Składniki
35 porcja/porcje/porcji
Lukier:
- 175 g cukru pudru
- 1 białko
- barwniki do ciast
Dodatkowo:
- 1 słoik (ok 250g) konfitury z pigwy
Ciasto
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
-
6
3h 30min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do
. Wyrobić 25s / obr.5. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
2. Ciasto ułożyć na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i ozdobnymi foremkami powycinać ciasteczka.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Ciastka ułożyć na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika i piec po 12 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
4. Zrobić lukier, podzielić na części i za pomocą barwników do ciast ufarbować go.
5. Połowę upieczonych ciastek (jeżeli mamy kilka kształtów to po połowie z każdego kształtu) posmarować pół na pół lukrem białym i kolorowym. Wykałaczką zrobić wzorek. Odstawić ciastka na godzinę, aby lukier zastygł.
6. Konfiturę lub marmoladę z pigwy podgrzać przez minutę. Posmarować nią drugą połowę ciastek. Przykryć je polukrowanymi ciasteczkami lekko dociskając.
7. Ciasteczka są gotowe, gdy nadzienie zastygnie.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
Jak zrobić wzorki: Polej ciastka lukrem w dwóch kolorach. Nim polewa zastygnie zrób wykałaczką zygzak.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam upieczone, polukrowane, posmarowane,...
Witam
upieczone, polukrowane, posmarowane, sklejone i są pyszne!
Dziękuję za przepis