3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto półkruche z jabłuszkami


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto:
  • 200 g schłodzonej margaryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie szczypty soli
  • Konfitura:
  • 2 kg jabłek ( obranych poćwiartkowanych) - może być więcej
  • skórka ze świeżej cytryny
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • Dodatek:
  • cukier puder
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do termomix'a  włożyć kawałki margaryny i rozdrobnić 4s/obr.7,

    2.Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 3min/Closed lid/Dough mode,

    3. Wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki zespoić i podzielić  na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3,

    4. 1/3 włożyć do zamrażalki a pozostałą wyłożyć brytwannę (wysmarowaną margaryną)  - można sobie pomóc małym wałeczkiem - idzie bardzo sprytnie,

    5. Przygotować jabłka ( obrać i pćwiartować),

    6. Nagrzać piekarnik  do temperatury 180*C,

    7. Jabłka podzielć na 3 części i każdą kolejno wrzucać do termomix'a rozdrabniająć opcjonalnie  3s/obr. 6,

    8. Całą powierzchnię ciasta wyłożyć rozdrobnionymi jabłuszkami posypując w  trakcie cynamnem,  cukrem waniliowym i startą na tarce skórką z cytryny,

    9. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce (grube oczka) posypując jabłuszka,

    10.Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.

    11. Na sam koniec upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem,

    12. Mmm... jak pachnie... Mmm... jak smakuje.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasto

    Zgłoszony przez mirka85r na września 4, 2016 at 10:00.

    Bardzo dobre ciasto półkruche, zdecydowanie lepsze niż kruche. Miałam tylko potyczkę z jabłkami - robiłam z papierówek i okazało się, że po zmiksowaniu wyszła pulpa i dużo soku, bardzo kwaśnego, Na szczęście efekt wyszedł bdb, ale poddusiłam te zmiksowane jabłka, dodałam do nich 2 budynie i 5 łyżek kaszy manny. Gdybym tego nie zrobiła, wyszłaby woda dosłownie. Musiałam też dodać aż 100 g cukru, bo jabłka były bardzo kwaśne. Przepis na ciasto zdecydowanie polecam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Rewelacyjne ciasto.

    Zgłoszony przez dana_b na listopada 6, 2011 at 19:48.

     Rewelacyjne ciasto. Nakladamy na talerze wielkie porcje i do tego spora lyzka nieslodzonej bitej smietany, Genialne polaczenie.  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak juz pisalam wyszlo super

    Zgłoszony przez maksiu na września 25, 2011 at 10:44.

    Jak juz pisalam wyszlo super ale ja dodalam jeszcze troche kurszonki Love

    MAKSIU

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Witam pieklam wyszlo super

    Zgłoszony przez maksiu na września 25, 2011 at 10:42.

     Witam pieklam wyszlo super polecam Cooking 7

    MAKSIU

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha robie je juz drugi raz

    Zgłoszony przez tyneczkaa na marca 9, 2011 at 15:27.

    pycha robie je juz drugi raz i jest rewelacyjne !! polecam dodaje na gore jeszcze kruszonke mmmm pyszne wlasnie je jem tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze