3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe à la Cinnabons


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

polewa

  • 250 gramów cukru
  • 55 gramów masła
  • 125 gramów serka śmietankowego, np. philadelphia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli

Masa

  • 250 gramów brązowego cukru trzcinowego
  • 65 gramów masła, w pokojowej temperaturze
  • 2,5 płaskie łyżki cynamonu

Ciasto

  • 240 gramów mleka
  • 65 gramów masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki soli
  • 650 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 35 gramów drożdży,świeżych
  • 6
    50h 0min
    Czas całkowity 35h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. Cukier i wanilię zmiksować 10s/obrót 10.

    Dodać masło, serek i sól a następnie podgrzać 2 minuty/ 37 st/ obrót 2.

     

    Polewę wykładać na bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika.

  2. Masa
  3. Wszystkie składniki masy umieścić w naczyniu miksującym i miksować 10 s/ obrót 4.

    Powstałą masę rozprowadzić na wcześniej przygotowanym cieście i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.

    Kopystką podzielić na 16 jednakowych ‘ślimaczków’ a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

     

    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.

     Po tym czasie piec przez 15 minut lub do momentu, gdy bułeczki ładnie się zarumienią.

     

    W tym czasie przygotować polewę.

  4. Ciasto
  5. Mleko i masło umieścić w naczyniu i podgrzać 3 min/ 50 stopni/ obrót 1.

    Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności. Wymieszać 15 s/obrót 7, następnie 2 min/ Ciasto.  

    Ciasto przełożyć do osobnej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.

     

    Jak ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na prostokąt 35x50 cm i pozostawić na czas przygotowania nadzienia. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rzeczywiscie zbieg

    Zgłoszony przez aczuba na października 14, 2016 at 11:48.

    Rzeczywiscie zbieg okolicznosci, widocznie korzystalysmy z tego samego zrodla, bo przeciez to nie jest Pani autorski przepistmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coz za zbieg okolicznosci

    Zgłoszony przez olika79 na października 13, 2016 at 13:00.

    coz za zbieg okolicznosci zaledwie pare dni wczesniej pojawil sie bardzo podobny przepis:

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/cinnamons/522226

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez aczuba na października 3, 2016 at 13:45.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To fakt. Bułeczki są mega

    Zgłoszony przez aczuba na października 3, 2016 at 13:42.

    To fakt. Bułeczki są mega słodkie. 

    Zawsze można zredukować ilość cukrutmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Postanowiłam trzymać się

    Zgłoszony przez Ewamaja na października 2, 2016 at 21:40.

    Postanowiłam trzymać się przepisu choć ilość cukru mnie przeważała.

    Zbyt słodkie. 

    Za to ciasto wyśmienite 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Błąd jeśli chodzi o czas

    Zgłoszony przez aczuba na października 2, 2016 at 14:14.

    Błąd jeśli chodzi o czas przygotowania. 35 min to czas całkowity miało być tmrc_emoticons.)

    smaczego i polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze