Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 01/06/17
                            
                zmieniono dnia: 01/06/17
                    Składniki
Spód
- 150 g mąk przennej lub orkiszowej
 - 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
 - 50 g cukru
 - 150 g masła
 - 1 jajko
 
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
 - 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
 - 50 g cukru
 - 125 g masła (schłodzonego)
 - Cukier puder, do oprószenia
 
Nadzienie
- 600 g rabarbaru
 - 3 łyżki płynnego miodu
 - 5 łyżeczek cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 1 łyżeczek cynamonu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
 
- Przygotować kruszonkę: [/size]wszystkie składniki na kruszonkę wsypać o naczynia i wymieszać 10s/obr.6
 
- Do naczynia wsypać wszystkie składniki na spód i wymieszać 6s/obr.6.
 
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
 
- Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
 - Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać solidnie cukrem pudrem.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
pyszne!
Wygląda bardzo ładnie, właśnie piekę, zobaczymy jak wyjdzie
 Brak tylko temp pieczenia spodu.
            
Bardzo dobre ciasto
Ale bym zjadła
 musi być pyszne.
            
To jest moje ulubione ciasto z rabarbarem. Podane z gałką lodów waniliowych jest przepyszne. Polecam bardzo.