thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
45 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 29/11/14
zmieniono dnia: 29/11/14

Składniki

składniki:

  • 200 g kleiku ryżowego
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryn
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 białko
  • 20 g wiórek kokosowych
  • marmolada do ozdoby

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić 2min/obr.4.

    2. Wyjąć białka do innego naczynia. Wyjąć motylek.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć margarynę pokrojoną na 4 części oraz resztę składników (za wyjątkiem marmolady). Wymieszać przy pomocy kopystki 2min/obr.4-5

    4. Otworzyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zgarnąć kopystką wszystko do środka, dodać białka i nadal mieszać urzywając kopystki 2min/obr.4.

    5. Zrobić małe kulki z dziurką (jak na kluski śląskie), do dziurki nałożyć marmoladę i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180C

Porady

Należy uważać przy zakupie kleiku, gdyż opakowania mają różną gramaturę. 

Można zwiększyć ilość wiórek kokosowych jeśli je lubimy. Nie ma to wpływu na konsystencję ciasteczek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka z kleikiem ryżowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 27, 2016 at 18:47

    Robiłam dziś te ciacha i też mi się rozpłyęły jak innym osobom, które tu piszą, to znaczy, że z tym przepisem jest coś nie tak, albo trzeba było napisać jakiej firmy kleik kupić bo może to od kleiku zależy, w każdym razie nie wyglądają te ciasteczka tak jak na tym zdjęciu. Stosowałam się do rad tutaj zamieszczonych aby trzymać je w lodówce ale i tak mi się rozpłynęły, skoro wielu osobom nie wyszły te ciastka to coś z przepisem jest nie tak

  • lipca 6, 2016 at 19:11
    4.0

    Robiłam dziś te ciastka i masy faktycznie nie da się formować w kulki. Włożyłam masę do lodówki na godzinę i to pomogło. Ciasteczka po uformowaniu też włożyłam jeszcze do lodówki żeby jak najmniej się rozplynely w piekarniku. Pierwsza tura rozplynela się troche ale druga, która siedziała dłużej w lodówce wyszła super, tak ze trochę cierpliwości i będą super ciacha. Ja ograniczam do minimum cukier i dałam tylko 60g i sa naprawde slodkie, zwlaszcza ze daje sie do nich dżem. No i polecam piec na maśle (200g), margaryna to trucizna tmrc_emoticons.;)

  • marca 25, 2016 at 18:26

    ciastka kompletnie mi sie rozpłyneły, nie wiem dlaczego tmrc_emoticons.(

  • grudnia 23, 2015 at 18:44
    5.0

    Nie wiem dlaczego, ale nie weszły mi gwiazdeczki.

    Oceniam na 5 tmrc_emoticons.)

  • grudnia 23, 2015 at 18:41
    5.0

    Mój ulubiony przepis z czasów gdy byłam nastolatką. Robiłam w sobotę lub niedzielę a następnie zabierałam ciasteczka w poniedziałek do szkoły, po czym wszystkie w kilka sekund znikały. Pamiętam, że przepisu broniłam jak lwica tmrc_emoticons.) Głównie robiłam je z powidłami śliwkowymi lub wciskałam wsienkę bez pestki z kompotu (właściwie z cukru i soku, które puściły wiśnie, tak robiła wiśnie moja mama).

    Chętnie wypróbuję przepis mieszany w thermomixie. Potwierdzam, robi się kulki, które w czasie pieczenia "rozjeżdżają się" tworząc ciasteczka.

  • grudnia 16, 2015 at 16:17

    Super przepis - te ciasteczka zawsze mi sie rozlewały- w tym roku pierwszy raz świetne kuleczki.Polecam ten przepistmrc_emoticons.)

     

  • września 30, 2015 at 08:51

    Bardzo mi przykro, że nie wyszły Pani ciastka. Widocznie coś musiało pójść nie tak. Skoro się rozlewają, to może nie dała Pani kleiku ryżowego tyle ile powinno być? Kolejnym razem na pewno się udadzą. P.S. Ja na ważne uroczystości zawsze robię sprawdzone przepisy prze ze mnie lub moją teściową tmrc_emoticons.;)

  • czerwca 11, 2015 at 14:18

    Pani chyba robiła te ciastka ale nie w thermomixie!!! Siedze i becze bo nie tylko zmarnowałam składnki ale prawie wpadłam w depresje, ciastek nie da sie w ogóle uformować bo się rozlewają!!! miały być na chrzciny syna.. wyszedł jeden wielki pasztet...

  • lutego 28, 2015 at 11:32
    4.0

    Fajny przepis na pyszne ciasteczka, na dodatek bezglutenowe. Zamiast 4 białek dałam 3 jajka. 

  • listopada 30, 2014 at 21:45

    wszystkim dziękuję za miłe słowa tmrc_emoticons.), jak mi się uda to jutro wrzucę przepis na domowe markizy

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: