Składniki
16 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 220 g mleka
- 40 g drożdży, świeżych
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego cukru wanioliowego
- 500 g mąki przennej
- 80 g masła miękkiego, + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 g cynamonu mielonego, lepiej mieć w zapasie więcej, by nie zabrakło
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe robię według przepisu z Kulinarne ABC, tyle, że bez kruszonki
1. Do naczynia miksującego wlewam mleko, dodaję pokruszone świeże drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewam 2min i 30s/37st.C/obr.1
2. Dodaję mąkę, masło, jajko, żółtko ii sól, wyrabiam 2min/
"Ciasto"
4. Ciasto przekładam do dużej miski i przykrywam ściereczkąkuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Ciasto podwaja swoją objętość.
5. Natłuszczam okrągłą forme do babki (taka z kominem w środku)
6. Biorę miskę z ciastem, miskę z wodą do moczenia rąk oraz talerz głęboki, do którego będę dosypywała porcjami cynamon mielony.
7. Moczę ręce i biorę porcję (garść) ciasta, robię z niego kulkę rolując w dłoniach, obtaczam w cynamonie i układam pierwszą warstwę na dnie formy
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli po ułożeniu trzech warstw zostanie Wam ciasto, zróbcie kilka cynamonowych bułeczek, też będą pyszne.
___________________________________________
Ciasto pieczone w zbyt wysokiej temperaturze wysycha i nie wyrasta, zbyt niskiej - szybko rośnie i może być blade i surowe.
180 st. C w zupełności wystarczy. Jednak każdy piekarnik jest inny i potrzebuje od 40 do 50 minut.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszna
Przepyszna
Rewelacja! Jużzrobione
Rewelacja! Jużzrobione
babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma...
babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma co żałować
czym więcej tym smaczniej!
monikalopuska napisał: Babka
Następnym razem proponuję zaopatrzyć się w większe ilości cynamonu. Ja nigdy nie mogę zdjęcia całej babki zrobić, bo zanim się objerzę by wziąć aparat, to połowy już nie ma. Serio!
CzarnuSIA1988 napisał: babkę
To prawda, w tej babie cynamonu nigdy dosyć
A do tego z talerza "znika" za szybko...
Babka super. Udała mi się za
Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna.
monikalopuska
babkę upiekłam na świeta
babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam
Z kakao nie próbowałam,
Z kakao nie próbowałam, wydawało się, że ten cynamon jest dość ciemny. Ale jak zrobisz to proszę pochwal się i dodaj do przepisu swoją wersję
babke upieklam jest rewelacja
babke upieklam jest rewelacja zrobie jeszcze z kakaem
)
Ala, ostatnio trochę je
Ala, ostatnio trochę je zmodyfikowałam, ale muszę spisać proporcje i wrzucę jako wariant na portal.
Dam znać jak się pojawi. Na razie mało czasu i nie robię tej baby. Jak to latem, dominują u mnie sernikopodobne wyroby na milion sposobów - zapraszam
Julitak, cieszę się, że
Julitak, cieszę się, że smakowała
Limonko, u mnie za każdym
Limonko, u mnie za każdym razem w mig znika
Zrobiłam, ale ciasto z tego
Zrobiłam, ale ciasto z tego przepisu jest suche. Muszę poszukać innego
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Upieklam Babe wczoraj i
Upieklam Babe wczoraj i dzisiaj juz jej nie ma
pyszne 
Rewelacyjna pychotka
Rewelacyjna pychotka
Poszukam Dzięki
Poszukam
Dzięki
ja widziałam ten przepis w
ja widziałam ten przepis w pytaniu na sniadanie ale też w google wpisz to się znajdzie.
bardzo mi się spodobała taka wersja baby drożdzowej jako małpi chleb
Kasieńka
Degustacjo, a podałabyś
Degustacjo, a podałabyś przepis? Albo zrób i umieść na przepisowni
))) Zaintrygowała mnie nie tylko nazwa "małpi chleb" 
Kokolidko, moja mama
Kokolidko, moja mama wylookała pomysł w jakiejść telewizji śniadaniowej, lub na jakimś programie kulinarnym. Też rodzinnie uwielbiamy drożdżówkę i cynamon
Psotko, u mnie praktycznie
Psotko, u mnie praktycznie jest co tydzień
Nie nudzi się wcale
))
ten przepis skojarzył mi się
ten przepis skojarzył mi się z super przepisem na małpi chleb,
pewnie tez go zrobie
Kasieńka
Świtny pomysł, uwielbiam
Świtny pomysł, uwielbiam cynamon i ciasto drożdżowe
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
będzie baba na święta
będzie baba na święta