Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto daktylowe
- 100 gramów masła, miękkie, możemy zastąpić margaryną
- 200 gramów cukru
- 250 gramów mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 225 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 gramów cukru trzcinowego
- 80 gramów masła
- 5 łyżek śmietanki 30%
-
6
1h 35min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 30-60 minut. Nie odsączać!
- Przygotować kwadratową formę o boku ok. 24 cm, posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
- Nagrzać piekarnik do 190’C
"Sous-vide"
"Wolne gotowanie" 250 gramów mąki tortowej przesiać do miseczki i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
- Masło lub margarynę utrzeć w TM na krem razem z cukrem.
"Miksowanie" 3 min/obr. 4 100 gramów masła lub margaryny (miękkie) 200 gramów cukru
- Dodać jajko. Dalej ucierać.
"Miksowanie" 3 min/obr. 4
- Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Do kremu maślanego w TM dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. 80 gramów mąki
"Miksowanie" 4 min/obr. 4
- Dodać daktyle z wodą i jeszcze raz dokładnie utrzeć.
"Miksowanie" 2 min/obr. 4
- Przelać całość do formy i piec ok. 30 minut na środkowym poziomie. Sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto wyjąć, a poziom w piekarniku przełożyć piętro wyżej i włączyć termoobieg. - Polewa: 11. Do rondelka wrzucić 80 gramów masła, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis zaimplementowany ze strony https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-daktylowe-100234
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz