Tu jesteś:
4
Składniki
25 porcja/porcje/porcji
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- Ciasto:
- 170 g mleka
- 170 g margaryny, do pieczenia
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 3 jajka
- 60 g drożdży
- 700 g mąki, tortowej
- 2 łyżki oleju, słonecznikowego
-
6
1h 5min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Kruszonka:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Ciasto: - Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.
- Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika.
- Piec: 30 min/100ºC, następnie 25 min/160ºC.
- Kruszonka:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzCiasto (przynajmniej dla mnie) zdecydowanie...
Ciasto (przynajmniej dla mnie) zdecydowanie należy podzielić na dwie blachy. Po upieczeniu jest bardzo wysokie. Poza tym smak całkiem ok. Drożdżowego mojej mamusi jednak nic nie przebije.
[quote] waga napisał:...
[quote] waga napisał:
ja dodałam truskawki i pycha ( też dłużej ciasto było w piekarniku )
Mrożone też mogą być?
Ciasto wspaniale!!!! Jestem zero jesli chodzi...
Ciasto wspaniale!!!! Jestem zero jesli chodzi wypieki cukiernicze ale ten drozdzowiec z tego przepisu moze zrobic nawet male dziecko. Zawsze wychodzi wspaniale
Ciasto puszyste wyszlo ku mojemu zdziwieniu ,...
Ciasto puszyste wyszlo ku mojemu zdziwieniu , poniewaz przyzwyczajona jestem do czekania az drozdzowka wyrosnie . Warty przepis polecenia ! Szybko i smacznie.
Wyszło idealne
Wyszło idealne
Przepis prosty, odkąd go wypróbowałam to...
Przepis prosty, odkąd go wypróbowałam to zaczęły mi w końcu wychodzić drożdżówki. Ja dodałam brzoskwinie. Rewelacja, ciasto nie ma problemu z wyrośnięciem w piekarniku i też nie zapada się na koniec. Tylko ten przepis się u mnie sprawdza
(Brak tematu)
Wyśmienite, dziś z borówką amerykańską i kruszonka z podwójnej ilości ale druga część mąki była kokosowa- polecam
(Brak tematu)
Wyśmienite, dziś z borówką amerykańską i kruszonka z podwójnej ilości ale druga część mąki była kokosowa- polecam
Robię z malinami. Ulubione ciasto mojej rodziny
Robię z malinami. Ulubione ciasto mojej rodziny
Przepyszne ciasto. Mąż uwielbia drożdżówkę a...
Przepyszne ciasto. Mąż uwielbia drożdżówkę a zawsze bałam się piec że moja będzie gorsza od teściowej i kupowałam w cukierni....A teraz Mąż mówi że piekę najlepsza drozdzowke na świecie
Poprostu PYCHOTKA
Poprostu PYCHOTKA
Pyszna, dodałam pod kruszonkę mrożone śliwki-...
Pyszna, dodałam pod kruszonkę mrożone śliwki- wyrosła pięknie- polecam🤗
Po prostu pyszne!!!
Po prostu pyszne!!!
Zrobilam i ja.cudowne wyrosniete i mieciutkie...
Zrobilam i ja.cudowne wyrosniete i mieciutkie ciasto. Zrobilam ze śliwkami.przepyszne. i proste na dtale zagości w moim domku.
Ciasto pycha!!!zrobiłam ze śliwkami piekłam 20...
Ciasto pycha!!!zrobiłam ze śliwkami piekłam 20 min dłużej.Proponuję zrobić w wiekszej blaszcze bo w 25x35 wychodzi bardzo wysokie...polecam
Łatwe, pięknie rośnie i przepyszne
Łatwe, pięknie rośnie i przepyszne
Najlepszy przepis na TM zrobiłam z jagodami...
Najlepszy przepis na TM
zrobiłam z jagodami
Piekłam 10 minut dłużej
BARDZO SMACZNY
BARDZO SMACZNY
Bardzo dobre.
Bardzo dobre.
Ciasto rewelacyjne tylko drożdże nie 2min i 50...
Ciasto rewelacyjne tylko drożdże nie 2min i 50 stop veroma tylko 3,50min Ale REWELACYJNE
Ciasto pyszneNastępnym razem będzie z rodzynkami...
Ciasto pyszne
Następnym razem będzie z rodzynkami albo powidłami.
Super przepis 😊mąż bardzo zadowolony...
Super przepis 😊mąż bardzo zadowolony hehe😉ciasto wyszło rewelacyjnie 🥞🥞🥞
Zrobione i mog gono powiedzie Pyszne
Zrobione
i mogę głośno powiedzieć Pyszne 
Ciasto "udało się" , miałam blachę 20x25...
Ciasto "udało się" , miałam blachę 20x25 wyszlo bardzo wysokie (jednak większa blacha jest potrzebna bo niewygodnie się je), w smaku ok, następnym razem spróbuje dodać jakies owoce, dzem, konfiture itp. żeby podkręcić smak. Czy ktoś z Was próbował budyń? Nie moge nigdzie znaleźć przepisu na drozdzówkę z budyniem
pozdrawiam
ciasto super mało pracy a efekt jak nigdy...
ciasto super mało pracy a efekt jak nigdy wcześniej polecam
Piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super....
Piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super. Polecam. To moje pierwsze ciasto drożdzowe iiiiii udane na szczęście.
Bardzo dobre ciasto!!!
Bardzo dobre ciasto!!!
Przepyszne ciasto. ja take
Przepyszne ciasto. ja take dodałem konfiturę pod kruszonkę i wyszło obłędnie. Polecam po stokroć
To jest właśnie ten myk, że
To jest właśnie ten myk, że nie trzeba czekać. Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, tak jak w przepisie. Można piec 5 min. dłużej, szczególnie jak masz soczyste owoce.
I nie trzeba czekać aż
I nie trzeba czekać aż drożdże wyrosną ??
Bardzo smaczne Po raz
Bardzo smaczne
Po raz pierwszy robiłam z wiśniami, dziś będzie z rabarbarem.
Bardzo dobre, tradycyjne ciasto
bardzo dobry, godny polecenia
bardzo dobry, godny polecenia przepis. Zrobiłam z wiśniami ze słoika w formie na babkę i w małej brytfance - będę robić częściej. Dziękuję za udostępnienie.
Najlepsze drożdżowe, a pod
Najlepsze drożdżowe, a pod kruszonkę powidła śliwkowe lub kwaskowy dżem np. Czarna porzeczka.
Bardzo smaczne, właśnie
Bardzo smaczne, właśnie zrobiłam
szybko się robi i równie szybko znika.
pycha ciasto :D u mnie z
pycha ciasto
u mnie z borówkami i rodzynkami
polecam
ciasto bardzo dobre.Ja
ciasto bardzo dobre.Ja rowniez dodałam na gore jagody.Pycha.Bardzo łatwe w wykonaniu
Pyszna drożdżówka ! Polecam
Pyszna drożdżówka ! Polecam jeden z moich ulubionych przepisów - najbardziej lubie z jagodami
Bardzo smaczne ciasto! Warto
Bardzo smaczne ciasto! Warto wypróbować.
Bardzo dobre
Bardzo dobre
Cudowne ciasto, pokochaliśmy
Cudowne ciasto, pokochaliśmy je od pierwszego skubnięcia kruszonki. Odpowiednio drożdżowe, wysoko wyrasta. Nie piękę dłużej niż podano, tylko zostawiam ciasto w gorącym piekarniku na jakieś 10 minut. Przed podaniem
polewam lukrem - wtedy kruszonka się nie sypie (polecam lukier pomarańczowy). Ciekawostka - mój staruszek TM3300 daje radę wymieszać to ciasto, nie bez problemów (z kilkoma "zagrzaniami") rzecz jasna, ale mimo tego, że część mąki muszę domieszać ręcznie, to warto. Warto, warto!
Potwierdzam bardzo
Potwierdzam bardzo smaczne,dałam jeszcze startą skórkę z pomarańczy i polałam trochę lukrem bardzo smaczne polecam.

Krystyna
(Brak tematu)
Bardzo smaczne ciasto,
Bardzo smaczne ciasto, zarówno swieżo po upieczeniu jak po kilku dniach . ( we dwójkę zjedzenie całej blachy nie idzie aż tak szybko ). Następnym razem dodam jeszcze ciut wiecej cukru do masy podstawowej bo lubimy słodkie ciasta
Pycha z kawą i mlekiem. No i robi się błyskawicznie, pieknie rośnie. Faktycznie trzeba piec nieco dłuzej- ja sprawdzałam patyczkiem. 
Łatwe w przygotowaniu i
Łatwe w przygotowaniu i bardzo tanie ciasto, jednak czas pieczenia zdecydowanie dłuższy niż w opisie, u mnie siedziało w piecu 15 minut dłużej, teraz czeka na powrót dzieci ze szkoły i zobaczymy w jakim czasie zniknie z blaszki
najłatwiejsze ciasto świata
najłatwiejsze ciasto świata dzięki TM. ja dodałam gruszki pod kruszonkę, pychota.
włąśnie zabieram się do
włąśnie zabieram się do niego, ale rodzina zażądała śliwek- moge dać pod kruszonkę?
Ciasto jest tak pyszne że
super prosty przepis na
bardzo dobre - ja zamiast
bardzo dobre - ja zamiast kruszonki posypałam cukrem brązowym -expres
świetny przepis, dodałam
świetny przepis, dodałam truskawy, przepyszne, będę piekła dzieciom do szkoły, jadły aż się uszy trzęsły