3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe typu murzynek


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

polewa czekoladowa

  • 1 jajko całe
  • 3 czubate łyżeczki kakao ciemne
  • 50 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 2 czubate łyżki cukru

na ciasto

  • 200 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 200 g cukru
  • 110 g wody
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady deserowej min. 60% kakao
  • 40 g kakao ciemne
  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. 1. W Blokada naczynia miksującego rozetrzeć jajko z cukrem i kakao1 min/obr 2, następnie wlewać cięką stróżką roztopioną ciepłą margarynę (naczynie nadal pracuje).Po połączeniu składników gotową polewę wylać na ciasto.

  2. Ciasto czekoladowe a'la murzynek
  3. 1. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć pokrojoną margarynę, cukier, kakao i wodę, następnie ustawić 3 min/obr. 1,5/100s i zagotować. Zagotowaną masę przelać do innego naczynia i wystudzić.

    2. Do suchego Blokada naczynia miksującego założyć motylek wlać 4 białka i ubić 3m/obr. 4. Gotowe przełożyć do większej miski.

    3. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć czekoladę, rozdrobnić na drobne kawałeczki i roztopić 2 min/60s/obr. 2. Następnie zwiększyć obroty na 3 i do roztopionej czekolady dodawać przestudzoną masę, po połączeniu dodać żółtka, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników, powstałą gęstą masę przelać do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40-45 min w 180s. Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i gotowe.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto jest pyszne a przepis

    Zgłoszony przez Bernadeta 1 na czerwca 13, 2016 at 23:29.

    Ciasto jest pyszne a przepis przetestowany przeze mnie  wiele razy. Smacznego

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze