3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 200 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 380-400 g mąki, (mąkę należy wsypywać stopniowo)
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko, roztrzepane
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • do spryskania bułeczek: olej roślinny lub łyżka stopionego masła
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru, do posypania wierzchu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 1/2 szklanki mleka, drożdże 1 łyżeczką cukru pudru, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.

    Dodać resztę składników i wyrabiać czas 3 min. / poz. Dough mode

    Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie bardzo luźne. W razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki.

    Ciasto zostawić do wyrastania na godzinę.

    Następnie wyłożyć na stolnicę i za pomocą MT  formować małe okrągłe bułeczki. 

    Piekarnik nagrzać do 190 st C (bez termoobiegu).

    Bułeczki ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 3-4 cm odstępy.

    Spryskać delikatnie olejem (lub posmarować masłem), posypać brązowym cukrem i odstawić na pół godziny, by podrosły.

    Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • żeby się udało musiałam dodać więcej mleka o...

    Zgłoszony przez violinka na stycznia 15, 2017 at 13:49.

    żeby się udało musiałam dodać więcej mleka o 60 ml oraz masła o 20 g

    Violinka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może to kwestia włączonego

    Zgłoszony przez olaja na listopada 11, 2012 at 21:58.

    Może to kwestia włączonego termoobiegu w piekarniku, ale bułeczki wyszły ciut za twarde, dobre w smaku, ale troszeczkę za twarde, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam. Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, właśnie wkładam je do

    Zgłoszony przez olaja na listopada 11, 2012 at 17:58.

    Witam, właśnie wkładam je do piekarnika! Pachną cudnie! Napiszę później jak smakują tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze