thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 17/03/15
zmieniono dnia: 17/03/15

Składniki

CIASTO

  • 220 g mleka
  • 40 g drożdży, świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego cukru wanioliowego
  • 500 g mąki przennej
  • 80 g masła miękkiego, + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g cynamonu mielonego, lepiej mieć w zapasie więcej, by nie zabrakło

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Ciasto drożdżowe robię według przepisu z Kulinarne ABC, tyle, że bez kruszonki

    1. Do naczynia miksującego wlewam mleko, dodaję pokruszone świeże drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewam 2min i 30s/37st.C/obr.1

    2. Dodaję mąkę, masło, jajko, żółtko ii sól, wyrabiam 2min/Ciasto"Ciasto"

    4. Ciasto przekładam do dużej miski i przykrywam ściereczkąkuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Ciasto podwaja swoją objętość.

    5. Natłuszczam okrągłą forme do babki (taka z kominem w środku)

    6. Biorę miskę z ciastem, miskę z wodą do moczenia rąk oraz talerz głęboki, do którego będę dosypywała porcjami cynamon mielony.

    7. Moczę ręce i biorę porcję (garść) ciasta, robię z niego kulkę rolując w dłoniach, obtaczam w cynamonie i układam pierwszą warstwę na dnie formy

     

     

  2. 8. Układam podobnie drugą i trzecią warstwę ciasta i pozostawiam do wyrośnięcia (powinno sięgać do brzegów formy). W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st.C. i pieczemy 40-50 minut (w zależności od piekarnika)

     

     

  3. 9. Upieczone ciasto wyjmuję z formy dopiero po kliku minutach i odstawiam je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować.

    Bardzo fajnie wygląda po upieczeniu i jest pyszne tmrc_emoticons.)

    Życzę smacznego

Porady

Jeżeli po ułożeniu trzech warstw zostanie Wam ciasto, zróbcie kilka cynamonowych bułeczek, też będą pyszne.

___________________________________________

Ciasto pieczone w zbyt wysokiej temperaturze wysycha i nie wyrasta, zbyt niskiej - szybko rośnie i może być blade i surowe.

180 st. C w zupełności wystarczy. Jednak każdy piekarnik jest inny i potrzebuje od 40 do 50 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonowa baba drożdżowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 27, 2017 at 11:22

    Przepyszna Smile

  • marca 30, 2017 at 20:58

    Rewelacja! Jużzrobione tmrc_emoticons.D

  • lutego 5, 2017 at 17:30
    5.0

    babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma co żałowaćtmrc_emoticons.)czym więcej tym smaczniej!

  • kwietnia 22, 2016 at 23:16

    monikalopuska

    Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna. 

    Następnym razem proponuję zaopatrzyć się w większe ilości cynamonu. Ja nigdy nie mogę zdjęcia całej babki zrobić, bo zanim się objerzę by wziąć aparat, to połowy już nie ma. Serio! tmrc_emoticons.)

     

     

  • kwietnia 22, 2016 at 23:14

    CzarnuSIA1988

    babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam

    To prawda, w tej babie cynamonu nigdy dosyć tmrc_emoticons.) A do tego z talerza "znika" za szybko...

     

     

  • kwietnia 12, 2016 at 13:27
    5.0

    Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna. 

    monikalopuska

  • kwietnia 5, 2016 at 09:02
    5.0

    babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam

  • marca 30, 2016 at 23:01

    Z kakao nie próbowałam, wydawało się, że ten cynamon jest dość ciemny. Ale jak zrobisz to proszę pochwal się i dodaj do przepisu swoją wersję tmrc_emoticons.)

  • grudnia 2, 2015 at 11:01
    4.0

    babke upieklam jest rewelacja zrobie jeszcze z kakaemtmrc_emoticons.))

  • sierpnia 18, 2015 at 00:49

    Ala, ostatnio trochę je zmodyfikowałam, ale muszę spisać proporcje i wrzucę jako wariant na portal.

    Dam znać jak się pojawi. Na razie mało czasu i nie robię tej baby. Jak to latem, dominują u mnie sernikopodobne wyroby na milion sposobów - zapraszam

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: