3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

bułeczki maślane z czarną porzeczką i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

kruszonka i nadzienie

  • 200 g jagód, +mąka ziemniaczana
  • 50 g masła
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego

ciasto

  • 100 g cukier lub cukier trzcinowy
  • 50 g drożdze świeże lub 7g suchych
  • 250 g mleko 3,2%
  • 2 żółtka jaj
  • 70 g masła miękkiego
  • 500 g mąka pszenna, jeśli orkiszowa, trzeba dać ok 50g więcej
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, drożdże i mleko, wymieszać 2 min./50 c/obr. 4. Dodać 2 żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s./tryb interwał. Ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Kruszonka: wszystkie składniki do miski 10s./obr.6.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i jeśli ktoś lubi dużo słodyczy to jeszcze cukier oraz kruszonkę, Gdy ciasto nam podrośnie dzielimy je na 12 części i z każdej robimy kuleczkę, rozgniatamy i wkładamy łyżkę jagód. Następnie sklejamy i rolujemy w rękach aby powstała nam kształtna kuleczka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź w foremkę do muffinek wyłożoną papilotkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Każdą babeczkę smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez ok. 20 minut do zarumienienia się wierzchu. Wyjmujemy i studzimy.

    Źródło:[//sweetandsalty.blox.pl/]

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre i szybko się robi. Upiekłam z...

    Zgłoszony przez Evelines na lipca 16, 2017 at 18:50.

    Bardzo dobre i szybko się robi. Upiekłam z czerwoną porzeczką. Obawiałam się że wyjdzie kisiel w środku ale są pyszne,będę robić częściej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze