3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki mleczno-maślane


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Bułeczki mleczno-maślane

  • 100 g mleko, plus 2 łyżki do smarowania
  • 10 g swieze drożdże
  • 2 jajka
  • 500 g mąka tortowa, typ 450
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g śmietana, 30% tłuszczu
  • 7 g sól
  • masło, do smarowania formy
  • 6
    3h 50min
    Czas całkowity 3h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Bułeczki mleczno-maślane
  1. do naczynia dać 100g mleka
  2. 10 g drożdży
  3. 2 jajka
  4. 500g mąki tortowej typ 450
  5. 60g cukru pudru
  6. 200g śmietany 30%
  7. 7g soli
  8. Ciasto7min
  9. Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na 2 godz.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na kawałki ok. 50g każdy. Umieścić w formie do zapiekania wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  11. Rozgrzać piekarnik do 150oC
  12. Posmarować wyrośnięte bułki pozostałym mlekiem.
  13. Piec ok. 30 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis oryginalny z kolekcji Larousse Fabrice Besse.
W oryginalnym przepisie użyto śmietany creme fraiche epaisse (kwaśnej śmietany 30%)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy