3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasteczka witrażowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • 150 g masła, zimnego
  • 140 g cukru
  • 2 jajka
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g landrynek owocowych, w kilku kolorach
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    ·         masło pokroić na kawałki,

     

    ·         wszystkie składniki oprócz landrynek włożyć do naczynia miksującego, wyrobić - 2 min., obr. - Interwał

     

    ·         ciasto wyjąć z naczynia, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki

     

    ·         naczynie miksujące umyć i starannie wysuszyć

     

    ·         schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 0,5 cm delikatnie podsypując mąką, wycinać foremką dowolne kształty (serduszka, kółka), wewnątrz każdego ciasteczka mniejszą foremką wyciąć dziurkę, ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

     

    ·         landrynki podzielić kolorami, miksować każdy kolor osobno - 6 sek., obr. 10 (zobacz - Uwaga)

     

    ·         landrynkowym proszkiem napełniać dziurki w ciastkach uważając, żeby nie zostawały puste przestrzenie

     

    ·         wstawić blachę do gorącego piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia - około 15 min. w temp. 200 st.

     

    ·         po upieczeniu blachę wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego wystygnięcia

     

     

     

    W wysokiej temperaturze landrynkowy proszek topi się a po wystudzeniu tworzy przezroczystą "szybkę".


    Uwaga: proszek z landrynek jest bardzo higroskopijny. Miksować po kilka landrynek i od razu napełniać ciasteczka zanim proszek ulegnie zbryleniu.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wsypałam suchą galaretkę do

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 3, 2011 at 22:46.

    wsypałam suchą galaretkę do ciasteczek i łyżeczką dawałam po 2-3 krople wody aby zwilżyć proszek. a po upieczeniu galaretka jest twarda ale bardziej ciągnąca i zjadliwa nawet dla mnie tmrc_emoticons.) ogólnie dla mnie galaretka to lepsze i szybsze rozwiązanie. z landrynkami miałam problem bo mi się strasznie zlepiał proszek i ciężko szło nakładanie go w dziurki tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miło mi, że spróbowałaś.

    Zgłoszony przez Dana na grudnia 3, 2011 at 22:40.

    Miło mi, że spróbowałaś. Ciekawy pomysł z tą galaretką. Zmiksowałaś suchą galaretkę na drobniejszy proszek a potem dodałaś odrobinkę wody, tak?Czy po upieczeniu "szybki" nie są lepkie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piękne te ciasteczka 

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 2, 2011 at 15:20.

    piękne te ciasteczka  Love

    ciasteka już wypróbowałam i pozwoliłam sobie dodać zdjęcie swoich. zrobiłam w wersji okrągłej.

    zabrakło mi landrynek, więc użyłam galaretki w proszku tmrc_emoticons.) i również się sprawdza. trzeba jedynie przed włożeniem do pieczenia zmoczyć galaretkę (już wsypaną na ciastkach) kilkoma kropelkami wody aby nie była proszkiem. mogę powiedzieć że galaretka jest lepsza bo po upieczeniu nie jest tak twarda jak landrynki a bardziej gumowa i zjadalna tmrc_emoticons.)

    ogólnie polecam

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze