PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
KRUSZONKA
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
OWOCE
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego, lub powideł śliwkowych
- 6 łyżek cukru brązowego
- 1,5 kg rabarbaru
CIASTO KRUCHE
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 3 duże żółtka
- 185 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
1. obierz, umyj i osusz rabarbar a następnie pokrój go w 1 cm kawałki
2. rozgrzej suchą patelnię, wsyp rabarbar i cukier
3. podgrzej na dużym ogniu 2-3 min. aż puści sok
4. przełóż rabarbar na sitko i odcedź z nadmiaru soku
1. podpieczony spód posmaruj cienko dżemem lub powidłem
2. nałóż równomiernie rabarbar
3. posyp kruszonką
4. piecz 30-40 min w temp. 180 stopni
5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i pokrojone masło
2. wymieszaj 8 s./6 obr., kruszonka gotowa
1. wsyp do
"Blokada naczynia miksującego" cukier, zmiksuj go 5 s./10 obr.
2. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło i wymieszaj 1 min./
"Ciasto"
3. dodaj żółtka, śmietanę i znowu wymieszaj 45 s./
"Ciasto"
4. wyjmij ciasto z
"Blokada naczynia miksującego" , uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny
5. ciastem wylep formę (40x23) i podpiecz 10 min w 180 st.
OWOCE
FINISH :)
KRUSZONKA
KRUCHY SPÓD
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
CIASTO NIE JEST BARDZO SŁODKIE, RACZEJ KWASKOWATE, ALE JEST PRZEEEEPYYYYSZNEEEEEEE !!!
SMACZNEGO
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzW smaku pyszne tylko kruche ciasto e ogóle nie...
W smaku pyszne tylko kruche ciasto e ogóle nie wyrosło płaskie calosc wygląda jak pizza na kruchym spodzie
To ciasto jest pyszne!
To ciasto jest pyszne!
Ciasto petarda. Również pozostałe białka...
Ciasto petarda. Również pozostałe białka wykorzystałam robiąc pianę i dodając ją na rabarbar.
Pyszne ciasto ...
Pyszne ciasto
Moja mała modyfikacja. Do uprażonego rabarbaru dodałam dwie łyżki galaretki.
Na rabarbar dałam ubite białka, które zostały z 4 łyżkami cukru, a na białka kruszonka 😀
Pycha 🤤
Spód: Ja dałam pół na pół mąkę tortową i...
Spód: Ja dałam pół na pół mąkę tortową i mąkę krupczatkę.
Kruszonka: dałam 120 gram mąki tortowej i 30 gram krupczatki, cukier trzcinowy.
Ciasto wyszło przepyszne, maślane w smaku, szczerze polecam...
Monika
Zrobiłam . jest przepyszne
Zrobiłam . jest przepyszne
Własnie zrobiłam, jest pyszne
Własnie zrobiłam, jest pyszne
Agnieszszka: podzielisz się proszę jak...
Agnieszszka: podzielisz się proszę jak przygotowalas rabarbar w termomixie?
Dziękuję!
wyśmienite - polecam
wyśmienite - polecam
Rabarbar robiłam po swojemu w thermomixie, ale...
Rabarbar robiłam po swojemu w thermomixie, ale kruche ciasto wg przepisu i wyszło super
Cuuuuudo cudeko Dem daj malinowy albo winiowy...
Cuuuuudo, cudeńko. Dżem daję malinowy albo wiśniowy (wiśnie z kakao). Po ostygnięciu wkładam ciasto do lodówki, bardziej smakuje mi na zimno. Pyychaaa!!
Bardzo dzikuj za ten przepis - ciasto przepyszne...
Bardzo dziękuję za ten przepis - ciasto przepyszne tak z rabarbarem, jak też z jabłkami (przygotowanymi tak jak w przepisie). I na wierzch dawałam pianę z białek bo szkoda mi było wyrzucić ale muszę jeszcze spróbować wariantu belfermeg. Pozdrawiam wszystkich TM-maniaków!
ciasto rewelacja nic nie zmieniaam w przepisie...
ciasto rewelacja!!!!!!! nic nie zmieniałam w przepisie upieczone 1 godz temu a już całej blachy nie ma
Dzisiaj wieczorem zabieram si za ten przepis jak...
