thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

podkład ciasto

  • 175 g mąki
  • 110 g masla schłodzonego w kawałkach
  • 15 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30-45 g lodowatej wody

nadzienie dyniowe

  • 500 g puree z dyni
  • 4 jajka
  • 140-150 g brązowego cukru
  • 140 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1/2 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1/8 łyżeczki zmielonych gożdzików
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na ciasto/spód do ciasta wkładamy do dzbanka czas 25 s obr 5.

    uformować kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć na 30 min do lodówki

    rozwałkować na okrąg wkłożyć do formy na tartę o średnicy 24-26 cm przykryć folią spożywczą i ponownie wstawić do lodówki

     

    puree,
    Dynię obrać pokroić na małe kawałki zmiksować na miazgę w Thermomixie. potem dodać 100 ml gorącej wody i gotowac 13 min w 100 st C, obr 2 przy zdjętej miarce, Na pokrywę nałożyc  sitko, koszyczek aby para mogła swobodnie się wydostawać

    puree wystudzić do temperatury pokojowej.


    Do suchego naczynia wrzucamy jajka delikatnie je roztrzepując 15s obr 4
    następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy 20s  obr 5

    Masę dyniową wylewamy na uformowany i schłodzony spód ciasta


    Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy 55-60 min

    Po wystudzeniu podawać z BITĄ Śmietaną!!!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z dyni PUMPKIN PIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 27, 2013 at 14:05
    2.0

    tmrc_emoticons.p u mnie wyszło średnio, mimo że piekłam ze 20 min dłużej, to masa dyniowa była b. miękka. W smaku też mi nie podeszło. A jeszcze wciąż ne potrafię ucelować z czasem ubijania btej śmietany,  tmrc_emoticons.~ także klapa na całego. Ale to wszystko wina mojego mikro doświadczenia w gotowaniu z TM

    Cooking 7  Pozdrowienia dla autorki przepisu

  • listopada 26, 2012 at 20:58

    SKusiłam się na zrobienie tego ciasta na weekend. mniam! Także mój synek (14 miesięcy) bardzo polubił dyniową masę tmrc_emoticons.) Zdaje się, że to pumpkin pie trafi na stałe do zeszytu z przepisami Cooking 7

  • października 25, 2012 at 23:52
    5.0

    Magda, wczoraj zajadałam Twoje ciasto na "Jesiennych inspiracjach-wariacjach z TM" w naszym Biurze  tmrc_emoticons.) Byłam przekonana, że w tym nadzieniu są zmielone orzechy (czułam taki smak tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;) a tu niespodzianka-nie ma orzechów  tmrc_emoticons.D    PYCHA!!! Polecam każdemu. W sobotę na targu kupuję dynię i robię swoje  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 24, 2012 at 12:17

    Nie robiłam osobiście , ale jadłam zrobione przez właścicielkę przepisu. Pychotka!!!!Big SmileBig Smile" alt=Big Smile src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>Big Smile" alt=Big Smile src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>

  • października 22, 2012 at 12:28

    Na pewno oryginalny i wyjątkowy , jednym smakuje innym niekoniecznie.Warunek bita śmietana lub bita śmietana z syropem klonowym!! Powodzenia

  • października 22, 2012 at 11:38

    Musi byc smaczny, spròbuje Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 21, 2012 at 22:51

    dla mnie to oczywiste czynności, na uformowany schłodzony i wyjęty z lodówki spód wylewamy masę dyniową w tem. pokojowej i calość zapiekamy razem bez uprzedniego zapiekania samego spodu około 1h. 

    Ale kto pyta, nie błądzi tmrc_emoticons.)

     

  • października 21, 2012 at 22:46

    tmrc_emoticons.~ Sądzę, że to puree dyniowe wykładamy na ciasto i pieczemy razem. Czyy też może ciasto najpierw podpiekamy i potem nakładamy puree? Nie sprecyzowałaś jak to wykonać.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?