Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Bułeczki mleczno-maślane
- 100 g mleko, plus 2 łyżki do smarowania
- 10 g swieze drożdże
- 2 jajka
- 500 g mąka tortowa, typ 450
- 60 g cukru pudru
- 200 g śmietana, 30% tłuszczu
- 7 g sól
- masło, do smarowania formy
-
6
3h 50min
Czas całkowity 3h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- do naczynia dać 100g mleka
- 10 g drożdży
- 2 jajka
- 500g mąki tortowej typ 450
- 60g cukru pudru
- 200g śmietany 30%
- 7g soli
"Ciasto" 7min
- Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na 2 godz.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na kawałki ok. 50g każdy. Umieścić w formie do zapiekania wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 150oC
- Posmarować wyrośnięte bułki pozostałym mlekiem.
- Piec ok. 30 min.
Bułeczki mleczno-maślane
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis oryginalny z kolekcji Larousse Fabrice Besse.
W oryginalnym przepisie użyto śmietany creme fraiche epaisse (kwaśnej śmietany 30%)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz