3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe z polewą z sera śmietankowego


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Polewa

  • 50 g cukru
  • 80 g białej czekolady
  • 50 g miękkiego masł
  • 300 g sera śmietankowego, min. 11% tłuszczu
  • 30 g świeżego soku pomarańczowego

Ciasto

  • 280 g cukru
  • 1 pomarańcza, sok i skórka
  • 400 g marchewki, pokrojonej w kawałki
  • 4 jajka
  • 240 g oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty Sody spożywczej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. 8. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    9. Do naczynia miksującego włożć białą czekoladę, rozdrobnić 8s/ obr. 8

    10. Dodać masło, roztopić 1min/50C/obr.3

    11. Dodać ser śmietankowy, sok pomarańczowy i cukier, zmiksować 30s/obr. 3. Otrzymaną polewą posmarować ostudzone ciasto, włożyć na 15 minut do lodówki.

  2. Ciasto
  3. 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.

    2. Do naczyna miksującego wsypać cukier i dodać skórkę pomarańczową, rozdrobnić 20 s/obr. 10, otrzymany cukier pomarańczowy przełożyć do innego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5s/obr5. przełożyć do innego naczynia.

    4. Do naczynia miksującego włożyć jajka, dodać cukier pomarańczowy i olej słonecznikowy, ubić 30s/ obr. 5

    5. Dodać tartą marchewkę, wymieszać 15s/ obr. 4

    6. Dodać mąkę, sodę spożywczą, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszać 3s/ obr. 6

    7. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia (30x25cm) i piec w temperaturze 180C przez 30-35 minut. Po wyjęciu z pikarnika zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyjąć i odłożyć aby całkowicie ostygło.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wierzch można udekorować skórką z pomarańczy.

Można w punkcie 6 dodać 100g orzechów włoskich, zmielonych 3s/obr. 6. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja! Zrobiłam na próbę z pół porcji, z...

    Zgłoszony przez Pau_Lina na listopada 7, 2019 at 12:13.

    Rewelacja! Zrobiłam na próbę z pół porcji, z mężem w jeden wieczór zjedliśmy I na drugi dzień całą porcje zrobilam.
    Będzie u nas często na stole! Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne! Trafiło na moja

    Zgłoszony przez Iwciach na października 4, 2016 at 23:01.

    Przepyszne! Trafiło na moja listę ULUBIONE!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, pulchne i

    Zgłoszony przez GUNIA na marca 28, 2016 at 20:06.

    Ciasto przepyszne, pulchne i wilgotne. Polecam gorąco nie tylko dorosłym ale i dzieciaczkom tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze