3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdzowe ze śliwkami (bez wyrabiania)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • śliwki, przekrojone na pół, bez pestek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 paczka suszonych drożdzy (7g) lub 25 g surowych
  • 1 op cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 szklankil mleka (krowie/ roślinne)

kruszonka

  • 100 g mąki
  • 10 g płatków owskianych
  • 50 g masła, miękkiego
  • 10 g płatków migdałowych
  • 50/60 g cukru
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. 1. do szklanki nalać 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki oliwy, podgrzać (np. mikrofala 1 min/600 lub termomix 37st), przelać do miski

    2. dodać cukier/ cukier waniliowy, wymieszać, dodać rozbełtane jajka, wymieszać

    3. na masę wysypać drożdze i mąkę ( ma przykryć całą powierzchnię) , NIE NALEŻY MIESZAĆ

    4. owinąć w koc miskę, odczekać 2 godziny, dopiero wtedy wymieszać łyżką i przelać na blachę

    5. ułożyć śliwki na wierzchu, skórkami w dół

    6. posypać kruszonką lub nie

    7 piec 30 min w temp 190st.

  2. Kruszonka - wszystkie składniki wymieszać w termomixieClosed lid ok 1,5 - 2 min/ obroty 2

10
11

Porady

Nie trzeba wyrabiać pomimo,  że drożdzowe. Przepis na małą blachę15/25). Na dużą 2x więcej.

1. do robienia ciasta szkoda brudzić termomix, ale można

2. jeśli do podgrzania mleka z oliwą użyjemy Closed lid to kruszonkę zrobić przed

3. można zrobić klasyczną kruszonkę, ta jest mało słodka

4. owoce dowolne


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy