Składniki
16 kawałek/kawałki/kawałków
- Ciasto:
- 200 gschłodzonej margaryny
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie szczypty soli
- Konfitura:
- 2 kg jabłek ( obranych poćwiartkowanych) - może być więcej
- skórka ze świeżej cytryny
- cynamon
- cukier waniliowy
- Dodatek:
- cukier puder
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do termomix'a włożyć kawałki margaryny i rozdrobnić 4s/obr.7,
2.Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 3min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" ,
3. Wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki zespoić i podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3,
4. 1/3 włożyć do zamrażalki a pozostałą wyłożyć brytwannę (wysmarowaną margaryną) - można sobie pomóc małym wałeczkiem - idzie bardzo sprytnie,
5. Przygotować jabłka ( obrać i pćwiartować),
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180*C,
7. Jabłka podzielć na 3 części i każdą kolejno wrzucać do termomix'a rozdrabniająć opcjonalnie 3s/obr. 6,
8. Całą powierzchnię ciasta wyłożyć rozdrobnionymi jabłuszkami posypując w trakcie cynamnem, cukrem waniliowym i startą na tarce skórką z cytryny,
9. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce (grube oczka) posypując jabłuszka,
10.Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.
11. Na sam koniec upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem,
12. Mmm... jak pachnie... Mmm... jak smakuje.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre ciasto
Bardzo dobre ciasto półkruche, zdecydowanie lepsze niż kruche. Miałam tylko potyczkę z jabłkami - robiłam z papierówek i okazało się, że po zmiksowaniu wyszła pulpa i dużo soku, bardzo kwaśnego, Na szczęście efekt wyszedł bdb, ale poddusiłam te zmiksowane jabłka, dodałam do nich 2 budynie i 5 łyżek kaszy manny. Gdybym tego nie zrobiła, wyszłaby woda dosłownie. Musiałam też dodać aż 100 g cukru, bo jabłka były bardzo kwaśne. Przepis na ciasto zdecydowanie polecam.
Rewelacyjne ciasto.
Rewelacyjne ciasto. Nakladamy na talerze wielkie porcje i do tego spora lyzka nieslodzonej bitej smietany, Genialne polaczenie.
Jak juz pisalam wyszlo super
Jak juz pisalam wyszlo super ale ja dodalam jeszcze troche kurszonki
MAKSIU
Witam pieklam wyszlo super
Witam pieklam wyszlo super polecam
MAKSIU
pycha robie je juz drugi raz
pycha robie je juz drugi raz i jest rewelacyjne !! polecam dodaje na gore jeszcze kruszonke mmmm pyszne wlasnie je jem