Dzisiaj wieczorem zabieram się za ten przepis, jak czytam Wasze opinie to ślina cieknie podwójnie
)))))smacznego wszystkim
Ciasto przepyszne Polecam
Ciasto przepyszne!!! Polecam!!!
www.tomaszkoscik.com
Bardzobardzo dobreWarto przygotowanie zacz od...
Bardzo,bardzo dobre.Warto przygotowanie zacząć od ciasta, a gdy się podpieka, zająć się rabarbarem.
Przepyszne szybko prosto Zamiast kruszonki na...
Przepyszne , szybko , prosto . Zamiast kruszonki na wierzch dałam ubite białka . Rewelacja 👍
bardzo dobre ciasto
bardzo dobre ciasto
Witam Ja zamiast dżemu dałam
Witam
Ja zamiast dżemu dałam 20 dag żurawiny, trzeba ją zalać na kilka minut wrzątkiem, odcedzić i posypać na spód ciasta (pod rabarbar). Białka chowam do lodówki na czas pieczenia spodu i podsmażania rabarbaru, następnie ubijam pianę, dodaje 1/3 szklanki cukru i kisiel (z torebki, proszek bezpośrednio do białek) np żurawinowy
lekko mieszam i nakładam na rabarbar a potem już tylko kruszonka. Ciasto zyskuje delikatną piankę i nie zostają nam białka.
super
super
Bardzo dobre i smaczne ciasto
Bardzo dobre i smaczne ciasto , rabarabar mozna zastapic np. jablakami. Polecam!!!!
Ciasto przepyszne . Polecam
Ciasto przepyszne . Polecam
Zrobiłam w wersji z jabłkami,
Zrobiłam w wersji z jabłkami, dodałam cynamon do posypki. Smakuje i wygląda rewelacyjnie
dzięki wszystkim ! cieszę
dzięki wszystkim ! cieszę się, że smakuje !
:Ddodałam do wypróbowania ,bo
Bardzo smaczne.Ja zamiast
Bardzo smaczne.Ja zamiast rabarbaru dałam truskawki i nie wiem czy to przez nie ciasto wymagało aż godzinnego pieczenia ? W każdym razie po 40 minutach nie było jeszczcze upieczone.
Zrobione, zjedzone - polecam.
Zrobione, zjedzone - polecam. Pyyycha
U mnie mała modyfikacja polegała na użyciu w przepisie (ciasto i kruszonka) jasnej mąki orkiszowej oraz cukru trzcinowego Muscavado, który wprowadził do całości odrobinę karmelowej nuty. Całość udała się wyśmienicie
dziękuję, bardzo mi miło, ze
dziękuję, bardzo mi miło, ze smakowało !
to jest najlepsze ciasto
to jest najlepsze ciasto jakie robiłam z termomix........ super! jedynie co do ciasta dałam nie pół łyżeczki proszku do pieczenia tylko całą.... przepis rewelacja.....
poprawiłam opis blaszka ok.
poprawiłam opis
blaszka ok. 40x23 cm ale chyba na innej też wyjdzie, najwyżej będzie niższe lub wyższe
podpiec 10 min w 180 st
ja teraz mam "zajawkę" na rabarbar, robię z niego co popadnie !
brakuje mi tylko informacji,
brakuje mi tylko informacji, na jakiej blaszce piec, w jakiej temperaturze i ile czasu podpiec przed położeniem dżemu... ale ciasto mam własnie w piekarniku, bo chodził za mną smak dzieciństwa cyli rabarbaru, który jadłam chyba z 15 lat temu
Ja kupowałam (strasznie
Ja kupowałam (strasznie jeszcze drogi) ale warto było bo pychota :P
w jeden dzień w niewyjaśnionych okolicznościach ulotnila się cała blaszka
Wygląda pysznie, muszę iść na
Wygląda pysznie, muszę iść na działke po rabarbar