Składniki
16 porcja/porcje/porcji
polewa
- 250 gramów cukru
- 55 gramów masła
- 125 gramów serka śmietankowego, np. philadelphia
- 0,5 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki soli
Masa
- 250 gramów brązowego cukru trzcinowego
- 65 gramów masła, w pokojowej temperaturze
- 2,5 płaskie łyżki cynamonu
Ciasto
- 240 gramów mleka
- 65 gramów masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczki soli
- 650 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 35 gramów drożdży,świeżych
-
6
50h 0min
Czas całkowity 35h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Cukier i wanilię zmiksować 10s/obrót 10.
Dodać masło, serek i sól a następnie podgrzać 2 minuty/ 37 st/ obrót 2.
Polewę wykładać na bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Wszystkie składniki masy umieścić w naczyniu miksującym i miksować 10 s/ obrót 4.
Powstałą masę rozprowadzić na wcześniej przygotowanym cieście i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Kopystką podzielić na 16 jednakowych ‘ślimaczków’ a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.
Po tym czasie piec przez 15 minut lub do momentu, gdy bułeczki ładnie się zarumienią.
W tym czasie przygotować polewę.
Mleko i masło umieścić w naczyniu i podgrzać 3 min/ 50 stopni/ obrót 1.
Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności. Wymieszać 15 s/obrót 7, następnie 2 min/
"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do osobnej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
Jak ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na prostokąt 35x50 cm i pozostawić na czas przygotowania nadzienia.
Polewa
Masa
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRzeczywiscie zbieg
Rzeczywiscie zbieg okolicznosci, widocznie korzystalysmy z tego samego zrodla, bo przeciez to nie jest Pani autorski przepis
coz za zbieg okolicznosci
coz za zbieg okolicznosci zaledwie pare dni wczesniej pojawil sie bardzo podobny przepis:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/cinnamons/522226
(Brak tematu)
To fakt. Bułeczki są mega
To fakt. Bułeczki są mega słodkie.
Zawsze można zredukować ilość cukru
Postanowiłam trzymać się
Postanowiłam trzymać się przepisu choć ilość cukru mnie przeważała.
Zbyt słodkie.
Za to ciasto wyśmienite
Błąd jeśli chodzi o czas
Błąd jeśli chodzi o czas przygotowania. 35 min to czas całkowity miało być
smaczego i polecam