3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek bananowy


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Chlebek bananowy

  • 150 g orzechów włoskich, np włoskich, (1 szkl)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 240 g cukru
  • 3-4 banany, dojrzałe, pokrojone w plasterki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypty soli
  • 150 g wiórków kokosowych, opcjonalnie, (około 1szkl)
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wrzucić do Blokada naczynia miksującego, posiekać krótko 3 s./obr 4. Przełożyć do miseczki. Blokada naczynia miksującego opłukać i lekko osuszyć.
  2. Pokrojone w kawałki masło rozpuścić w Blokada naczynia miksującego3 min./60°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do kubka.
  3. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego wbić jajka, roztrzepać 2 min./obr. 4. Następnie dalej ubijać, dodając cukier, potem roztopione masło 3 min./ obr. 3. Zdjąć motylek.
  4. Do masy jajecznej dodać pokrojone w plasterki banany, zmiksować 2min./ obr. 4.
  5. Wymieszać w misce mąkę, proszek, sodę i sól, dodać do masy i zmiksować 3min./ obr.5. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać 1 min./ obr.3 pomagając sobie w razie potrzeby kopystką.
  6. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać wierzch kopystką. Piec około 50 minut do 1 godziny ( w zależności od wielkości formy) do tak zwanego suchego patyczka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Użyłam keksówki o wymiarach 29x11 i dodatkowo niskiej formy do zapiekania 22x14cm, w oryginalnym przepisie forma ma wymiary 34x9 cm i wtedy należy piec to ciasto około 1 godziny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasto. Piekłam równocześnie w...

    Zgłoszony przez DorotaAnna na maja 29, 2019 at 21:10.

    Bardzo dobre ciasto. Piekłam równocześnie w keksówce i w formie na babkę z dziurą. Nie ma sensu robić z połowy porcji, bo jest pyszne i znika, zanim zdąży ostygnąć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze