Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto drożdżowe
- 350 g mleko
- 1 jajko całe
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 70 g drożdży
- 600 g mąki
- 1/2 Olejek waniliowy
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka
- 100 g masło
- 100 g cukier
- 120 g mąka
Dodatki
- Ja dałam rabarbar, ale ciasto drożdżowe jest boskie z każdym owocem
-
6
1h 5min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- wrzuć wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj 5 sek/ obr. 4-5
- 1. Mleko, jajka i cukier wyrabiać 2min/37 stopni/obroty 4-5
2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 3min30sek/ obroty interwał
3. Ciasto wlać do blachy ułożyć owoce i posypać kruszonką
4. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na 10 min po czym przestawić na 180 stopni/20 minut. Na termoobieg
Kruszonka
Ciasto drożdżowe
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do jest na duża blachę prostokątną.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMoże to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke...
Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke ciasto drożdżowe... jest napisane 10 min w 50 stopniach z termoobiegiem.
Później 20 min w 180 stopniach.
Nie wyciągam (mam nadzieje) ciasta tylko przekręcam temp na 180 I tak ciasto rośnie w nagrzewającym się piekarniku ?
Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki....
Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki. Niestety nic nie wyszło dobrze. Począwszy od tego, że musiałam piec jeszcze dwa razy po 15 minut bo ciągle było w środku mokre i surowe, a z góry już czarne, to sam smak ciasta zbyt przypominał mi chałkę. Kruszonki za dużo i za słodka. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem (oprócz tego, że zgodnie z komentarzem drożdże dodałam do mleka i jajek).
Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?
Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami,...
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami, z którego korzystałam tutaj! Mega pulchne, owoce sezonowe dziś maliny i borówkii do tego kruszonka! Niebo w gębie!!!! Nie wymaga wyrastania i do tego takie szybkie w pieczeniu i przygotowaniu. 5 gwiazdek.
Ciacho świetne . Zamiast zwykłego cukru dałam...
Ciacho świetne
. Zamiast zwykłego cukru dałam ksylitol, jest mniej słodkie. Użyłam mąki orkiszowej i też doskonale wyszło. Mam zepsuty termoobieg i po prostu piekłam dłużej. Polecam!!!
tmrc_emoticons.)
Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co...
Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co ważne, na drugi dzień również pyszne, nie suche.
super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba...
super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba czekać aż wyrośnie. Drożdże dodałam do mleka i jajek i piekłam dluzej Nwm czy to mój piekarnik czy jest błąd w czasie pieczenia ? W każdym bądź razie serdecznie polecam i zapisałam sobie przepis 😁
Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋
Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋
Dzisiaj upiekłam z rabarbarem i borówką...
Dzisiaj upiekłam z rabarbarem i borówką amerykańską -
)). Wyszło mega zresztą jak zawsze -
)))
Czy moge uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego??
Czy moge uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego??
Moje drugie ciasto drozdzowe w zyciu. Rewelacja. ...
Moje drugie ciasto drozdzowe w zyciu. Rewelacja.
Zrobilam jak polecil Leonek2013
wyszlo extra!
Musiałam zamienić wyłączyć białko jaja....
Musiałam zamienić wyłączyć białko jaja. Wyszło gennialne. Mój alergik był zachwycony. Na przyszłość myślę zrobić z mniejszej ilości lub rozłożyć na dwie blachy. To było mega wielkie ciasto
Wanie wyjam z piekarnika pikn drodw Ciasto bardzo...
Właśnie wyjęłam z piekarnika piękną drożdżówę. Ciasto bardzo ładnie urosło, zrobiłam ze świeżymi truskawkami, bałam się, że może będą za mokre, ale nic takiego nie było. Jest pyszne, dziękuję za przepis i polecam innym.
Ja drode dodaj w punkcie 1 do mleka jajek i cukru...
Ja drożdże dodaję w punkcie 1 do mleka, jajek i cukru. Wyrabiam i pozostawiam w naczyniu do podwojenia objętości około 6-7 minut. Potem robie tak jak jest w przepisie. Zawsze mi wychodzi, a piekę to ciasto bardzo często
A mnie nie wyszo moe mi kto sprecyzowa kiedy da...
A mnie nie wyszło 😔😔może mi ktoś sprecyzować kiedy dać drożdże ?
Wanie wstawiam do piekarnika Zapach obdny Z...
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Zapach obłędny. Z malinami i porzeczkami
pycha'!!!!!!!!!!!!
Jutro piek z malinami juz nie moge sie doczeka
Jutro piekę z malinami, juz nie moge sie doczekać
Najlepsze ciasto drodowe z owocami jakie piekam...
Najlepsze ciasto drożdżowe z owocami, jakie piekłam. Super - jest mięciutkie i długo utrzymuje świeżość, a do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu! Polecam!
Pyszny puszysty i bardzo latwy do zrobienia mona...
Pyszny, puszysty i bardzo latwy do zrobienia , można dać na wierzchu lukier, albo podwójną porcję kruszonki, bo jest kwaskowy
Przepis wietny Ciasto rewelwcyjne wielkie mozna...
Przepis świetny.... Ciasto rewelwcyjne, wielkie ( mozna użyc 2 blaszek aby było niższe).
Daję 10 punktów.
Ciasto pyszne zawsze wychodzi do tego szybkie...
Ciasto pyszne, zawsze wychodzi do tego szybkie. Robiłam z różnymi owocami, teraz z rabarbarem po prostu pyszota. Gorąco polecam
To sa najlepsze ciacha
To sa najlepsze ciacha