3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ - PYCHA !!!


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

KRUSZONKA

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

OWOCE

  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego, lub powideł śliwkowych
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 1,5 kg rabarbaru

CIASTO KRUCHE

  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 duże żółtka
  • 185 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    OWOCE
  1. 1. obierz, umyj i osusz rabarbar a następnie pokrój go w 1 cm kawałki

     

    2. rozgrzej suchą patelnię, wsyp rabarbar i cukier

     

    3. podgrzej na dużym ogniu 2-3 min. aż puści sok

     

    4. przełóż rabarbar na sitko i odcedź z nadmiaru soku

  2. FINISH :)
  3. 1. podpieczony spód posmaruj cienko dżemem lub powidłem

     

    2. nałóż równomiernie rabarbar

     

    3. posyp kruszonką

     

    4. piecz 30-40 min w temp. 180 stopni

     

    5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem

  4. KRUSZONKA
  5. 1. do Closed lid wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i pokrojone masło

     

    2. wymieszaj 8 s./6 obr., kruszonka gotowa tmrc_emoticons.)

     

  6. KRUCHY SPÓD
  7. 1. wsyp doClosed lid cukier, zmiksuj go 5 s./10 obr.

     

    2. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło i wymieszaj 1 min./Dough mode

     

    3. dodaj żółtka, śmietanę i znowu wymieszaj 45 s./Dough mode

     

    4. wyjmij ciasto z Closed lid, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny

     

    5. ciastem wylep formę (40x23) i podpiecz 10 min w 180 st.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

CIASTO NIE JEST BARDZO SŁODKIE, RACZEJ KWASKOWATE, ALE JEST PRZEEEEPYYYYSZNEEEEEEE !!!

 

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Agnieszszka: podzielisz się proszę jak...

    Zgłoszony przez Sabinach na czerwca 17, 2018 at 08:47.

    Agnieszszka: podzielisz się proszę jak przygotowalas rabarbar w termomixie?

    Dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyśmienite - polecam

    Zgłoszony przez andpel na czerwca 16, 2018 at 14:51.

    wyśmienite - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rabarbar robiłam po swojemu w thermomixie, ale...

    Zgłoszony przez Agnieszszka na czerwca 5, 2018 at 15:43.

    Rabarbar robiłam po swojemu w thermomixie, ale kruche ciasto wg przepisu i wyszło super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cuuuuudo cudeko Dem daj malinowy albo winiowy...

    Zgłoszony przez 810423IS na czerwca 29, 2017 at 12:58.

    Cuuuuudo, cudeńko. Dżem daję malinowy albo wiśniowy (wiśnie z kakao). Po ostygnięciu wkładam ciasto do lodówki, bardziej smakuje mi na zimno. Pyychaaa!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dzikuj za ten przepis - ciasto przepyszne...

    Zgłoszony przez betszo na czerwca 11, 2017 at 09:04.

    Bardzo dziękuję za ten przepis - ciasto przepyszne tak z rabarbarem, jak też z jabłkami (przygotowanymi tak jak w przepisie). I na wierzch dawałam pianę z białek bo szkoda mi było wyrzucić ale muszę jeszcze spróbować wariantu belfermeg. Pozdrawiam wszystkich TM-maniaków! WinkLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rewelacja nic nie zmieniaam w przepisie...

    Zgłoszony przez Mako_82 na maja 31, 2017 at 12:50.

    ciasto rewelacja!!!!!!! nic nie zmieniałam w przepisie upieczone 1 godz temu a już całej blachy nie ma tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wieczorem zabieram si za ten przepis jak...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na maja 14, 2017 at 12:15.

    Dzisiaj wieczorem zabieram się za ten przepis, jak czytam Wasze opinie to ślina cieknie podwójnietmrc_emoticons.))))))smacznego wszystkim

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne Polecam

    Zgłoszony przez Tomall na maja 14, 2017 at 07:58.

    Ciasto przepyszne!!! Polecam!!!Wink

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzobardzo dobreWarto przygotowanie zacz od...

    Zgłoszony przez Witoszka na maja 13, 2017 at 21:30.

    Bardzo,bardzo dobre.Warto przygotowanie zacząć od ciasta, a gdy się podpieka, zająć się rabarbarem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne szybko prosto Zamiast kruszonki na...

    Zgłoszony przez Mapob na maja 5, 2017 at 21:40.

    Przepyszne , szybko , prosto . Zamiast kruszonki na wierzch dałam ubite białka . Rewelacja 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre ciasto

    Zgłoszony przez poiuytrewq1 na września 11, 2016 at 17:16.

    bardzo dobre ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Ja zamiast dżemu dałam

    Zgłoszony przez belfermeg na maja 28, 2016 at 08:34.

    Witam

    Ja zamiast dżemu dałam 20 dag żurawiny, trzeba ją zalać na kilka minut wrzątkiem, odcedzić i posypać na spód ciasta (pod rabarbar). Białka chowam do lodówki na czas pieczenia spodu i podsmażania rabarbaru, następnie ubijam pianę, dodaje 1/3 szklanki cukru i kisiel (z torebki, proszek bezpośrednio do białek) np żurawinowy tmrc_emoticons.;) lekko mieszam i nakładam na rabarbar a potem już tylko kruszonka. Ciasto zyskuje delikatną piankę i nie zostają nam białka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez katkol na maja 28, 2016 at 00:44.

    super tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre i smaczne ciasto

    Zgłoszony przez andpel na maja 14, 2016 at 13:45.

    Bardzo dobre i smaczne ciasto , rabarabar mozna zastapic np. jablakami. Polecam!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne . Polecam

    Zgłoszony przez Rozka1980 na maja 1, 2016 at 15:02.

    Ciasto przepyszne . Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam w wersji z jabłkami,

    Zgłoszony przez barbara@ na stycznia 17, 2016 at 17:11.

    Zrobiłam w wersji z jabłkami, dodałam cynamon do posypki. Smakuje i wygląda rewelacyjnie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki wszystkim ! cieszę

    Zgłoszony przez martek_sz na grudnia 23, 2015 at 23:45.

    dzięki wszystkim ! cieszę się, że smakuje ! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :Ddodałam do wypróbowania ,bo

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 21, 2015 at 13:48.

    tmrc_emoticons.Ddodałam do wypróbowania ,bo  przepis zachęcajacy do wykonania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne.Ja zamiast

    Zgłoszony przez marthusia1 na czerwca 21, 2015 at 12:21.

    Bardzo smaczne.Ja zamiast rabarbaru dałam truskawki i nie wiem czy to przez nie ciasto wymagało aż godzinnego pieczenia ? W każdym razie po 40 minutach nie było jeszczcze upieczone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione, zjedzone - polecam.

    Zgłoszony przez DomiG na czerwca 8, 2015 at 10:04.

    Zrobione, zjedzone - polecam. Pyyycha  Love

    U mnie mała modyfikacja polegała na użyciu w przepisie (ciasto i kruszonka) jasnej mąki orkiszowej oraz cukru trzcinowego Muscavado, który wprowadził do całości odrobinę karmelowej nuty. Całość udała się wyśmienicie Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję, bardzo mi miło, ze

    Zgłoszony przez martek_sz na czerwca 7, 2015 at 13:05.

    dziękuję, bardzo mi miło, ze smakowało ! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • to jest najlepsze ciasto

    Zgłoszony przez basia_kulas na maja 30, 2015 at 07:52.

    to jest najlepsze ciasto jakie robiłam z termomix........ super! jedynie co do ciasta dałam nie pół łyżeczki proszku do pieczenia  tylko całą.... przepis rewelacja.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poprawiłam opis blaszka ok.

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 24, 2015 at 12:53.

    poprawiłam opis tmrc_emoticons.D

    blaszka ok. 40x23 cm ale chyba na innej też wyjdzie, najwyżej będzie niższe lub wyższe tmrc_emoticons.)

    podpiec 10 min w 180 st

    ja teraz mam "zajawkę" na rabarbar, robię z niego co popadnie !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brakuje mi tylko informacji,

    Zgłoszony przez nathalie_m na maja 21, 2015 at 20:54.

    brakuje mi tylko informacji, na jakiej blaszce piec, w jakiej temperaturze i ile czasu podpiec przed położeniem dżemu... ale ciasto mam własnie w piekarniku, bo chodził za mną smak dzieciństwa cyli rabarbaru, który jadłam chyba z 15 lat temu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja kupowałam (strasznie

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 12, 2015 at 18:37.

    Ja kupowałam (strasznie jeszcze drogi) ale warto było bo pychota :P

    w jeden dzień w niewyjaśnionych okolicznościach ulotnila się cała blaszka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pysznie, muszę iść na

    Zgłoszony przez kasiuk2 na maja 11, 2015 at 16:20.

    Wygląda pysznie, muszę iść na działke po rabarbar tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze