3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Ciasto marchewkowe

  • 250 g marchewek, Ok. 2-3 szt
  • 100 g masła, niesolonego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 porcji pomarańczy, Skórka!
  • 125 g mleka
  • 2 porcje jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 80 g cukru
  • 1 szczypty soli, drobnej
5

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180 st. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (wyłożyć papierem do pieczenia) lub 2 mniejsze foremki (np keksówki lub formy o świątecznym kształcie).

    2. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do Closed lid i drobno utrzeć (45s/5 obr). Przełożyć do osobnej miseczki.

    3. Do misy wrzucić orzechy i grubo posiekać (15-20s/6 obr). Przesypać do osobnej miseczki.

    4. Do Closed lid włożyć masło, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko roztopić Counter-clockwise operation/37st/45s. Wlać mleko, dodać jajka i esencję waniliową, wszystko wymieszac na jednolitą masę 90s/3 obr.

    5. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól oraz dodać orzechy.

    6. Ustawić mieszanie 2min/ 2 obr i międzyczasie dodawać po łyżce mieszanki mącznej, na końcu dodać startą marchewkę.

    7. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.

    8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 min. Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem.

    9. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto polej ulubioną polewą (np pół tabliczki czekolady i 2 łyżki mleka) i ozdób orzechami.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy