Składniki
Kruszonkę
- 70 g masła
- 80 g mąki
- 60 g cukru
Chałkę
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 65 g mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 jajko do smarowania chałek
- 1 budyń waniliowy+350 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kruszonka - do naczynia wkladamy masło i roztapiamy go czas 50 sek, temp. 50 st, obr.2. Nastepnie dodajemy cukier i mąkę i miksujemy czas 20 sek, obr.3. Przekładamy kruszonkę do miseczki i wkładamy ją do lodówki.
Budyń - budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu wykorzystując tylko 350 ml mleka, studzimy.
Chałka - do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Następnie wkruszamy drożdże i zasypujemy łyżeczką cukru, zostawiamy w takiej postaci na 5 minut (ja w tym czasie przygotowałam budyń). Następnie wsypujemy do naczynia mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto czas 2 minuty pozycja Interwał. Ciasto przekladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na conamniej godzinę, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej części formujemy na podsypanej mąką stolnicy wałkiem podłużny placek, na każdym kawałku układamy porcje budyniu - tak jak widoczne to jest na zdjęciach, rolujemy w taki sposób aby przykryć budyń, z trzech wałków zaplatamy warkocz, tak samo z trzech nastepnych - wyjdą nam dwie chałki. Chałki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut.
Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, wyjmujemy z lodówki kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami lub widelcem i posypujemy chałki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wypróbowałam i szczerze polecam, chałka sama w sobie jest znakomita, ale ten budyń... mniam mniam.
Co prawda zrobiłam jedną chałkę ale wyszły mi jeszcze rbaczki i bułeczki i zawijasek mini pyszności.
Dodaje do wyprobowania
Niesamowita alternatywa dla chałki Do tej pory robiłam bułki z budyniem,a tu taki przepis się trafił
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Róbcie dziewczyny, warto i dajcie znać o efektach
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzieki, Magi Swietnie Juz jest w planie, dam znac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Oj kusisz Magi już wiem jaki będzie mój cel w tym tygodniu Zrobić Twoją chałkę z budyniem !
Vercia wyrosła normalnie, może jest ciut mniej puszysta jak zwykła, ale pyszna, smakuję jak ciasto drożdżowe, tak sobie pomyslałam, że można spróbować zrobić ją z twarożkiem i rodzynkami, albo dżemem sprobuję pokombinować następnym razem
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Swietna, Magi, super Powiedz mi tylko jedna rzecz, kobietko, budyn nie obciazy chalki ? Na zdjeciu jest ok. Wyrosnie spokojnie, jak ta normalna?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziekuję Grażynko, jesteś kochana wypróbuj jest pyszna pozdrawiam buziaczki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi uwielbiam Twoją chalkę i ta też będzie pyszna Dziękuję za przepis i zdjęcia Uwielbiam takie czytelne przepisy
Are you sure to delete this comment ?