3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Croissants z nutellą


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

13 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 15 gramów masła
  • 5 gramów świeżych drożdży
  • 85 gramów wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 gramów mąki pszennej, typ 450
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 płaskich łyżek cukru
  • 1,5 czubate łyżeczki mleka w proszku
  • 125 gramów masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 13 czubate łyżeczki nutelli
  • 1 jajko kurze
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3.  Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

    I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajnatmrc_emoticons.)

    Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

    Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.

    Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i  zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane //www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.

    Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)

    I docieramy do finału.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

    Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Narobiłaś mi smaka na

    Zgłoszony przez martuszkaz na stycznia 22, 2013 at 06:38.

    Narobiłaś mi smaka na pyszne,świeże croissanty tmrc_emoticons.) W weekend postaram się zrobić rodzinie niespodziankę i zaserwować te wspaniałościtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje, bardzo lubie

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 17, 2013 at 15:33.

    Wypròbuje, bardzo lubie croissant Big Smile Big Smile  Dla meza robie najczesciej z kremem, a dla mnie i còrki z marmolada jablkowa Big Smile tmrc_emoticons.p  Spròbuje i Twòj przepis Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można zrobić też same

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na stycznia 17, 2013 at 11:33.

    Można zrobić też same croissanty bez nadzienia lub ze swoją ulubiona konfiturą.

    www.thermoprzepisy.pl

    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze