3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto daktylowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto daktylowe

  • 100 gramów masła, miękkie, możemy zastąpić margaryną
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 225 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 gramów cukru trzcinowego
  • 80 gramów masła
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 30-60 minut. Nie odsączać!
  2. Przygotować kwadratową formę o boku ok. 24 cm, posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
  3. Nagrzać piekarnik do 190’CSous-vide
  4. Wolne gotowanie 250 gramów mąki tortowej przesiać do miseczki i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
  5. Masło lub margarynę utrzeć w TM na krem razem z cukrem. Miksowanie3 min/obr. 4 100 gramów masła lub margaryny (miękkie) 200 gramów cukru
  6. Dodać jajko. Dalej ucierać. Miksowanie 3 min/obr. 4
  7. Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  8. Do kremu maślanego w TM dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. 80 gramów mąki Miksowanie4 min/obr. 4
  9. Dodać daktyle z wodą i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Miksowanie2 min/obr. 4
  10. Przelać całość do formy i piec ok. 30 minut na środkowym poziomie. Sprawdzić patyczkiem.

    Upieczone ciasto wyjąć, a poziom w piekarniku przełożyć piętro wyżej i włączyć termoobieg.
  11. Polewa: 11. Do rondelka wrzucić 80 gramów masła, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis zaimplementowany ze strony https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-daktylowe-100234


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy