3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasteczka Oreo®


Wydrukuj:
4

Składniki

35 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto czekoladowe:

  • 250 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 200 g gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 350 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczysz.

krem

  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka łyżeczka esencji waniliowej
5

Przygotowanie

    ciasta czekoladowego:
    1. 1 Do dużej miski przesiej kakao, mąkę oraz sól.
    2. 2 W Closed lid utrzyj za kopystki masło z cukrem 3minuty/obr.3. Z czasem jak składniki łączą się dodaj po kolei jaja oraz esencję waniliową.
    3. 3 Cały czas miksując mokre składniki Dough mode dodawaj do nich po łyżce mącznej mieszanki. Mieszaj Dough mode aż do powstania gładkiego ciasta.
    4. 4 Podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj kulę, ułóż na oprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia, rozwałkuj i zwiń w rulon. Wstaw do lodówki na minimum 1 godz. do schłodzenia.
    5. 5 Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
    6. 6 Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i za pomocą szklanki lub foremek w dowolnym kształcie wytnij z niego ciasteczka. Gotowe przełóż na przygotowaną blachę i odstaw na ok. 20 min.
    7. 7 Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw do niego ciasteczka i piecz przez ok. 15 min, aż staną się ciemniejsze. Gotowe wyjmij i odstaw na ok. 10 min do przestudzenia.
  1. krem
    1. Za pomocą motylka Closed lidutrzyj masło ze smalcem obr.3, aż utworzą puszystą, dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i miksuj jeszcze ok. 1 min.
    2. Ostatecznie uformuj ciasteczka
    3. 9 Przewróć połowę ciasteczek do góry nogami i za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki, nałóż na nie po ok. 1-2 łyżeczki kremu. Przykryj białą warstwę pozostałymi ciasteczkami i lekko je przyciśnij. Ciasteczka są gotowe tmrc_emoticons.-)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mnie też intryguje ten smalec a ponieważ jestem...

    Zgłoszony przez Gladzinka na listopada 2, 2016 at 13:13.

    Mnie też intryguje ten smalec a ponieważ jestem ciekawa świata to na pewno je zrobię.

    A tak na marginesie to znam ludzi, którzy jedzą chleb ze smalcem posypany cukremTongue

    nie dałam się namówić na te delicje hehehe ale ciastka zrobię. Dzięki za przepis

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają bardzo zachęcająco

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 25, 2013 at 20:43.

    Wyglądają bardzo zachęcająco .Dodaję do ulubionych :O i przy najbliższej okazji wypróbuję. A z tą kalorycznością  to nie jest wcale tak źle, w cieście nie ma ani grama cukru ,więc  w kremie może  go być więcej. tmrc_emoticons.;)  Krem ze smalcem? widocznie taki jest przepis. Margaryna czy masło  tez mają sporo kalorii (np. Palma 721 kcal, masło zaś przeciętnie 748kcal - smalec 880 -oczywiście wszystko w 100g). tmrc_emoticons.)  Wypróbuję i będę miała własne zdanie na ten temat. Nie ukrywam, że ten smalec mnie intryguje-więc muszę zrobić te ciasteczka.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda jak oryginał. :party:

    Zgłoszony przez Joanna na kwietnia 25, 2013 at 12:35.

    wygląda jak oryginał.Party Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie wyglądają! spróbuję!

    Zgłoszony przez ANNA JARONI na kwietnia 25, 2013 at 12:25.

    Pięknie wyglądają! spróbuję!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają przepysznie  Zrobię

    Zgłoszony przez Marlena Włodarczyk na kwietnia 25, 2013 at 12:23.

    Wyglądają przepysznietmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" alt=tmrc_emoticons.p src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" width=19 height=20>  Zrobię synowi na urodziny, niech poczęstuje kolegów w pracytmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>

    Marlena Włodarczyk

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • apetycznie wygladają

    Zgłoszony przez Olcia na kwietnia 25, 2013 at 12:20.

    tmrc_emoticons.)


    apetycznie wygladają

    Olcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny deser dla dzieci,

    Zgłoszony przez Myszeczka na kwietnia 25, 2013 at 12:19.

    Świetny deser dla dzieci, łatwy do zrobienia. Dorośli też mogą posmakować tych łakociBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis swietnie wygląda.

    Zgłoszony przez Maria.Z.T. na kwietnia 25, 2013 at 12:19.

    Przepis swietnie wygląda.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkim polecam.Moje dzieci

    Zgłoszony przez bernarda na kwietnia 25, 2013 at 12:18.

    Wszystkim polecam.Moje dzieci są zachwyconetmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" alt=tmrc_emoticons.;) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" width=19 height=19>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JAKIE ŚLICZNE!!!!!!!

    Zgłoszony przez Anna Mrozińska na kwietnia 25, 2013 at 12:14.

    JAKIE ŚLICZNE!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • apetycznie wygladają

    Zgłoszony przez sobolewl na kwietnia 25, 2013 at 12:10.

    apetycznie wygladają tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CIASTECZKA

    Zgłoszony przez elaelabet na kwietnia 25, 2013 at 12:07.

    CIASTECZKA WYGLĄDAJA APETYCZNIE - ważne ,że składniki zawsze mamy w naszej kuchni .

    ela

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo mnie intryguje ten

    Zgłoszony przez EP na kwietnia 25, 2013 at 10:38.

    tmrc_emoticons.) bardzo mnie intryguje ten przepis. Spróbuję na pewno!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smalec sprawia, że masa jest

    Zgłoszony przez czesnap na kwietnia 10, 2013 at 12:49.

    smalec sprawia, że masa jest bardziej puszysta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smalec dodaję do kruchego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 8, 2013 at 17:44.

    Smalec dodaję do kruchego ciasta,ale do kremu???? Pierwszy raz z tym się spotykam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakoś przeoczyłam ten przepis

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 8, 2013 at 17:17.

    Jakoś przeoczyłam ten przepis tmrc_emoticons.D ciacha wyglądają na smaczne, ale masz rację Elu to bomba kaloryczna tmrc_emoticons.)  nigdy nie jadłam kremu z połączenia masła i smalcu + cukier :O może zrobię same ciacha ale z innym nadzieniem tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krem ze SMALCEM???? A do tego

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 7, 2013 at 20:38.

    Krem ze SMALCEM???? A do tego aż tyle cukru??? Jakoś trudno mi wyobrazić sobie takie połączenie  :O   :O  Ale na pewno są tacy, którym ta mieszanka będzie smakowała  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze