3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z kruszonką


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 170 g mleka
  • 170 g margaryny, do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 3 jajka
  • 60 g drożdży
  • 700 g mąki, tortowej
  • 2 łyżki oleju, słonecznikowego
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Kruszonka:
      Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
      Ciasto:
    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.
    3. Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode .
    4. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika.
    5. Piec: 30 min/100ºC, następnie 25 min/160ºC.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobione i mog gono powiedzie Pyszne

    Zgłoszony przez princesa116 na kwietnia 30, 2017 at 12:35.

    Zrobione tmrc_emoticons.) i mogę głośno powiedzieć Pyszne tmrc_emoticons.)Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto "udało się" , miałam blachę 20x25...

    Zgłoszony przez martynaka na stycznia 17, 2017 at 14:10.

    Ciasto "udało się" , miałam blachę 20x25 wyszlo bardzo wysokie (jednak większa blacha jest potrzebna bo niewygodnie się je), w smaku ok, następnym razem spróbuje dodać jakies owoce, dzem, konfiture itp. żeby podkręcić smak. Czy ktoś z Was próbował budyń? Nie moge nigdzie znaleźć przepisu na drozdzówkę z budyniem tmrc_emoticons.(

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto super mało pracy a efekt jak nigdy...

    Zgłoszony przez simoboluk na grudnia 15, 2016 at 19:49.

    ciasto super mało pracy a efekt jak nigdy wcześniej polecamBig SmileBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super....

    Zgłoszony przez dowa na listopada 27, 2016 at 21:46.

    Piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super. Polecam. To moje pierwsze ciasto drożdzowe iiiiii udane na szczęście.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto!!!

    Zgłoszony przez kama26 na października 20, 2016 at 10:55.

    Bardzo dobre ciasto!!! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciasto. ja take

    Zgłoszony przez pawbry na października 14, 2016 at 06:21.

    Przepyszne ciasto. ja take dodałem konfiturę pod kruszonkę i wyszło obłędnie. Polecam po stokroć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest właśnie ten myk, że

    Zgłoszony przez aha_2006 na sierpnia 7, 2016 at 21:50.

    To jest właśnie ten myk, że nie trzeba czekać. Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, tak jak w przepisie. Można piec 5 min. dłużej, szczególnie jak masz soczyste owoce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I nie trzeba czekać aż

    Zgłoszony przez leszczuuuu na sierpnia 5, 2016 at 13:28.

    I nie trzeba czekać aż drożdże wyrosną ??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne Po raz

    Zgłoszony przez planetka na maja 21, 2016 at 14:33.

    Bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    Po raz pierwszy robiłam z wiśniami, dziś będzie z rabarbarem. 

    Bardzo dobre, tradycyjne ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry, godny polecenia

    Zgłoszony przez Dunika na marca 22, 2016 at 17:44.

    bardzo dobry, godny polecenia przepis. Zrobiłam z wiśniami ze słoika w formie na babkę i w małej brytfance - będę robić częściej. Dziękuję za udostępnienie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze drożdżowe, a pod

    Zgłoszony przez aha_2006 na marca 15, 2016 at 16:41.

    Najlepsze drożdżowe, a pod kruszonkę powidła śliwkowe lub kwaskowy dżem np. Czarna porzeczka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne, właśnie

    Zgłoszony przez elowa na stycznia 16, 2016 at 20:41.

    Bardzo smaczne, właśnie zrobiłam  tmrc_emoticons.) szybko się robi i równie szybko znika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha ciasto :D  u mnie z

    Zgłoszony przez efunia79 na stycznia 6, 2016 at 15:27.

    pycha ciasto tmrc_emoticons.D  u mnie z borówkami i rodzynkami Cooking 7  polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto bardzo dobre.Ja

    Zgłoszony przez magda nowak na listopada 9, 2015 at 08:59.

    ciasto bardzo dobre.Ja rowniez dodałam na gore jagody.Pycha.Bardzo łatwe w wykonaniu

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna drożdżówka ! Polecam

    Zgłoszony przez Malgron na sierpnia 17, 2015 at 12:23.

    Pyszna drożdżówka ! Polecam jeden z moich ulubionych przepisów - najbardziej lubie z jagodami tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto! Warto

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 22:18.

    Bardzo smaczne ciasto! Warto wypróbować. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez iwonka_sz na czerwca 18, 2014 at 20:57.

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne ciasto, pokochaliśmy

    Zgłoszony przez Gładzio na stycznia 29, 2014 at 13:11.

    Cudowne ciasto, pokochaliśmy je od pierwszego skubnięcia kruszonki. Odpowiednio drożdżowe, wysoko wyrasta. Nie piękę dłużej niż podano, tylko zostawiam ciasto w gorącym piekarniku na jakieś 10 minut. Przed podaniem  Cooking 7 polewam lukrem - wtedy kruszonka się nie sypie (polecam lukier pomarańczowy). Ciekawostka - mój staruszek TM3300 daje radę wymieszać to ciasto, nie bez problemów (z kilkoma "zagrzaniami") rzecz jasna, ale mimo tego, że część mąki muszę domieszać ręcznie, to warto. Warto, warto!  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam bardzo

    Zgłoszony przez jagodzianka na października 19, 2013 at 21:38.

    Potwierdzam bardzo smaczne,dałam jeszcze startą skórkę z pomarańczy i polałam trochę lukrem bardzo smaczne polecam. tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez AnnMarie7 na września 25, 2013 at 15:36.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto,

    Zgłoszony przez AnnMarie7 na września 25, 2013 at 15:35.

    Bardzo smaczne ciasto, zarówno swieżo po upieczeniu jak po kilku dniach . ( we dwójkę zjedzenie całej blachy nie idzie aż tak szybko ). Następnym razem dodam jeszcze ciut wiecej cukru do masy podstawowej bo lubimy słodkie ciasta tmrc_emoticons.) Pycha z kawą i mlekiem. No i robi się błyskawicznie, pieknie rośnie. Faktycznie trzeba piec nieco dłuzej- ja sprawdzałam patyczkiem. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Łatwe w przygotowaniu i

    Zgłoszony przez mama_ania na stycznia 28, 2013 at 12:56.

    Łatwe w przygotowaniu i bardzo tanie ciasto, jednak czas pieczenia zdecydowanie dłuższy niż w opisie, u mnie siedziało w piecu 15 minut dłużej, teraz czeka na powrót dzieci ze szkoły i zobaczymy w jakim czasie zniknie z blaszki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najłatwiejsze ciasto świata

    Zgłoszony przez mcimonika na września 24, 2012 at 11:08.

    najłatwiejsze ciasto świata dzięki TM. ja dodałam gruszki pod kruszonkę, pychota.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • włąśnie zabieram się do

    Zgłoszony przez pearlme na września 15, 2012 at 07:21.

    włąśnie zabieram się do niego, ale rodzina zażądała śliwek- moge dać pod kruszonkę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest tak pyszne że

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 7, 2012 at 16:30.

    Cooking 1Ciasto jest tak pyszne że musiałam dzisiaj upiec nowe Big Smile naprawdę polecam szczególnie tym co się"boją "ciasta drożdżowego Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super prosty przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 4, 2012 at 20:56.

    Cooking 1super prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe. tmrc_emoticons.)  Ja upiekłam z jagodami i dodałam kruszonkę tmrc_emoticons.)  Czas pieczenia to sprawa piekarnika Cooking 1 dziękuję za przepis i komentarze Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre - ja zamiast

    Zgłoszony przez wawi na lutego 29, 2012 at 14:29.

    bardzo dobre - ja zamiast kruszonki posypałam cukrem brązowym -expres tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  świetny przepis, dodałam

    Zgłoszony przez elanieruchomosci na stycznia 11, 2012 at 21:18.

     świetny przepis, dodałam truskawy, przepyszne, będę piekła dzieciom do szkoły, jadły aż się uszy trzęsły

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne i proste w

    Zgłoszony przez Bee na stycznia 2, 2012 at 21:12.

    Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu! Dodałam rodzynki i też piekłam 10 min dłużej. Polecam przepis!

    Bee

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodałam truskawki i pycha

    Zgłoszony przez waga na czerwca 24, 2011 at 23:36.

    tmrc_emoticons.) ja dodałam truskawki i pycha ( też dłużej ciasto było w piekarniku )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam 12 min dłużej niz

    Zgłoszony przez monika_z na lutego 11, 2011 at 14:21.

    Piekłam 12 min dłużej niz podano w temp. 180C, bo wydawało mi się niedopieczone. Super wyrosło,  przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze