Składniki
60 kawałek/kawałki/kawałków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, całe
- 200 g masła, miękkiego
- 75 g Migdałów
- 250 g płatków owsianych, górskich
- 200 g mąki
- 180 g cukru, trzcinowego
- 75 g orzechów włoskich
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 5s / obr. 5,5. Przełożyć do innego naczynia
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, cukier, jajka. Zmiksować 2 min / obr 3,5.
3. Dodać płatki, zmiksować 1 min / obr 3,5.
4. Dodać mąkę z proszkiem oraz rozdrobnione orzechy. Wymieszać przy pomocy kopystki 1 min / obr. 3,5.
5. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć (najlepiej rękoma).
6. Piec 20 minut w temp. 170 st. C. grzałka "góra-dół".
7. Po wyjęciu z piekarnika chwile odczekać (gorące są kruche).
8. Wystudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja piekłam w trzech turach na środkowej szynie piekarnika.
W tym przepisie płatki owsiane są dobrze zmielone, ale jest to działanie celowe - moje dziecko woli takie, niż z całymi płatkami. Można dodać rodzynki oraz pokrojoną gorzką czekoladę.
Z podanych składników wychodzi 1000 g ciasteczek.
Orientacyjne wartosci odżywcze na 1 sztukę (ok. 17g):
wartość energetyczna: 80 kcal
białko: 1,58 g
tłuszcze: 4,74 g
węglowodany: 8,83 g
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzieciom bardzo smakowały.
Dzieciom bardzo smakowały.
Przepis zagościł w moich ulubionych.
Przepis zagościł w moich ulubionych.
Dziękuję, robię je już drugi raz bawiąc się...
Dziękuję, robię je już drugi raz bawiąc się dodatkami. Moja ocena, to 6!
Bardzo smaczne ciasteczka
Bardzo smaczne ciasteczka
Pycha!
Pycha!
Super !!!
Super !!!
Ciasteczka pyszne.Zostawiam
Ciasteczka pyszne.Zostawiam gwiazdeczki.Pozdrawiam
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Wypróbowane!!! Wyszły
Wypróbowane!!! Wyszły przepyszne. Dodaje tylko mąkę orkiszowa, ostatnio nawet dosypałam 50g wiorek, wszystkie możliwe orzechy. Mniam. Przepis jest świetny. Aha a zamiast masła można dać olej kokosowy, ja dałam 80g.
Dziękuję. Ostatnio robie z
Dziękuję.
Ostatnio robie z mąką orkiszową jasną. Dodaje jej 230 g.
Super ciasteczka!!!
Super ciasteczka!!!