3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka z kleikiem ryżowym


Wydrukuj:
4

Składniki

45 kawałek/kawałki/kawałków

składniki:

  • 200 g kleiku ryżowego
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryn
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 białko
  • 20 g wiórek kokosowych
  • marmolada do ozdoby
5

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić 2min/obr.4.

    2. Wyjąć białka do innego naczynia. Wyjąć motylek.

    3. Do Closed lid włożyć margarynę pokrojoną na 4 części oraz resztę składników (za wyjątkiem marmolady). Wymieszać przy pomocy kopystki 2min/obr.4-5

    4. Otworzyć Closed lid, zgarnąć kopystką wszystko do środka, dodać białka i nadal mieszać urzywając kopystki 2min/obr.4.

    5. Zrobić małe kulki z dziurką (jak na kluski śląskie), do dziurki nałożyć marmoladę i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Należy uważać przy zakupie kleiku, gdyż opakowania mają różną gramaturę. 

Można zwiększyć ilość wiórek kokosowych jeśli je lubimy. Nie ma to wpływu na konsystencję ciasteczek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam dziś te ciacha i też mi się...

    Zgłoszony przez KOna na października 27, 2016 at 18:47.

    Robiłam dziś te ciacha i też mi się rozpłyęły jak innym osobom, które tu piszą, to znaczy, że z tym przepisem jest coś nie tak, albo trzeba było napisać jakiej firmy kleik kupić bo może to od kleiku zależy, w każdym razie nie wyglądają te ciasteczka tak jak na tym zdjęciu. Stosowałam się do rad tutaj zamieszczonych aby trzymać je w lodówce ale i tak mi się rozpłynęły, skoro wielu osobom nie wyszły te ciastka to coś z przepisem jest nie tak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dziś te ciastka i

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lipca 6, 2016 at 19:11.

    Robiłam dziś te ciastka i masy faktycznie nie da się formować w kulki. Włożyłam masę do lodówki na godzinę i to pomogło. Ciasteczka po uformowaniu też włożyłam jeszcze do lodówki żeby jak najmniej się rozplynely w piekarniku. Pierwsza tura rozplynela się troche ale druga, która siedziała dłużej w lodówce wyszła super, tak ze trochę cierpliwości i będą super ciacha. Ja ograniczam do minimum cukier i dałam tylko 60g i sa naprawde slodkie, zwlaszcza ze daje sie do nich dżem. No i polecam piec na maśle (200g), margaryna to trucizna tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciastka kompletnie mi sie

    Zgłoszony przez sisetka na marca 25, 2016 at 18:26.

    ciastka kompletnie mi sie rozpłyneły, nie wiem dlaczego tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego, ale nie

    Zgłoszony przez Hana75 na grudnia 23, 2015 at 18:44.

    Nie wiem dlaczego, ale nie weszły mi gwiazdeczki.

    Oceniam na 5 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony przepis z czasów

    Zgłoszony przez Hana75 na grudnia 23, 2015 at 18:41.

    Mój ulubiony przepis z czasów gdy byłam nastolatką. Robiłam w sobotę lub niedzielę a następnie zabierałam ciasteczka w poniedziałek do szkoły, po czym wszystkie w kilka sekund znikały. Pamiętam, że przepisu broniłam jak lwica tmrc_emoticons.) Głównie robiłam je z powidłami śliwkowymi lub wciskałam wsienkę bez pestki z kompotu (właściwie z cukru i soku, które puściły wiśnie, tak robiła wiśnie moja mama).

    Chętnie wypróbuję przepis mieszany w thermomixie. Potwierdzam, robi się kulki, które w czasie pieczenia "rozjeżdżają się" tworząc ciasteczka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis - te ciasteczka

    Zgłoszony przez Blondi_11 na grudnia 16, 2015 at 16:17.

    Super przepis - te ciasteczka zawsze mi sie rozlewały- w tym roku pierwszy raz świetne kuleczki.Polecam ten przepistmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi przykro, że nie

    Zgłoszony przez asiazab na września 30, 2015 at 08:51.

    Bardzo mi przykro, że nie wyszły Pani ciastka. Widocznie coś musiało pójść nie tak. Skoro się rozlewają, to może nie dała Pani kleiku ryżowego tyle ile powinno być? Kolejnym razem na pewno się udadzą. P.S. Ja na ważne uroczystości zawsze robię sprawdzone przepisy prze ze mnie lub moją teściową tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pani chyba robiła te ciastka

    Zgłoszony przez MałaMi na czerwca 11, 2015 at 14:18.

    Pani chyba robiła te ciastka ale nie w thermomixie!!! Siedze i becze bo nie tylko zmarnowałam składnki ale prawie wpadłam w depresje, ciastek nie da sie w ogóle uformować bo się rozlewają!!! miały być na chrzciny syna.. wyszedł jeden wielki pasztet...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis na pyszne

    Zgłoszony przez Agary na lutego 28, 2015 at 11:32.

    Fajny przepis na pyszne ciasteczka, na dodatek bezglutenowe. Zamiast 4 białek dałam 3 jajka. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wszystkim dziękuję za miłe

    Zgłoszony przez asiazab na listopada 30, 2014 at 21:45.

    wszystkim dziękuję za miłe słowa tmrc_emoticons.), jak mi się uda to jutro wrzucę przepis na domowe markizy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaki dzieciństwa, o których

    Zgłoszony przez ewemar na listopada 30, 2014 at 18:01.

    Smaki dzieciństwa, o których zapomniałamtmrc_emoticons.) Dzięki za przypomnienie, koniecznie muszę zrobićtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam wszelakie

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 30, 2014 at 12:04.

    Uwielbiam wszelakie ciasteczka  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokładnie. Ja też przepisy z

    Zgłoszony przez gufo na listopada 30, 2014 at 11:27.

    Dokładnie. Ja też przepisy z serii " od lat w rodzinie" przerabiam na wersję Thermomix. Zwykle potem zastanawiam się, ile wysiłku trzeba było włożyć w przygotowanie potraw, które teraz robię migiem.

     

    "Home Alone 2" - Christmas starts today! tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To chyba masz ten sam kajet

    Zgłoszony przez asiazab na listopada 30, 2014 at 10:07.

    To chyba masz ten sam kajet po mamie co i ja - pożółkły i posklejany tmrc_emoticons.;). Skarbnica sprawdzonych i niezawodnych przepisów. Teraz je testuję na TM.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż wyjęłam pożółkły kajet z

    Zgłoszony przez gufo na listopada 30, 2014 at 09:37.

    Aż wyjęłam pożółkły kajet z przepisami mojej mamy. Słowo w słowo to samo, co w Twoim przepisie. Już je robię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze