Składniki
50 kawałek/kawałki/kawałków
NADZIENIE
- 50 g masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 opakowania cynamonu, (15g)
CIASTO
- 550 g mąki pszennej, + porcja do podsypywania
- 70 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 250 g mleka 2%
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wymieszać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.
2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s/.
3. Ciasto podzielić na dwie równe części.
4. Każdą część dość cienko rozwałkować, posmarować masłem (25g na jedną część) , oprószyć cynamonem (połowa opakowania na jedną część) i cukrem (3 łyżki na jedną część).
5. Każdą część delikatnie zwijać w rulon, jednocześnie podsypując mąką.
6. Gotowe rulony kroić na części o grubości 2,5-3 cm i układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 50°C i i zostawić w nim bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia
8. Następnie blaszki z bułkami wyciągnąć z piekarnika, nagrzać go ponownie do temperatury 180-200°C i piec każdą partie z osobna przez 25-30 minut aż do zarumienienia się bułeczek.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzjoa: Do wyrabiania ciasta używamyInterwał ,...
joa: Do wyrabiania ciasta używamy
"Ciasto" , czyli funkcji Interwał.
Wyrabiamy 1min 30s.
Pozdrawiam 🙂
Trzeba wyrobić ciasto na 1.30 ale na jakiej...
Trzeba wyrobić ciasto na 1.30 ale na jakiej pozycji??? 🤔🤔
Wyszły pyszne ale 25 minut w piecu to za dużo...
Wyszły pyszne ale 25 minut w piecu to za dużo temperatura 180. Pierwsza porcja się wysuszyła. Przy drugiej wróciłam czas i wyszły pyszne.
Ile plus minus sztuk ślimaczkow wychodzi z tej...
Ile plus minus sztuk ślimaczkow wychodzi z tej porcji?
Dlaczego moje ciasto wyszło płynne?? Dosypałam...
Dlaczego moje ciasto wyszło płynne??
Dosypałam mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Mam nadzieje ze się uda.
Wyszły pyszne, ale następnym razem dodam mniej...
Wyszły pyszne, ale następnym razem dodam mniej cukru
Pyszne!!!!! I smak i zapach SUPER nawet moje kids...
Pyszne!!!!! I smak i zapach SUPER nawet moje kids zaakceptowały to nadzienie zamiast czekolady...
Pychotka Pachnie w caym domu idealne do porannej...
Pychotka! Pachnie w całym domu, idealne do porannej kawy. Rozpuściłam cukier, masło i cynamon i taką masą smarowałam ciasto. Polecam!
przepyszne choć ma dodałam 400 g mąki pszenneł...
przepyszne choć ma dodałam 400 g mąki pszenneł i 150 pełnoziarnistej-smak wyśmienity
włąsnie objadam sie przepyszynymi bułeczkami....
włąsnie objadam sie przepyszynymi bułeczkami. Polceam naprawde wyśmieniete.
Polecam - zrobione bardzo
Polecam - zrobione
bardzo szybko znika !
Bardzo dobre, dodałam jeszcze
Bardzo dobre, dodałam jeszcze rodzynki i pychota!
Ślimaczki zrobione dzieciakom
Ślimaczki zrobione dzieciakom bardzo smakowały

Bardzo dobre
Bardzo dobre bułeczki...idealne na 2gie śniadanie i do kawki. Myślę że świetnie nada się na dłuższą podróż samochodem z dziećmi
Ja również zrobiłam masę którą nałożyłam na ciasto
Polecam przepis
Bardzo dobre. Polecam
Bardzo dobre. Polecam
jutro spróbuję
jutro spróbuję
Super przepis .Polecam
Super przepis .Polecam
Pyyyyyszne ślimaczki są
Pyyyyyszne
ślimaczki są super, robiłam już 3 razy i za każdym znikały baaardzo szybko 
Podrzucam swój podobny
Podrzucam swój podobny przepis:http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/szwedzkie-bu%C5%82eczki-cynamonowe/444376
Bułeczki są też wspaniałe. Teraz jednak nie spotkałam nigdzie cukru perlistego.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wlaśnie się pieką ... pachnie
Wlaśnie się pieką ... pachnie w całym domu ... Uwielbiam cynamon
drobna modyfikacja to masło, cukier i cynamon rozpuściłam w garnuszku i taką masą smarowałam ciasto ...
podobne kiedyś robiłam, są
podobne kiedyś robiłam, są pyszne
Pyszne
Pyszne
mniami w tajlandii jadlam
mniami w tajlandii jadlam podobne w cale nie gorsze pychota szkoda tylko ze nie ma podanych kcal.(a moze i dobrze
)
Właśnie się pieką
Właśnie się pieką