thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/01/14
zmieniono dnia: 28/03/20

Składniki

Piana

  • 100 g płatków migdałowych
  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru

Masa kremowa

  • 3 opakowania śmietan-fixu (9g/op.)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • 2 opakowania serka kremowego "Bieluch"

Masa malinowa

  • 1/2 litra wody
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 g mrożonych malin

Ciasto

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy, lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa malinowa
  1. 1. Do czystego naczynia miksującegow wlać 500 ml wody. Zagotować 5 min/100stopni/obr.1. Gdy woda zacznie się gotować zwiększyć obroty do poz. 2 i przez otwór w naczyniu miksującym wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać.



    2. Do gorącej galaretki w naczyniu miksującym wypać mrożone maliny, wymieszać aż zgęstnieją na obr. 1-2.



    3. Masę malinową wykładamy na I ciasto,przykrywamy masą kremową i nakładamy II ciasto.






    SMACZNEGOtmrc_emoticons.-)
  2. Piana
  3. 1.Na noże w naczyniu miksujacym założyć motylek.



    2. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min/obr.3-4, po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo wcześniej przygotowany cukier puder.



    3. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów.



    4. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
  4. Masa kremowa
  5. 1. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić obr. 4, aż śmietana będzie sztywna.



    2. Dodać serki "Bieluch" i dokładnie wymieszać 30 sek/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  6. Ciasto
  7. 1. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę, zmiksować na puszystą masę czas - 1-1,5 min. obr. 4.



    2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować, aż masa zgęstnieje ok. 1 minuty/obr.3.



    3. Ciasto rozłożyć na dwie blachy wyłożne papierem do pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z malinami z migdałową nutką

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 27, 2018 at 12:03

    Ciasto zostało zrobione. Trochę kolejność mnie pogubiła, więc musiałam nieco improwizować. Galaretka baardzo długo mi tęgła. Jednakże wyszło przepyszne, goście prosili dokładkę tmrc_emoticons.) i na wynos tmrc_emoticons.;)

  • maja 27, 2017 at 15:03

    Robiłam na dużej blaszce. Porcja ciasta razy 2

  • września 3, 2016 at 12:07
    5.0

    Świetne ciasto, lekkie, trochę słodkie więć dałam mniej cukru, margarynę zastąpiłam masłem i bieluchy te o mniejszej zawartości tłuszczu. ( dla spokoju sumienia! tmrc_emoticons.)

  • września 19, 2015 at 16:34

    Ja piekłam na normalnych dużych prostokątnych blaszkach mniam

  • września 19, 2015 at 16:33

    Ciasto pycha i do tego cudnie wygląda

  • września 9, 2015 at 02:32

    Witam i mam pytanie co do wielkości blachy.

    Serdecznosci 

  • maja 31, 2015 at 09:29

    Ciasto robi furorę.Proponuje jezeli chodzi o  galaretke zrobić-tradycyjnie-tzn.zagotować wodę tak jak w przepisie,dodac galaretki,rozpuścić i dodac zrozone maliny.Galaretka tężeje bardzo szybko,a maliny sa dobrze wyczuwalne w trakcie jedzenia.JAk galaretke robi się w termomixie to robi sie długo i powstaje miazga.

  • lutego 28, 2015 at 21:42

    Jak pieczesz ciasta z pianą pojedynczo czy obydwa na raz?A jeżeli obydwa na raz to na jakich poziomach?

  • lutego 1, 2015 at 11:58

    Ciasto rozkladamy na blaszki o jakich wymiarach?

     

  • listopada 30, 2014 at 08:11

    Ciasto pyszne tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) znika w mgnieniu oka tmrc_emoticons.) ja serek Bieluch zastąpiłam mascarpone  tmrc_emoticons.;) ale wersje z bieluchem wypróbuje następnym razem bo już mam " zamówienie " na nie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;) [[wysiwyg_imageupload:2248:]]

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: