thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Chałka z kruszonką II

Ciasto

  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 mleka, mililitrów
  • 100 wody, mililitrów
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli, płaskiej

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła, miiękkiego
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać 60 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże, mleko i wodę, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://ilovebake.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka z kruszonką II

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: