masę czas 30-40 s/ obr 5-6 - ściągamy motylek

    * dodajemy do tego twaróg i śmietanę - mieszamy czas ok 40 s/ obr 5-6

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

można równiez ciasto zawinąć w rulon i pokroić w paski - w ten sposób powstaną bułeczki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • No ja mialam problem tez z masa prawie cala mi...

    Zgłoszony przez kamalos na listopada 15, 2016 at 17:58.

    No ja mialam problem tez z masa prawie cala mi wyplynela Sad nie wiem czy to wina sera jakies moze wskazowki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne paluchy.  Miałam

    Zgłoszony przez Verka na maja 14, 2016 at 18:41.

    Pyszne paluchy.  Miałam  problem przy ich formowaniu,  ponieważ  ser mi wypływał z ciasta. Byc może zależy to od sera, nie wiem.Nie poddałam się tmrc_emoticons.p . Sera dałam 25 dkg i mi zostało.  Efekt końcowy rewelacja. Polecam ten przepis. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłem i bardzo pyszny.

    Zgłoszony przez Samuel Paprocki na marca 31, 2016 at 16:32.

    Zrobiłem i bardzo pyszny. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze