3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto piernikowe "Hanki"


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

składniki na polewę

  • 3 łyżki kakao
  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru

składniki na budyń

  • 170 g cukru
  • 500 g mleka
  • 70 g grysiku
  • 25 g kokosu
  • 1 cukier waniliowy

składniki na masę

  • 1 łyżki cukru
  • 1 margaryna 250 g
  • 1 żółtko
  • 10 kropli cytryny

składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g miodu
  • 90 g oleju
  • 170 g cukru
  • 1 przyprawa do pierników
  • 5 jajek
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Budyń:
  1. 1. Nałożyć motylek i ugotować budyń 7min/100st/obr.2, wyjąć i ostudzić.

  2. Masa:
  3. 1. Nałożyć motylek, margarynę utrzeć z cukrem zółtkiem i sokiem z cytryny 1min/obr.3. Stopniowo dodawać zimny budyń 2min/obr.3. Otrzymaną masę wyłożyć na jeden płat ciasta i przykryc drugim.

  4. Polewa:
  5. 1. Do czystego naczynia miksującego włozyć margarynę, podgrzać 4min/80st/Mieszanie,przelać do innego naczynia.

    2. założyc motylek. Do naczynia wbic jajko, dodać cukier, ubić 1min/obr.4.

    3.Dodać kakao, ubić 2min/50st/obr.4, przez otwór w pokrywie wlac rozpuszczoną margarynę.

    4. Otrzymaną polewą polać wierzch ciasta.

  6. Ciasto:
  7. 1. Piekarnik rozgrzać do tem 180 st

    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka i wsypać cukier ubić 4min/obr.3

    3. Dodać pozostale składniki. ucierać 2min/obr.3 . Wyłożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i wstawic do piekarnika na 30minut. Po upieczeniu przeciąć ciasto wzdłuż na połowę tak aby postaly dwa równe płaty.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podczas wyrabiania ciasta sode oczyszczoną dodaję pod koniec ucierania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niestety, na nas szału nie zrobiło. Masa wyszła...

    Zgłoszony przez dziewonia na grudnia 26, 2019 at 12:00.

    Niestety, na nas szału nie zrobiło. Masa wyszła bardzo rzadka, która wypływa spod ciasta. Dodałabym zdecydowanie mniej cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis!  

    Zgłoszony przez rkrzak50 na listopada 6, 2014 at 21:32.

    Bardzo dobry przepis!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne... Pulchne i

    Zgłoszony przez Luberdowie na stycznia 22, 2014 at 09:26.

    Przepyszne... Pulchne i bardzo mięciutkie... mocno polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietne i smaczne

    Zgłoszony przez ewemar na stycznia 21, 2014 at 22:48.

    Swietne i smaczne ciasteczko!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze