Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
- Ciasto
- 630 g mąki pszennej, (najlepiej lubella do ciast drożdżowych lub pizzy) OKOŁO TAK ABY SIĘ NIE KLEIŁO CZASEM TRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WIĘCEJ
- 240 g mleka
- 60 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 160 g brązowego cukru trzcinowego
- 30 g mąki pszennej białej
- 1 czubata łyżka cynamonu /ok.15g/
- 113 g masła schłodzonego w kawałkach
- 1 garść rodzynek rożnych, można też użyć żurawiny wg uznania
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- do naczynia wlać mleko dodać drożdże, cukier i masło wymieszać i pogrzewać 2min/obr.2/temp. 37 st., następnie dodać mąkę i żółtka i sól i wyrabiać ciasto 3min/interwał
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia około 1h. Powyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt.
Nadzienie,
wszystkie składniki włożyć do dzbanka i wymieszać. Jeśli cukier ma duże kryształki warto go wcześniej rozdrobnić aby cukier później nie skrzypiał w ustach.
tak przygotowanym nadzieniem smarujemy ciasto, równomiernie rozkładamy rodzynki i zwijamy jak roladę dość ciasno, następnie tniemy nożem na kwałki 2,5-3 cm, układamy na papierze do pieczenia, pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy na termoobiegu 175-180 st. na złoty kolor smacznego. Ponieważ każdy piekarnik jest inny należy obserwować wypieki, można też wstawiać do zimnego pieca, wtedy będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedznaufrago:...
naufrago:
jeśli ciasto nie będzie za mocno przypieczone tylko na złoty słomkowy zawsze beda mieciutkie
aby dłużej były świeże można do ciasta dodać 1-2 łyżki oleju oraz 240 g mleka podzielic na 150 mleka reszta kwaśna smietana 18 % i na pewno ciasto będzie wilgotniejsze i dłużej świeże
lemza:...
lemza:
smacznego
Pyszne! Polecam
Pyszne! Polecam
Małe pytanie. Wszyscy wyżej zjedli jeszcze...
Małe pytanie. Wszyscy wyżej zjedli jeszcze ciepłe.. Czy ktoś wytrzymał do następnego dnia? Chciałabym poczęstować kolegów w pracy w dniu urodzin..
Wspaniałe cynamonowe roladki
Wspaniałe cynamonowe roladki a zapach w kuchni
rewelka
Dwukrotnie roladki zrobiły
Dwukrotnie roladki zrobiły furrorę w domu i rzeczywiście najlepszy smak jest kiedy są jeszcze cieplutkie.
Polecam, są znakomite.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Ten przepis podbij serca
Ten przepis podbij serca całej naszej rodzinki, robię go już 3 raz i za każdym razem cynamonki znikaja z talerzy zanim zdaza wystygnac
Pychotka!!!!!!!!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Wspaniałe cynamonowe roladki
Wspaniałe cynamonowe roladki miałem okazje jeść już kilkakrotnie sam robiłem dwa razy i wyszły najwspanialsze na świecie pachnące mięciutkie a przedewszystkim cynamonowe
Wspaniały przepis POLECAM WSZYSTKIM 
Dziękuję za pyszny przepis i
Jadłam i mimo, że nie
Jadłam i mimo, że nie przepadam za słodyczami, to te ciacha mogłabym wcinać dosyć często
Gratuluję super przepis 
(No subject)
Przepyszne drożdzówki,
Przepyszne drożdzówki, genialne na gorąco, Polecam
(No subject)
Magda, pokazałam wczoraj
Magda, pokazałam wczoraj swoim córkom te piękne zdjęcia z pysznymi cynamonkami i od razu wzięły się do pracy. Zamiast rodzynek dodały żurawinę suszoną i kawałki gorzkiej czekolady i też były pyszne! Niestety "były", bo bardzo szybko znikły... A one zapowiedziały, że jutro robią następne.
Dzięki!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
REWELACJA!!!!!
REWELACJA!!!!!
Prosze oto wszystko w całości
Prosze oto wszystko w całości przepis na cynamonki.
v
Elu, Dziś będę znowu je
Elu,
Dziś będę znowu je przygotowywać na najbliższy weekend, więc dokonam pełnej dokumentacji
Magda, dzięki za przepis na
Magda,
dzięki za przepis na te pyszne zawijańce. Polecam wszystkim! Miałam to szczęście, że jadłam i się nimi zachwyciłam. A od dziś będę się mogła nimi rozkoszować, kiedy tylko przyjdzie mi ochota
Pozdrawiam
ElaK
A może wkleisz jakieś smakowite zdjęcie?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/