![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/ca6cc6d4-4ba8-40bf-96c2-296aa1f689c4/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/192d6f2f-8c6e-40b9-8dfb-e16cd072869b/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/b1b1f94c-ef90-4e0e-9155-5bc4157f3f2e/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/d620cdfe-a27c-428c-99f6-329323ccba23/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/46d39b7f-2025-45c4-ab1e-a51cf6ad9781/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/df884ab4-07d0-4f4e-bb9b-28e1604a6027/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/e152a848-01bd-4429-a030-0a2fe2b22e66/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/318d8e57-0e54-4ab9-998f-43aba05b525c/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/gp6w3fde-85074-835791-cfcd2-eufnhvt1/896d79ba-794d-43c8-94eb-6d9541e8b0b7/main/chalka-z-budyniem-i-kruszonka.jpg)
Składniki
Kruszonkę
- 70 g masła
- 80 g mąki
- 60 g cukru
Chałkę
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 65 g mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 jajko do smarowania chałek
- 1 budyń waniliowy+350 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kruszonka - do naczynia wkladamy masło i roztapiamy go czas 50 sek, temp. 50 st, obr.2. Nastepnie dodajemy cukier i mąkę i miksujemy czas 20 sek, obr.3. Przekładamy kruszonkę do miseczki i wkładamy ją do lodówki.
Budyń - budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu wykorzystując tylko 350 ml mleka, studzimy.
Chałka - do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Następnie wkruszamy drożdże i zasypujemy łyżeczką cukru, zostawiamy w takiej postaci na 5 minut (ja w tym czasie przygotowałam budyń). Następnie wsypujemy do naczynia mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto czas 2 minuty pozycja Interwał. Ciasto przekladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na conamniej godzinę, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej części formujemy na podsypanej mąką stolnicy wałkiem podłużny placek, na każdym kawałku układamy porcje budyniu - tak jak widoczne to jest na zdjęciach, rolujemy w taki sposób aby przykryć budyń, z trzech wałków zaplatamy warkocz, tak samo z trzech nastepnych - wyjdą nam dwie chałki. Chałki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut.
Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, wyjmujemy z lodówki kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami lub widelcem i posypujemy chałki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wypróbowałam i szczerze polecam, chałka sama w sobie jest znakomita, ale ten budyń... mniam mniam.
Co prawda zrobiłam jedną chałkę ale wyszły mi jeszcze rbaczki i bułeczki i zawijasek mini
pyszności.
Dodaje do wyprobowania
Niesamowita alternatywa dla chałki
Do tej pory robiłam bułki z budyniem,a tu taki przepis się trafił ![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Róbcie dziewczyny, warto i dajcie znać o efektach
![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dzieki, Magi
Swietnie
Juz jest w planie, dam znac
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Oj kusisz Magi
już wiem jaki będzie mój cel w tym tygodniu
Zrobić Twoją chałkę z budyniem !
Vercia wyrosła normalnie, może jest ciut mniej puszysta jak zwykła, ale pyszna, smakuję jak ciasto drożdżowe, tak sobie pomyslałam, że można spróbować zrobić ją z twarożkiem i rodzynkami, albo dżemem
sprobuję pokombinować następnym razem
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Swietna, Magi, super
Powiedz mi tylko jedna rzecz, kobietko, budyn nie obciazy chalki ? Na zdjeciu jest ok. Wyrosnie spokojnie, jak ta normalna? ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dziekuję Grażynko, jesteś kochana
wypróbuj jest pyszna
pozdrawiam
buziaczki ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Magi uwielbiam Twoją chalkę i ta też będzie pyszna
Dziękuję za przepis i zdjęcia
Uwielbiam takie czytelne przepisy ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Are you sure to delete this comment ?