3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

150 g rodzynków

  • 1 szczypty soli
  • 150 g masła
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 10 żółtek
  • 70 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozkrusz do małej miski 70 g drożdży, dodaj 6 łyżek ciepłego mleka i 6 łyżek mąki. Roztrzep na gładką masę i zostaw, nakryte ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    W międzyczasie sparz rodzynki.

    Rozpuść w garczku masło.

  2. Do naczynia wbij 10 żółek. Odważ 150 g cukru. Dodaj cukier waniliowy. Załóż motylek i ubijaj 5 minut obroty 5. WYJMIJ MOTYLEK!

  3. Do ubitych żółtek dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i wyrabiaj 3 minuty z włączoną funkcją Ciasto.

  4. Ustaw funkcję Ciasto i powoli przez otwór, wlewaj rozpuszczone masło a potem mleko. Możesz jeszcze raz włączyć funkcję Ciasto na 2 minuty.

  5. Przełóż ciasto do baaardzo dużej miski, posyp wierzch rodzynkami i pozwól mu rosnąć pod ściereczką przez 1 godzinę. Unikaj stawiania ciasta w przeciągu.

  6. Podziel ciasto na 2 części, każdą z nich przełóż do foremki. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.

  7. Wstaw do piekarnika. Włącz termoobieg na 160 stopni, kiedy piekarnik się rozgrzeje ustaw czas na 30-35 minut.

  8. Po wyjęciu z piekarnika możesz polać ciasto lukrem i udekorować skórką pomarańczową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Grażyna Kamińska:Przy ciężkim cieście motylek...

    Zgłoszony przez gufo na marca 20, 2019 at 13:09.

    Grażyna Kamińska:Przy ciężkim cieście motylek wytrzymuje wyższe obroty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ubijanie z motylkiem: obroty maksymalne do "4"...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 13, 2018 at 15:26.

    Ubijanie z motylkiem: obroty maksymalne do "4" jeżeli będą większe to uszkodzą motylek !!! Pozdrawiam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wita.W punkcie 3 obroty z motylkiem powinny być...

    Zgłoszony przez iwab1973 na sierpnia 13, 2018 at 13:56.

    Wita.W punkcie 3 obroty z motylkiem powinny być max 4. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bałam się że te 2 formy to będzie za dużo , i...

    Zgłoszony przez lolall na listopada 11, 2016 at 18:15.

    bałam się że te 2 formy to będzie za dużo , i zrobiłam z połowy porcji, następnym razem robię całą porcję, ciasto nie zdążyło ostygnąć a juz go nie ma tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W punkcie 4 jest mleko

    Zgłoszony przez leszczuuuu na marca 2, 2016 at 13:00.

    W punkcie 4 jest mleko tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Zrobiłam z 3/4

    Zgłoszony przez Angelica na listopada 17, 2015 at 11:55.

    Bardzo dobre. Zrobiłam z 3/4 ilości bo to potężna porcja. Wszystkim domownikom smakowało. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rzeczywiście. Poprawiam się,

    Zgłoszony przez gufo na lipca 18, 2015 at 13:52.

    tmrc_emoticons.) rzeczywiście. Poprawiam się, dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNE CIASTO. MIAŁAM TYLKO

    Zgłoszony przez e_wa na czerwca 8, 2015 at 11:12.

    PYSZNE CIASTO. MIAŁAM TYLKO PROBLEM Z POZOSTAŁYM MLEKIEM - TZN KIEDY GO DODAĆ. DO PUNKTU 3 TRZEBA TO DOPISAC, GDYŻ DLA POCZATKUJACYCH TAK JAK JA TO BYŁ PROBLEM tmrc_emoticons.)

    POLECAM BO PYSZNE.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze