Składniki
12 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g mąki
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- sezam, mak lub kruszonka, (do dekoracji)
- 2 MT mleka w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.Obroty 6 - czas 15 sek. Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy Obroty
"Ciasto" / czas 1 min. (wyrabiamy ciasto).
Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.
Umieszczamy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.
Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa też nie poradziłam sobie z zaplataniem tych 6...
Ja też nie poradziłam sobie z zaplataniem tych 6 wałeczków. Zrobiłam dwie mniejsze z trzech. Super przepis!
Pycha. Całej rodzinie smakowała. Na pewno...
Bardzo pyszna chałka rozpłwa się w ustach...
Bardzo pyszna chałka rozpłwa się w ustach plecamy przepis

chałka wyrosła piękna i
chałka wyrosła piękna i pachniała w całym domku
... dziękuję bardzo za test
... dziękuję bardzo za test przepisu, polecam inne moje wynalazki
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Przepraszam Sam zapomniałam o
Przepraszam Sam zapomniałam o gwiazdkach .Z czystym sumieniem daję 5
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Sam jak zwykle Twój przepis
Sam jak zwykle Twój przepis
okazał się strzałem w 10 .Bardzo dziękuję za przepis i sposób plecenia 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rewelacja
Rewelacja
Super chałka. Polecam
Super chałka. Polecam
Pyszna i bardzo prosta
Pyszna i bardzo prosta
rodzina zachwycona 
[[wysiwyg_imageupload:2186:]]
Moja chałka wyszła piękna i
Moja chałka wyszła piękna i bardzo pyszna.
Robiłam dokładnie wg przepisu i wyszła wspaniała. Ja zrobiłam z kruszonką
Polecam wspaniały przepis.
Zrobilam dzisiaj Twoją chałkę
Zrobilam dzisiaj Twoją chałkę i wyszła pyszna, mięciutka i rozplywająca się w ustach, szybko zniknęła z talerza, zrobiłam z kruszonką
polecam wszystkim 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chalka rewelacyjna, super
Chalka rewelacyjna, super przepis! Na sniadanko palce lizac

Musialam tylko zwiekszyc temp. piekarnika do 90-100st., bo nie chciala urosnac przy 50st.
Też mi sie udała. Nie bardzo
Też mi sie udała. Nie bardzo wychodzą mi tak misternie uplecione warkocze, ale .... chałeczka prawie nie zdąży ostygnąć i ...już jej nie ma. Wczoraj upiekłam od razu dwie !
moja też - już trzeci raz
moja też - już trzeci raz
wyszła wysmienicie
wyszła wysmienicie
Chałkę wypiekam już ponad 3
Chałkę wypiekam już ponad 3 lata... To był pierwszy przepis jaki wypróbowałam po zakupie TM. Okazał się rewelacyjny, no i zawsze się udaje
)) Moi domownicy nie wyobrazają sobie sobotniego śniadania bez świeżutkiej chałeczki !!
Jeżeli komuś wychodzi złe
Jeżeli komuś wychodzi złe ciasto można wyregulować je mąką
, dosypując kilka gram.
Jeżeli notorycznie w przepisach jest zbyt luźne ciasto - zmień mąkę
Dużo bowiem zależy od mąki i jej wilgotności. / użyta w tym przepisie - pszenna z przedziału 550-650.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
moja chałka była wyśmienita
moja chałka była wyśmienita
polecam przepis
cisto wyszlo ciapowate ale
cisto wyszlo ciapowate ale chyba to 2mt mleka to jest za duzo tak jak w ksiazce 150ml jest ok.. ale tak to bardzo smaczna ja zorbilam z kurszonka