3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka z pigwą


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

Lukier:

  • 175 g cukru pudru
  • 1 białko
  • barwniki do ciast

Dodatkowo:

  • 1 słoik (ok 250g) konfitury z pigwy

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do . Wyrobić 25s / obr.5. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.

    2. Ciasto ułożyć na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i ozdobnymi foremkami powycinać ciasteczka.

    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Ciastka ułożyć na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika i piec po 12 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

    4. Zrobić lukier, podzielić na części i za pomocą barwników do ciast ufarbować go. 

    5. Połowę upieczonych ciastek (jeżeli mamy kilka kształtów to po połowie z każdego kształtu) posmarować pół na pół lukrem białym i kolorowym. Wykałaczką zrobić wzorek. Odstawić ciastka na godzinę, aby lukier zastygł.

    6. Konfiturę lub marmoladę z pigwy podgrzać przez minutę. Posmarować nią drugą połowę ciastek. Przykryć je polukrowanymi ciasteczkami lekko dociskając.

    7. Ciasteczka są gotowe, gdy nadzienie zastygnie.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Jak zrobić wzorki: Polej ciastka lukrem w dwóch kolorach. Nim polewa zastygnie zrób wykałaczką zygzak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam upieczone, polukrowane, posmarowane,...

    Zgłoszony przez Mariola05 na grudnia 22, 2019 at 11:47.

    Witam tmrc_emoticons.-) upieczone, polukrowane, posmarowane, sklejone i są pyszne! tmrc_emoticons.-) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze