3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Daktylowiec z bananami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

sypkie

  • 2 łyżeczki SODY
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 2 szczypty cynamonu, opcjonalnie

masa

  • 90 g oleju, (120ml)
  • 2 łyżeczki miodu, (opcjonalnie)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 260-300 g bananów mocno dojrzałych
  • 230 g letniej wody
  • 200 g daktyli (suszone, bez pestek)
5

Przygotowanie

    • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
    • Daktyle wrzucamy do Closed lid, zalewamy wodą, 5s/obr.8. Podgrzewamy bez miarki (woda ma odparować) 8min/80 st/obr.1,5. Zgarnąć kopystką ze ścianek.
    • Dodajemy banany, masło orzechowe, olej i opcjonalnie miód, 7s/obr.8
    • Sypkie składniki przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy w Closed lid, 3min/Dough mode.
    • Całość przelewamy do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30min (do suchego patyczka) bez termoobiegu.Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady z dodatkiem miodu i masła orzechowego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do gotowej masy na koniec można dodać owoce jagodowe i delikatnie wymieszać. Reszta bez zmian.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz