- TM 31
 
Składniki
- 200 ml mleka
 - 10 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
 - 1 łyżeczka soli
 - 380-400 g mąki, (mąkę należy wsypywać stopniowo)
 - 30 g cukru pudru
 - 30 gmiękkiego masła
 - 1 małe jajko, roztrzepane
 - 1,5 łyżeczki cynamonu
 - do spryskania bułeczek: olej roślinny lub łyżka stopionego masła
 - 1-2 łyżeczki brązowego cukru, do posypania wierzchu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 1/2 szklanki mleka, drożdże 1 łyżeczką cukru pudru, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.
Dodać resztę składników i wyrabiać czas 3 min. / poz.
"Ciasto" Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie bardzo luźne. W razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki.
Ciasto zostawić do wyrastania na godzinę.
Następnie wyłożyć na stolnicę i za pomocą MT formować małe okrągłe bułeczki.
Piekarnik nagrzać do 190 st C (bez termoobiegu).
Bułeczki ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 3-4 cm odstępy.
Spryskać delikatnie olejem (lub posmarować masłem), posypać brązowym cukrem i odstawić na pół godziny, by podrosły.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Moje wyszły trochę twardawe ale nie przeszkadzało to za bardzo moim dzieciom w zjedzeniu ich na poczekaniu
            
żeby się udało musiałam dodać więcej mleka o 60 ml oraz masła o 20 g
Może to kwestia włączonego termoobiegu w piekarniku, ale bułeczki wyszły ciut za twarde, dobre w smaku, ale troszeczkę za twarde, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam.
Witam, właśnie wkładam je do piekarnika! Pachną cudnie! Napiszę później jak smakują