Składniki
10 porcja/porcje/porcji
kruszonka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 130 g mąki totowej
ciasto
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
- 50 g oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 500 g mąki
zaczyn na buchte drożdżową
- 70 g drożdży świeżych
- 100 g mąki
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko całe
- 350 g mleka 3,2%
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Przgotuj zaczyn : wszystkie składniki włóż do thermomixa i wyrabiać 2 min.tem.37st.obr.4-5,
następnie dołóż włóż do naczynia pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj 10sek.obr. 6 nast. 3min obr. interwał.pozostaw ciasto w naczyniu na ok. 10 mni niech podrosnie , wyłóż blaszkę papierem do pieczenia nast. wyłóż ciasto na blaszkę ,do naczynia włóż składniki na kruszonkę i wykonaj czas ok 5 sek obr.4-5.
kruszonkę wysyp na ciasto i włóż do zimnego piekarnika nast. tem. 180st czas pieczenia ok. 25 min
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
ważne ,żeby ciasto wykonać z sercem , aby rosło 3 razy
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAsiuniato:czy to ciasto ma rosnąc tylko te 10 min...
Asiuniato:czy to ciasto ma rosnąc tylko te 10 min ? A potem od razu do piekarnika ?
Mam pytanie. Czy to ciasto ma rosac tylko raz 10...
Mam pytanie. Czy to ciasto ma rosac tylko raz 10 min a potem od razu do piekarnika ? Za 10 min nie zdąży urosnąć
Witam, jakiś czas temu pytałam czy te 70g...
Witam, jakiś czas temu pytałam czy te 70g drożdży to nie pomyłka.
Ja piekę dużo, chleb, bułki itp. Nigdy nie daję więcej niż maksymalnie 15/10g. Zależy co piekę i ile mąki potrzebuje.
Teraz też wzięłam 10g drożdży. I było jak myślałam... super. Oczywiście trzeba ciasto dłużej zostawić do wyrośnięcia. Resztę robiłam jak podane w przepisie.
Zbyt duża ilość drożdży jest nie zbyt zdrowa.... i Takie wypieki można odrazu kupić byle gdzie, efekt będzie taki sam.
Po za tą ilością drożdży, ciasto super. Napewno będzie pieczone częściej.
nasze ulubione ciasto drożdzowe zawsze wychodzi...
nasze ulubione ciasto drożdzowe zawsze wychodzi uwielbiamy z jagodami,truskawkami,borówkami śliwką albo same z kruszonka zawsze wychodzi idealne
Witam czy zamiast oleju moge użyć 50 ml...
500g mąki i 70g drożdży ???🤔🙄
500g mąki i 70g drożdży ???🤔🙄
Najlepsze ciasto drożdżowe na świecie! Dla mnie...
Najlepsze ciasto drożdżowe na świecie! Dla mnie zapach i smak dzieciństwa...łatwe i pyszne💕💕💕
Rewelacja.Pyszna,pachnąca ,miękka .Polecam
Rewelacja.Pyszna,pachnąca ,miękka .Polecam
Rewelacja, piekłem z różnymi owocami i za...
Rewelacja, piekłem z różnymi owocami i za każdym razem wychodzi pysznie
PS. Drożdzy max 50gr daje zawsze.
fajnababkadzikuj bardzo za podpowied Buchta wanie...
fajnababka:dziękuję bardzo za podpowiedź . Buchta właśnie się piecze, zostawię dzis w piekarniku aż wystygnie. Pychotka 😃😃 pozdrawiam
Mania
Dzi upiekam z truskawkami Jest pycha Mam tylko...
Dziś upiekłam z truskawkami. Jest pycha 😃 Mam tylko zawsze dylemat jak długo po upieczeniu trzymać ciasto w piekarniku? I czy otwarte drzwiczki czy nie? Zawsze robię to"na czuja" ale może ktoś ma sprawdzony d
sposob. Poza tym kruszonka wychodzi mi drobniutka jak pyłek, a moja rodzina lubi duże kawałki. Wiec ugniatam ten pyłek w palcach na grubsza kruszonkę. Ale może coś tu źle robię i dlatego tak mi wychodzi. Poza tym ciasto cud i serdecznie polecam😄
Mania
Zawsze wychodzi pysznadzisiaj zrobiam z...
