thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chlebek bananowy

  • 150 g orzechów włoskich, np włoskich, (1 szkl)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 240 g cukru
  • 3-4 banany, dojrzałe, pokrojone w plasterki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypty soli
  • 150 g wiórków kokosowych, opcjonalnie, (około 1szkl)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , posiekać krótko 3 s./obr 4. Przełożyć do miseczki. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" opłukać i lekko osuszyć.
  2. Pokrojone w kawałki masło rozpuścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 3 min./60°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do kubka.
  3. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka, roztrzepać 2 min./obr. 4. Następnie dalej ubijać, dodając cukier, potem roztopione masło 3 min./ obr. 3. Zdjąć motylek.
  4. Do masy jajecznej dodać pokrojone w plasterki banany, zmiksować 2min./ obr. 4.
  5. Wymieszać w misce mąkę, proszek, sodę i sól, dodać do masy i zmiksować 3min./ obr.5. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać 1 min./ obr.3 pomagając sobie w razie potrzeby kopystką.
  6. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać wierzch kopystką. Piec około 50 minut do 1 godziny ( w zależności od wielkości formy) do tak zwanego suchego patyczka.

Porady

Użyłam keksówki o wymiarach 29x11 i dodatkowo niskiej formy do zapiekania 22x14cm, w oryginalnym przepisie forma ma wymiary 34x9 cm i wtedy należy piec to ciasto około 1 godziny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek bananowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 29, 2019 at 21:10
    3.0

    Bardzo dobre ciasto. Piekłam równocześnie w keksówce i w formie na babkę z dziurą. Nie ma sensu robić z połowy porcji, bo jest pyszne i znika, zanim zdąży ostygnąć.

Are you sure to delete this comment ?