3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Masa jabłkowo-śmietanowa

  • 6 jabłek, obranych
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 g śmietany kwaśnej 12%
  • 40 g cukru
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C

    1. Wszystkie składniki ciasta włożyć doClosed lid1min/obr 4,     przełożyć do wysmarowanej tortownicy(26cm).

     

    2. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne włożyć doClosed lid 10sek/obr4, przełożyć na ciasto.Closed lid nie myjemy

     

    3. Obie śmietany, cukier i budyń waniliowy( w proszku) włożyć do Closed lid15sec/obr4, przelać na jabłka.Closed lid nie myjemy

     

    4. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180°C 50-60min (w zależności od piekarnika)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z niemieckiej strony Thermomix.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Sorki, ale szału nie ma

    Zgłoszony przez Asia01 na października 21, 2018 at 19:36.

    Sorki, ale szału nie maPuzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniale ciasto. Pieklam na termoobiegu i nie...

    Zgłoszony przez mormyszka na października 20, 2018 at 13:08.

    Wspaniale ciasto. Pieklam na termoobiegu i nie siadlo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, latwe w wykonaniu i szybkie....

    Zgłoszony przez mormyszka na października 17, 2018 at 23:35.

    Ciasto przepyszne, latwe w wykonaniu i szybkie. Kolejnym razem dam jednak mniej cukru zarowno do ciasta jak i pierzynki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre w smaku. Mięciutkie,...

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na stycznia 21, 2018 at 17:43.

    Ciasto bardzo dobre w smaku. Mięciutkie, rozpływa się w ustach. Dałam mniej cukru. Cukier zwykły i kokosowy ( wymieszane), i zamiast śmietany 30 % bo nie miałam - jogurt naturalny + śmietanka słodka 12 %. Taka wersja dietetyczna 🙂, i wyszło super. Polecam. Piekłam ponad godzinę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto jest przepyszne.POLECAM!! bardzo szybko i...

    Zgłoszony przez kasia40 na lipca 15, 2017 at 20:13.

    ciasto jest przepyszne.POLECAM!! bardzo szybko i bardzo proste do zrobienia. POLECAM!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne,szybko się robi a jeszcze szybciej...

    Zgłoszony przez malgozalka na stycznia 7, 2017 at 20:56.

    Ciasto pyszne,szybko się robi a jeszcze szybciej znikaSmile polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Daje do wyprobowania. Pewnie jutro sie za nie...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na listopada 4, 2016 at 19:15.

    Daje do wyprobowania. Pewnie jutro sie za nie zabiore Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pychotka

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 21:58.

    Super pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja,  szybko

    Zgłoszony przez jaga252 na maja 29, 2016 at 10:45.

    Ciasto rewelacja,  szybko robione i szybko zjedzone. Taka pysznosc w prostocie, idealnie wyszlo mniam  Cooking 7

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wersje

    Zgłoszony przez barbarabed na kwietnia 16, 2016 at 17:33.

    Zrobiłam wersje gruszkowo-jabłkową. Skusiłam się na kawałek po wyjęciu z piekarnika. Wyszło super, polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobołam z

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na kwietnia 5, 2016 at 16:08.

    Ja zrobołam z gruszkami,pychotka Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam takie ciasta,

    Zgłoszony przez madziacho na marca 24, 2016 at 13:24.

    uwielbiam takie ciasta, niestety środek spodu się nie upiekł... może trzebaby go trochę podpiec przed wyłożeniem masy? albo użyć mniej soczystych jabłek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto,

    Zgłoszony przez nela25 na lutego 14, 2016 at 10:09.

    Bardzo smaczne ciasto, niestety dałam więcej jabłek i mi się trochę góra rozlała...Piekłam na termoobiegu 55 minut spód wyszedł idealny. Z pewnością powtórzę ten wypiek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny! Przepyszne!! 

    Zgłoszony przez alicja205 na stycznia 27, 2016 at 13:30.

    Idealny! Przepyszne!!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha, ale niestety

    Zgłoszony przez wo-mon na stycznia 25, 2016 at 11:31.

    Ciasto pycha, ale niestety dół nie dopiek misie, chyba jablka puscily wode tmrc_emoticons.(, moze podpiec by wczesniej sam spod ????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Wypróbuję   

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 7, 2016 at 17:14.

    tmrc_emoticons.) Super przepis. Wypróbuję  Cooking 2 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, szybkie, bardzo

    Zgłoszony przez Meluzyna na stycznia 4, 2016 at 16:18.

    Potwierdzam, szybkie, bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka!!!!

    Zgłoszony przez ewagp na grudnia 14, 2015 at 13:20.

    Pychotka!!!! Cooking 7 [[wysiwyg_imageupload:2520:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez kasiuk2 na grudnia 13, 2015 at 14:56.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne, szybkie i

    Zgłoszony przez foretka na grudnia 12, 2015 at 21:34.

    Smaczne, szybkie i efektowne!

    Zrobiłam z lekką modyfikacją - do ciasta dodałam kakao oraz przyprawę do piernika (wykonaną w TM). Następnym razem jabłka zastąpię gruszkami. Jak najbardziej do powtórzenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę koniecznie

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 11, 2015 at 12:18.

    Muszę koniecznie zrobić,wygląda przepysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto

    Zgłoszony przez ziecinka na grudnia 11, 2015 at 11:54.

    Pyszne ciasto Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto mega pyszne, wykonanie

    Zgłoszony przez ilcia na grudnia 10, 2015 at 20:24.

    Ciasto mega pyszne, wykonanie mega szybkie. Dla lubiących mniej słodkie ciasta ja ujęłam 10g cukru od ciasta i 10g cukru od masy śmietanowo-budyniowej i jest super tmrc_emoticons.) Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, muszę wypróbować, bo

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 10, 2015 at 11:48.

    Witam, muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakowało

    Zgłoszony przez Kachna70 na grudnia 6, 2015 at 15:44.

    Cieszę się że smakowało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA! Nie jestem orłem w

    Zgłoszony przez fiona123 na grudnia 6, 2015 at 15:40.

    REWELACJA! Nie jestem orłem w pieczeniu, ale tego ciasta chyba nie da się zepsuć Big Smile. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Miałam odrobinę mniej śmietany 30% więc dałam tyle więcej kwaśnej 18% i wyszło super. Dodane do ulubionych, z pewnością będą powtórki  tmrc_emoticons.)

    Joasia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i naprawdę wyszło

    Zgłoszony przez renatasz81 na listopada 15, 2015 at 20:29.

    Zrobiłam i naprawdę wyszło Super. Nie da sie tego ciasta zepsuć. na dodatek jest smaczne a na dodatek robi sie je ekspresowo !!! Naprawdę polecam !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędne w smaku. Robię już

    Zgłoszony przez Dagmarka na listopada 2, 2015 at 18:25.

    Obłędne w smaku. tmrc_emoticons.) Robię już któryś dzień z kolei  Cooking 7 A najlepsze jest to, że  szybko się robi  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypróbowania :) 

    Zgłoszony przez Ananaska007 na października 13, 2015 at 03:07.

    Dodane do wypróbowania tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gębie!!! Ciasto

    Zgłoszony przez magierka na września 2, 2015 at 12:38.

    Niebo w gębie!!! Ciasto zniknęło tuż po upieczeniu. PYCHOTA!!! Przypomina mi smaki dzieciństwa.

    Genialne w swojej prostocie i smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę się bałam, bo ciasto i

    Zgłoszony przez Mamman na sierpnia 29, 2015 at 17:05.

    Trochę się bałam, bo ciasto i masa są dość rzadkie, ale po upieczeniu wyszło znakomite.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ....zrobiłam.....wygląda

    Zgłoszony przez Majeczka-BW na sierpnia 25, 2015 at 21:20.

    ....zrobiłam.....wygląda pysznie......ale czekam cierpliwie czekam aż ostygnie......

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nooooooo. Jak na dość skromne

    Zgłoszony przez Agary na sierpnia 13, 2015 at 21:03.

    Nooooooo. Jak na dość skromne składniki, efekt pozytywnie zaskakujący. Na pewno będą powtórki. A z budynkiem czekoladowym bardzo nam smakuje. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się piecze. Okazało

    Zgłoszony przez Agary na sierpnia 13, 2015 at 18:47.

    Właśnie się piecze. Okazało się, że zabrakło w domu budynku waniliowego i do masy dodalam budyń czekoladowy... Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dam znać pooi degustacji.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto przeszlo moje

    Zgłoszony przez sasia na sierpnia 10, 2015 at 18:46.

    ciasto przeszlo moje oczekiwania.Jest przepyszne wlasnie zajadam tmrc_emoticons.;)

    Kradne!!!!!czyli dodaje do kolekcji ulubionych tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto  Polecam

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 28, 2015 at 16:09.

    Super ciasto  Cooking 7Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybciutkie w wykonaniu, a

    Zgłoszony przez mikulina na czerwca 28, 2015 at 14:20.

    Szybciutkie w wykonaniu, a jeszcze szybsze w konsumpcji - zdążyłam zjeść tylko 1 kawałek!

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz się za nie zabieram.

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 29, 2015 at 21:43.

    Zaraz się za nie zabieram. Mam nadzieję ze mi sie uda tmrc_emoticons.)

    Wygląda fantastycznie !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto REWELACJA. Jest

    Zgłoszony przez annaswidnica na maja 28, 2015 at 17:22.

    Ciasto REWELACJA. Jest PYSZNE. Troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast jabłek (te zostawiam na jesienne wieczory tmrc_emoticons.) dałam truskawki i rabarbar (owoców nie wrzucałam do TM - rabarbar zasypałam cukrem a truskawki pokroiłam na połówki). Najszybsze ciasto jakie w życiu zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Bardzo dziekuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze