Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g `masła
- 150 g mleka
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczek soli
-
6
30min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
do naczynia włożyć jajka, masło, mleko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać czas 1,5 min, temp. 50 st C, obr. poz. 5
następnie dodawać kolejno pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać czas 3 min, obr. poz. Interwał, wyłozyć i pozostawić do wyrośnięciauformować warkocz, włożyć do wąskiej formy o dł. 40 cmposmarować warkocz białkiem i posypać kruszonką
piec w 180-200 st C
Chałka
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPycha😊😊😊
Pycha😊😊😊
Czy ktoś robił chałkę na mące żytniej?
Czy ktoś robił chałkę na mące żytniej?
Dla mnie trochę zbyt mało słodka. I nie wiem...
Dla mnie trochę zbyt mało słodka. I nie wiem dlaczego porozrywała się w trakcie pieczenia i spłaszczyła
Najlepszy przepis na chalke jaki przetestowałem....
Najlepszy przepis na chalke jaki przetestowałem. Polecam jest pyszna!!!
Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi pyszna....
Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi pyszna. Polecam
Musi byc pyszna! Końiecznie wyprobuje -
Musi byc pyszna! Końiecznie wyprobuje -
Przepis mega ! polecam
Przepis mega !
polecam
Dziewczyny czy po wyrobieniu i przełożenia do...
Dziewczyny czy po wyrobieniu i przełożenia do miski ciasto ma być płynne?, bo mi takie wyszło a zrobiłam wszystko dokładnie jak w książce podane było.
Rewelacja - Pyszna nawet na drugi dzie -
Rewelacja
Pyszna nawet na drugi dzień..
Pyyyyysznaaaaa . Idealna. Dodałam rodzynki i...
Pyyyyysznaaaaa . Idealna. Dodałam rodzynki i żurawinę
Piękna i smaczna
Piękna i smaczna
Chałeczka wyśmienita Polecam przepis
Chałeczka wyśmienita
Polecam przepis
Bardzo dobra i szybko się robi Moja upiekła...
Bardzo dobra i szybko się robi
Moja upiekła się w 20 minut .
PYYYYSZNA!!!!
Jak długo ciato musi rosnąć
Jak długo ciato musi rosnąć
Jak długo pieczemy?
Jak długo pieczemy?
Genialny przepis. Chałka
Genialny przepis. Chałka wyrosła ogromna i przepyszna
Genialny przepis. Chałka
Genialny przepis. Chałka wyrosła ogromna i przepyszna
Genialny przepis. Chałka
Genialny przepis. Chałka wyrosła ogromna i przepyszna
Przepis jest genialny!!! Ja
Przepis jest genialny!!! Ja również nie czekałam aż samo wyrośnie, a wstawiłam najpierw na 30min na 40stopni, pięknie wyrosła, potem zwiększyłam na 180 i jeszcze 20min. Rewelacja, zaraz robię kolejną na kolację
Przepis sprawdzony. Chałka
Przepis sprawdzony. Chałka znikała ekspresowo
Przepyszna.
Kruszonka zrobiona też w TM.
Chaleczka pyszna,lekka jak
Chaleczka pyszna,lekka jak chmurka,znika w tempie ekspresowym.ja skrocilam czas pieczenia .moj piekarnik szybko piecze.wystarczylo 20 min.jutro powtórka.
Super przepis
Super przepis
Super przepis
Super przepis
Wyszla bez problemu i w
Wyszla bez problemu i w czasie expresowym. zaczynam z thermomixem wiec zachwyca mnie czas w jakim jest wszystko zrobione. Uwielbia jesc drozdzowe ciasto ale przygotowywanie go bez thermomix bylo uciazliwe
dopiero zaczynam zabawe z
dopiero zaczynam zabawe z termomixem.Chałka wyszła extra!dałam na dużą blaszke i wyszła dość szeroka.pychota!
Wyszła mi jak z obrazka.
Wyszła mi jak z obrazka. Pycha.
Wyszła piękna i bardzo
Wyszła piękna i bardzo smaczna. Może tylko następnym razem dodam więcej cukru.
Chałkę wstawiłam na 30 min.
Chałkę wstawiłam na 30 min. do piekarnika na 40stopni. Wyrosła jak szalona! Teraz się piecze. Zobaczymy czy się uda