3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

croissant, ciasto francuskie


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 30 g drożdże świeże
  • 370 g mleko 3,2%
  • 60 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko całe, roztrzepane
  • 270 g masło 82%
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego włóż drożdże, mleko i cukier wymieszaj 5 sek/obr 6Następnie 2 min/37 stopni/ Mieszanie1.5

    2. Dodaj mąke wymieszaj 5 sek/ obr 6.

    Następnie 3min Ciasto

    3. Tak przygotowane ciasto wyjąć i zostawić na 30 min do wyrośniecia.

    W międzyczasie rozwałkuj masło (najlepiej  zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia, wkładamy masło między dwa arkusze) na kwadrat grubości 1 cm i włóż do lodówki.

    4. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości 2 cm, połóż na nim masło oraz zegnij rogi ciasta do środka przykrywając masło oraz tworząc kopertę.

    Rozwałkuj delikatnie na prostokąt. Złóż ponownie ciasto składajac prostokąt na 3 do środka. Delikatnie rozwałkuj zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Powtórz czynność min 2 razy.

    Ciasto w ten sposób powinno tworzyć warstwy.

    Przed pieczeniem wyciągnij ciasto i rozwałkuj na grubośc 2 cm.  Pokroić w trójkąty dodać nadzienie (czekolada, marmolada, dżem etc) lub zwinąć bez nadzienia formując  rogaliki.

    Rozgrzać piekarnik 200 stopni.

    Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na 15 min.

    Najlepsze są na ciepło zaraz po upieczeniu tmrc_emoticons.)

    Smacznego!

    Ciasto można mrozić lub przechować w lodówce przez noc.Najważniejsze jest by w trakcie wyrabiania warst chłodzić ciasto i zachować stała konsystencję masła( jak zacznie topnieć bedzie trudno je wałkować).

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz