thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
13 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 15 gramów masła
  • 5 gramów świeżych drożdży
  • 85 gramów wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 gramów mąki pszennej, typ 450
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 płaskich łyżek cukru
  • 1,5 czubate łyżeczki mleka w proszku
  • 125 gramów masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 13 czubate łyżeczki nutelli
  • 1 jajko kurze

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3.  Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

    I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajnatmrc_emoticons.)

    Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

    Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.

    Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i  zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane //www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.

    Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)

    I docieramy do finału.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

    Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Croissants z nutellą

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 22, 2013 at 06:38

    Narobiłaś mi smaka na pyszne,świeże croissanty tmrc_emoticons.) W weekend postaram się zrobić rodzinie niespodziankę i zaserwować te wspaniałościtmrc_emoticons.)

  • stycznia 17, 2013 at 15:33
    5.0

    Wypròbuje, bardzo lubie croissant Big Smile Big Smile  Dla meza robie najczesciej z kremem, a dla mnie i còrki z marmolada jablkowa Big Smile tmrc_emoticons.p  Spròbuje i Twòj przepis Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 17, 2013 at 11:33

    Można zrobić też same croissanty bez nadzienia lub ze swoją ulubiona konfiturą.

    www.thermoprzepisy.pl


    www.vitasklep.pl

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: