Tu jesteś:
4
Składniki
40 porcja/porcje/porcji
CIASTECZKA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
- 100 g masła
- 75 g cukru, w tym 8g cukru waniliowego zrobionego w TM lub zwykły cukier wanilinowy
- 1 szczypty soli
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g nutelli
- 2 łyżki śmietany 18%
-
6
1h 0min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Zmielić orzechy laskowe: 30 sek / obroty 10
Dodać do orzechów masło z cukrem i ubić 2min obroty 3, zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, solą - wymieszać 1 min obroty 4. Dodać nutellę (te 50g to taka kopiata łyżka) i śmietanę, interwał 2 min. Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na pół godziny. Nastawić piekarnik na 175°C.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wykrawać foremką ciastka (użyłam ozdobny stempel) i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 10min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Aby ciastka były zdrowsze można zamienić część mąki pszennej na orkiszową albo razową, ale nie więcej niż 30-50g, gdyż ciasto zrobi się zbyt kruche i ciastka będą się rozkruszać przy wykrawaniu.
Ciastek wyszło na 2 blachy, piekłam osobno na 2 rzuty.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz