3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z owocem


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe

  • 350 g mleko
  • 1 jajko całe
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 600 g mąki
  • 1/2 Olejek waniliowy
  • 50 g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100 g masło
  • 100 g cukier
  • 120 g mąka

Dodatki

  • Ja dałam rabarbar, ale ciasto drożdżowe jest boskie z każdym owocem
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. wrzuć wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj 5 sek/ obr. 4-5
  2. Ciasto drożdżowe
  3. 1. Mleko, jajka i cukier wyrabiać 2min/37 stopni/obroty 4-5

    2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 3min30sek/ obroty interwał

    3. Ciasto wlać do blachy ułożyć owoce i posypać kruszonką

    4. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na 10 min po czym przestawić na 180 stopni/20 minut. Na termoobieg
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do jest na duża blachę prostokątną.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke...

    Zgłoszony przez Kot_pilot na czerwca 10, 2022 at 20:08.

    Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke ciasto drożdżowe... jest napisane 10 min w 50 stopniach z termoobiegiem.
    Później 20 min w 180 stopniach.
    Nie wyciągam (mam nadzieje) ciasta tylko przekręcam temp na 180 I tak ciasto rośnie w nagrzewającym się piekarniku ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki....

    Zgłoszony przez PatrycjaAnna na lipca 26, 2021 at 11:52.

    Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki. Niestety nic nie wyszło dobrze. Począwszy od tego, że musiałam piec jeszcze dwa razy po 15 minut bo ciągle było w środku mokre i surowe, a z góry już czarne, to sam smak ciasta zbyt przypominał mi chałkę. Kruszonki za dużo i za słodka. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem (oprócz tego, że zgodnie z komentarzem drożdże dodałam do mleka i jajek).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?

    Zgłoszony przez welaone na czerwca 19, 2021 at 12:18.

    Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami,...

    Zgłoszony przez kbtb na lipca 26, 2020 at 10:35.

    Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami, z którego korzystałam tutaj! Mega pulchne, owoce sezonowe dziś maliny i borówkii do tego kruszonka! Niebo w gębie!!!! Nie wymaga wyrastania i do tego takie szybkie w pieczeniu i przygotowaniu. 5 gwiazdek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho świetne . Zamiast zwykłego cukru dałam...

    Zgłoszony przez ElzaD na maja 18, 2019 at 22:10.

    Ciacho świetne Love. Zamiast zwykłego cukru dałam ksylitol, jest mniej słodkie. Użyłam mąki orkiszowej i też doskonale wyszło. Mam zepsuty termoobieg i po prostu piekłam dłużej. Polecam!!! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tmrc_emoticons.)

    Zgłoszony przez Mazart na listopada 11, 2018 at 12:04.

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co...

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lipca 1, 2018 at 08:18.

    Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co ważne, na drugi dzień również pyszne, nie suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba...

    Zgłoszony przez marta32 na czerwca 17, 2018 at 08:56.

    super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba czekać aż wyrośnie. Drożdże dodałam do mleka i jajek i piekłam dluzej Nwm czy to mój piekarnik czy jest błąd w czasie pieczenia ? W każdym bądź razie serdecznie polecam i zapisałam sobie przepis 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋

    Zgłoszony przez cynamonovelove na maja 20, 2018 at 08:08.

    Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam z rabarbarem i borówką...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na maja 19, 2018 at 20:54.

    Dzisiaj upiekłam z rabarbarem i borówką amerykańską -tmrc_emoticons.))). Wyszło mega zresztą jak zawsze -tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy moge uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego??

    Zgłoszony przez Kamila07 na października 13, 2017 at 13:52.

    Czy moge uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje drugie ciasto drozdzowe w zyciu. Rewelacja. ...

    Zgłoszony przez Kamila07 na września 6, 2017 at 22:28.

    Moje drugie ciasto drozdzowe w zyciu. Rewelacja.
    Zrobilam jak polecil Leonek2013
    wyszlo extra!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musiałam zamienić wyłączyć białko jaja....

    Zgłoszony przez Checka707 na lipca 25, 2017 at 18:37.

    Musiałam zamienić wyłączyć białko jaja. Wyszło gennialne. Mój alergik był zachwycony. Na przyszłość myślę zrobić z mniejszej ilości lub rozłożyć na dwie blachy. To było mega wielkie ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wanie wyjam z piekarnika pikn drodw Ciasto bardzo...

    Zgłoszony przez iwka_ma na lipca 6, 2017 at 17:59.

    Właśnie wyjęłam z piekarnika piękną drożdżówę. Ciasto bardzo ładnie urosło, zrobiłam ze świeżymi truskawkami, bałam się, że może będą za mokre, ale nic takiego nie było. Jest pyszne, dziękuję za przepis i polecam innym.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja drode dodaj w punkcie 1 do mleka jajek i cukru...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 2, 2017 at 12:40.

    Ja drożdże dodaję w punkcie 1 do mleka, jajek i cukru. Wyrabiam i pozostawiam w naczyniu do podwojenia objętości około 6-7 minut. Potem robie tak jak jest w przepisie. Zawsze mi wychodzi, a piekę to ciasto bardzo często Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mnie nie wyszo moe mi kto sprecyzowa kiedy da...

    Zgłoszony przez spuchliczek na lipca 1, 2017 at 21:52.

    A mnie nie wyszło 😔😔może mi ktoś sprecyzować kiedy dać drożdże ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wanie wstawiam do piekarnika Zapach obdny Z...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 1, 2017 at 11:11.

    Właśnie wstawiłam do piekarnika. Zapach obłędny. Z malinami i porzeczkami Smile pycha'!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro piek z malinami juz nie moge sie doczeka

    Zgłoszony przez Leonek2013 na czerwca 30, 2017 at 18:58.

    Jutro piekę z malinami, juz nie moge sie doczekać Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ciasto drodowe z owocami jakie piekam...

    Zgłoszony przez grania na czerwca 17, 2017 at 19:56.

    Najlepsze ciasto drożdżowe z owocami, jakie piekłam. Super - jest mięciutkie i długo utrzymuje świeżość, a do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny puszysty i bardzo latwy do zrobienia mona...

    Zgłoszony przez Haniadita na czerwca 17, 2017 at 09:18.

    Pyszny, puszysty i bardzo latwy do zrobienia , można dać na wierzchu lukier, albo podwójną porcję kruszonki, bo jest kwaskowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wietny Ciasto rewelwcyjne wielkie mozna...

    Zgłoszony przez Beti23 na czerwca 14, 2017 at 11:36.

    Przepis świetny.... Ciasto rewelwcyjne, wielkie ( mozna użyc 2 blaszek aby było niższe).
    Daję 10 punktów.Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne zawsze wychodzi do tego szybkie...

    Zgłoszony przez ahimenes na maja 7, 2017 at 11:05.

    Ciasto pyszne, zawsze wychodzi do tego szybkie. Robiłam z różnymi owocami, teraz z rabarbarem po prostu pyszota. Gorąco polecam Cooking 7


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To sa najlepsze ciacha

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 22, 2017 at 20:37.

    To sa najlepsze ciacha Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze