3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe typu murzynek


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

polewa czekoladowa

  • 1 jajko całe
  • 3 czubate łyżeczki kakao ciemne
  • 50 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 2 czubate łyżki cukru

na ciasto

  • 200 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 200 g cukru
  • 110 g wody
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady deserowej min. 60% kakao
  • 40 g kakao ciemne
  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. 1. W Closed lid rozetrzeć jajko z cukrem i kakao1 min/obr 2, następnie wlewać cięką stróżką roztopioną ciepłą margarynę (naczynie nadal pracuje).Po połączeniu składników gotową polewę wylać na ciasto.

  2. Ciasto czekoladowe a'la murzynek
  3. 1. Do Closed lidwłożyć pokrojoną margarynę, cukier, kakao i wodę, następnie ustawić 3 min/obr. 1,5/100s i zagotować. Zagotowaną masę przelać do innego naczynia i wystudzić.

    2. Do suchego Closed lid założyć motylek wlać 4 białka i ubić 3m/obr. 4. Gotowe przełożyć do większej miski.

    3. Do Closed lidwłożyć czekoladę, rozdrobnić na drobne kawałeczki i roztopić 2 min/60s/obr. 2. Następnie zwiększyć obroty na 3 i do roztopionej czekolady dodawać przestudzoną masę, po połączeniu dodać żółtka, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników, powstałą gęstą masę przelać do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40-45 min w 180s. Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i gotowe.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto jest pyszne a przepis

    Zgłoszony przez Bernadeta 1 na czerwca 13, 2016 at 23:29.

    Ciasto jest pyszne a przepis przetestowany przeze mnie  wiele razy. Smacznego

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze