3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką Kwestia Smaku


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Spód

  • 150 g mąk przennej lub orkiszowej
  • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzonego)
  • Cukier puder, do oprószenia

Nadzienie

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczek cynamonu
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie



      • Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.




      • Przygotować kruszonkę: [/size]wszystkie składniki na kruszonkę wsypać o naczynia i wymieszać 10s/obr.6




      • Do naczynia wsypać wszystkie składniki na spód i wymieszać 6s/obr.6.




      • Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.


  1. Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem.


      • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać solidnie cukrem pudrem.


10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz