3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka z pigwą


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

Lukier:

  • 175 g cukru pudru
  • 1 białko
  • barwniki do ciast

Dodatkowo:

  • 1 słoik (ok 250g) konfitury z pigwy

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do Closed lid. Wyrobić 25s / obr.5. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.

    2. Ciasto ułożyć na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i ozdobnymi foremkami powycinać ciasteczka.

    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Ciastka ułożyć na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika i piec po 12 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

    4. Zrobić lukier, podzielić na części i za pomocą barwników do ciast ufarbować go. 

    5. Połowę upieczonych ciastek (jeżeli mamy kilka kształtów to po połowie z każdego kształtu) posmarować pół na pół lukrem białym i kolorowym. Wykałaczką zrobić wzorek. Odstawić ciastka na godzinę, aby lukier zastygł.

    6. Konfiturę lub marmoladę z pigwy podgrzać przez minutę. Posmarować nią drugą połowę ciastek. Przykryć je polukrowanymi ciasteczkami lekko dociskając.

    7. Ciasteczka są gotowe, gdy nadzienie zastygnie.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jak zrobić wzorki: Polej ciastka lukrem w dwóch kolorach. Nim polewa zastygnie zrób wykałaczką zygzak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy