3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka - domowa czarująca buła


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • sezam, mak lub kruszonka, (do dekoracji)
  • 2 MT mleka w temperaturze pokojowej
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.Obroty 6 - czas 15 sek. Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy Obroty Dough mode / czas 1 min. (wyrabiamy ciasto).

    Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.

    Umieszczamy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.

    Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja też nie poradziłam sobie z zaplataniem tych 6...

    Zgłoszony przez galinaszwed na grudnia 10, 2016 at 21:49.

    Ja też nie poradziłam sobie z zaplataniem tych 6 wałeczków. Zrobiłam dwie mniejsze z trzech. Super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha. Całej rodzinie smakowała. Na pewno...

    Zgłoszony przez GusGus na grudnia 4, 2016 at 14:12.

    Pycha. Całej rodzinie smakowała. Na pewno będzie często robiona. Bardzo łatwa do przygotowania. Brakuje mi tu tylko opisu sposobu zaplatania tych warkoczy. Musiałem szukać w necie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna chałka rozpłwa się w ustach...

    Zgłoszony przez Szarlotka na października 31, 2016 at 18:37.

    Bardzo pyszna chałka rozpłwa się w ustach plecamy przepisCooking 7Cooking 1Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałka wyrosła piękna i

    Zgłoszony przez tomessi na lipca 1, 2015 at 14:02.

    chałka wyrosła piękna i pachniała w całym domku tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ... dziękuję bardzo za test

    Zgłoszony przez SAM na marca 10, 2015 at 18:04.

    ... dziękuję bardzo za test przepisu, polecam inne moje wynalazki  tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam Sam zapomniałam o

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 10, 2015 at 15:22.

    Przepraszam Sam zapomniałam o gwiazdkach .Z czystym sumieniem daję 5

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam jak zwykle Twój przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 10, 2015 at 15:19.

    Sam jak zwykle Twój przepis Big Smile okazał się strzałem w 10 .Bardzo dziękuję za przepis i sposób plecenia tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez gonela na stycznia 6, 2015 at 22:08.

    Rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chałka. Polecam 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 28, 2014 at 16:47.

    Super chałka. Polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna i bardzo prosta

    Zgłoszony przez Asik81 na lipca 26, 2014 at 13:39.

    Pyszna i bardzo prosta tmrc_emoticons.) rodzina zachwycona tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:2186:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja chałka wyszła piękna i

    Zgłoszony przez Szarlotka na kwietnia 26, 2014 at 19:01.

    Moja chałka wyszła piękna i bardzo pyszna. tmrc_emoticons.)

    Robiłam dokładnie wg przepisu i wyszła wspaniała. Ja zrobiłam z kruszonką tmrc_emoticons.)

    Polecam wspaniały przepis. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam dzisiaj Twoją chałkę

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 25, 2012 at 21:18.

    Zrobilam dzisiaj Twoją chałkę i wyszła pyszna, mięciutka i rozplywająca się w ustach, szybko zniknęła z talerza, zrobiłam z kruszonką tmrc_emoticons.D polecam wszystkim tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chalka rewelacyjna, super

    Zgłoszony przez Monika Sz. na czerwca 2, 2012 at 11:09.

    Chalka rewelacyjna, super przepis! Na sniadanko palce lizac tmrc_emoticons.)  Cooking 7

    Musialam tylko zwiekszyc temp. piekarnika do 90-100st., bo nie chciala urosnac przy 50st.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też mi sie udała. Nie bardzo

    Zgłoszony przez ela7 na kwietnia 9, 2011 at 08:49.

    Też mi sie udała. Nie bardzo wychodzą mi tak misternie uplecione warkocze, ale .... chałeczka prawie nie zdąży ostygnąć i ...już jej nie ma. Wczoraj upiekłam od razu dwie ! tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja też - już trzeci raz

    Zgłoszony przez woka na kwietnia 1, 2011 at 21:19.

    moja też - już trzeci raz tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła wysmienicie

    Zgłoszony przez bryzia na kwietnia 1, 2011 at 20:36.

    wyszła wysmienicie Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałkę wypiekam już ponad 3

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 18, 2011 at 11:44.

    Chałkę wypiekam już ponad 3 lata... To był pierwszy przepis jaki wypróbowałam po zakupie TM. Okazał się rewelacyjny, no i  zawsze się udaje tmrc_emoticons.;))) Moi domownicy nie wyobrazają sobie sobotniego śniadania bez świeżutkiej chałeczki !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli komuś wychodzi złe

    Zgłoszony przez SAM na marca 13, 2011 at 13:02.

    Jeżeli komuś wychodzi złe ciasto można wyregulować je mąką tmrc_emoticons.), dosypując kilka gram.

    Jeżeli notorycznie w przepisach jest zbyt luźne ciasto - zmień mąkę tmrc_emoticons.)Dużo bowiem zależy od mąki i jej wilgotności. / użyta w tym przepisie - pszenna z przedziału 550-650.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja chałka była wyśmienita

    Zgłoszony przez woka na marca 12, 2011 at 17:02.

    moja chałka była wyśmienita tmrc_emoticons.) polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cisto wyszlo ciapowate ale

    Zgłoszony przez tyneczkaa na marca 12, 2011 at 13:45.

    cisto wyszlo ciapowate ale chyba to 2mt mleka to jest za duzo tak jak w ksiazce 150ml jest ok.. ale tak to bardzo smaczna ja zorbilam z kurszonka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze