3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki z makiem


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Masa makowa

  • 200 g mak mielony, towar kupiony w Lidlu
  • 30 g cukier wanilinowy
  • 200 g powidła śliwkowe
  • 200 g mleko 3,2%
  • 6 łyżeczek cukier
  • 1 jajko
  • 1 g aromat migdałowy, wartość podana w przybliżeniu

Ciasto

  • 150 g masło
  • 450 g mąka pszenna 450
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 125 g mleka 3,2
  • 45 g drożdży
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa makowa
  1. Wszystkie składniki masy oprócz jajka wrzucamy do garnka, mieszamy dokładnie i stawiamy na bardzo małym gazie. Gotujemy ok 30-40 minut, raz na jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Masa na początku będzie sucha...

    Tuż przed użyciem masy na ciasto dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto
  3. 1. Masło wrzucamy doClosed lid i mieszamy 3min/40'/Gentle stir setting

    2. Dodajemy resztę składników i mieszamy 4min/Dough mode

    Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakies 40-60min (może być w osobnej misce lub Closed lid).

    Następnie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na cienki placek ok 5mm i nakładamy masę makową.

    Rolujemy ciasto z makiem i delikatnie spłaszczamy rulon. Rulon tniemy na 4-5cm kawałki. Kawałki nacinamy pośrodku na 3/4 wysokości i boki delikatnie wywijamyna zewnątrz.

    Bułeczki smarujemy białkiem lub mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 15minut.
  4. Smacznego!!!
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne 😋 😋 (też robiłam z gotowa masa)

    Zgłoszony przez Wiola_88 na listopada 17, 2018 at 14:45.

    Pyszne 😋 😋 (też robiłam z gotowa masa)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, też zrobiłam z gotowej masy z...

    Zgłoszony przez karol--ina na października 29, 2017 at 17:01.

    Przepyszne, też zrobiłam z gotowej masy z puszki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bueczki wyszy pyszne choc skorzystaam z gotowej...

    Zgłoszony przez maga242 na czerwca 20, 2017 at 17:33.

    Bułeczki wyszły pyszne, choc skorzystałam z gotowej masy makowej , smakowały bardzo wszystkimCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hei w koncu sie odwazylam ale dalam serek na...

    Zgłoszony przez sasia na maja 14, 2017 at 16:45.

    hei w koncu sie odwazylam tmrc_emoticons.) ale dalam serek na slodko z braku maku
    sa poprostu rewelacyjne goraco polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sasia napisał:...

    Zgłoszony przez raas na listopada 13, 2016 at 21:27.

    sasia napisał:
    wyglada na dosc skomplikowane tmrc_emoticons.(
    Tylko tak wygląda... Gorąco polecam!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada na dosc skomplikowane

    Zgłoszony przez sasia na listopada 13, 2016 at 15:32.

    wyglada na dosc skomplikowane tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jako miłośniczka makowca, dodaję do...

    Zgłoszony przez Mikusia na listopada 12, 2016 at 17:20.

    Jako miłośniczka makowca, dodaję do wypróbowania 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze