Tu jesteś:
4
Składniki
16 kawałek/kawałki/kawałków
Piana
- 100 g płatków migdałowych
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
Masa kremowa
- 3 opakowania śmietan-fixu (9g/op.)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 2 opakowania serka kremowego "Bieluch"
Masa malinowa
- 1/2 litra wody
- 2 galaretki malinowe
- 500 g mrożonych malin
Ciasto
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki tortowej
- 150 g margaryny
- 1 cukier waniliowy, lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 100 g cukru
- 6 żółtek
-
6
1h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do czystego naczynia miksującegow wlać 500 ml wody. Zagotować 5 min/100stopni/obr.1. Gdy woda zacznie się gotować zwiększyć obroty do poz. 2 i przez otwór w naczyniu miksującym wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać.
2. Do gorącej galaretki w naczyniu miksującym wypać mrożone maliny, wymieszać aż zgęstnieją na obr. 1-2.
3. Masę malinową wykładamy na I ciasto,przykrywamy masą kremową i nakładamy II ciasto.
SMACZNEGO - 1.Na noże w naczyniu miksujacym założyć motylek.
2. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min/obr.3-4, po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo wcześniej przygotowany cukier puder.
3. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów.
4. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. - 1. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić obr. 4, aż śmietana będzie sztywna.
2. Dodać serki "Bieluch" i dokładnie wymieszać 30 sek/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. - 1. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę, zmiksować na puszystą masę czas - 1-1,5 min. obr. 4.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować, aż masa zgęstnieje ok. 1 minuty/obr.3.
3. Ciasto rozłożyć na dwie blachy wyłożne papierem do pieczenia.
Masa malinowa
Piana
Masa kremowa
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto zostało zrobione. Trochę kolejność mnie...
Ciasto zostało zrobione. Trochę kolejność mnie pogubiła, więc musiałam nieco improwizować. Galaretka baardzo długo mi tęgła. Jednakże wyszło przepyszne, goście prosili dokładkę i na wynos
Robiam na duej blaszce Porcja ciasta razy 2
Robiłam na dużej blaszce. Porcja ciasta razy 2
Świetne ciasto, lekkie,
Świetne ciasto, lekkie, trochę słodkie więć dałam mniej cukru, margarynę zastąpiłam masłem i bieluchy te o mniejszej zawartości tłuszczu. ( dla spokoju sumienia! )
Ja piekłam na normalnych
Ja piekłam na normalnych dużych prostokątnych blaszkach mniam
Ciasto pycha i do tego cudnie
Ciasto pycha i do tego cudnie wygląda
Witam i mam pytanie co do
Witam i mam pytanie co do wielkości blachy.
Serdecznosci
Ciasto robi furorę.Proponuje
Ciasto robi furorę.Proponuje jezeli chodzi o galaretke zrobić-tradycyjnie-tzn.zagotować wodę tak jak w przepisie,dodac galaretki,rozpuścić i dodac zrozone maliny.Galaretka tężeje bardzo szybko,a maliny sa dobrze wyczuwalne w trakcie jedzenia.JAk galaretke robi się w termomixie to robi sie długo i powstaje miazga.
Jak pieczesz ciasta z pianą
Jak pieczesz ciasta z pianą pojedynczo czy obydwa na raz?A jeżeli obydwa na raz to na jakich poziomach?
Ciasto rozkladamy na blaszki
Ciasto rozkladamy na blaszki o jakich wymiarach?
Ciasto pyszne :) znika w
Ciasto pyszne znika w mgnieniu oka ja serek Bieluch zastąpiłam mascarpone ale wersje z bieluchem wypróbuje następnym razem bo już mam " zamówienie " na nie [[wysiwyg_imageupload:2248:]]
Witam serdecznie czy ktoś
Witam serdecznie czy ktoś może mi doradzić co zrobiłam złe (a może to sprawa złej galaretki ?) zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie z punktu Masa Malinow. Zagotowałam wodę wsypałem galaretki zwiększyłam obroty dodałam maliny i potrzymalam dłużej 5-7 min aż zgęstnieje. (Może za krotko?) bo nic nie zgęstniało. Nie mogę wylać takiej zadkiej galaretki jak woda na ciasto. Czy trzymaliscie to chwile w lodowce aż lekko sie zetnie??
Wygląda pieknie... zrobie
Wygląda pieknie... zrobie jutro
Wygląda pieknie... zrobie
Wygląda pieknie... zrobie jutro
Joasiu to było pyszne
Joasiu to było pyszne
Myślę, że była by to świetna
Myślę, że była by to świetna propozycjana torcik urodzinowy, wiosenno-letni Rewelacja smakowa!!! Polecam
Dziekuje :-)Ciesze sie ze
Dziekuje Ciesze sie ze smakowalo.
Dziekuje
Dziekuje
Ciasteczko rewelacyjne,
Ciasteczko rewelacyjne, słodkie a zarazem kwaskowate. Suuper