Zawsze wychodzi pyszna,dzisiaj zrobiłam z rabarbarem-miodzio
Pyszne. Zawsze mi wychodzi, z jabłkami nie...
Pyszne. Zawsze mi wychodzi, z jabłkami nie robiłam, ale dodaje bakalie i jest mniam mniam. Polecam
SUPER PALCE LIZAC DODALAM NA GURE JABLKA I...
SUPER PALCE LIZAC DODALAM NA GURE JABLKA I POSYPALAM KRUSZONKA WYROSLO PRZEPIEKNIE SUPER POLECAM
Świetny przepis! zrobiłam z jabłkami i...
Świetny przepis! zrobiłam z jabłkami i cynamonem na prostokątnej blaszce. Piekłam 40 minut i też dodalam 50 gram drożdży. REWELACJA! Wysoka, puszysta, delikatna, przepyszna! Polecam
Wczoraj piekłam, na wierzch
Wczoraj piekłam, na wierzch dodałam jabłka pokrojone w kostkę z cukrem i cynamonem i dopiero kruszonkę, wyszła duża blaszka do pieczenia no i piekłam dłużej około 40min. termoobieg, ale wyszła pyszna. Drożdży można dodawać około 50g. Polecam
Ja dodałam 50g drożdży, bo
Ja dodałam 50g drożdży, bo więcej nie miałam i wyszło świetne. Ogólnie przepis jest godny polecenia!
Bałam się że się nie uda, ale
Bałam się że się nie uda, ale wyszło obłędne!
Dałam 50g drożdży i przed
Dałam 50g drożdży i przed kruszonką śliwki. Obłędna!!!
Uciekła mi z keksówki...
Uciekła mi z keksówki... Proszę, aby zawsze pisać w jakiej blasze piec. Mi chyba rozum odjęło i zasugerowałam się zdjęciem. Włożyłam całe ciasto to jednej długiej keksówki i ciasto mi uciekło. Co do smaku wypowiem się po wyjęciu z pieca.
Ale w smaku przepyszna:
Ale w smaku przepyszna: puszysta, niezbyt słodka i ta kruszonka na wierzchu... mniam
Buchta pyszna gorąco
Buchta pyszna
gorąco polecam, jak z przepisu babuni
Ta buchta jest mega. Dałam
Ta buchta jest mega. Dałam tylko 50g drożdży. Polecam gorąco
Właśnie piekę. Ależ ona
Właśnie piekę. Ależ ona rośnie, zaraz wyjdzie z foremki
Jutro wypróbuje
Jutro wypróbuje
Ciasto 3 razy rosnie tj.
Ciasto 3 razy rosnie tj. zaczyn najpierw, potem zrobione ciasto w misce rosnie az do pokrywy..w przepisie jest 10 min ale ja czekam az podejdzie do pokrywy i trzeci raz w piekarniku roznie.
i zapewniam ze do zimnego jest ok ciasto upieczone i mokre.ja daje z kruszonka jablka albo rabarbar albo truskawki sw. i jest suoer nie dluzej niz 25 min.
nie wyciagac z pier]karnika po upieczeniu tylko wylaczyc piekarnik i poczekac az sie ostudzi i wtedy wyjac.
robie je nagminnie i zawsze wychodzi pozdrawiam
fajnababka
Dzisiaj będę piekła
Dzisiaj będę piekła
Przepyszna!!
Przepyszna!!
Andzelika
Moja rodzinka uwielbia ciasta
Moja rodzinka uwielbia ciasta drożdżowe , a to które zrobiłam dokładnie tak jak w podanym w przepisie , było wspaniałe. Napewno zagości u mnie na stałe . Jest puszyste , delikatne w smaku i nie wysycha . Pycha. Musiałam tylko wydłużyć czas pieczenia o około 12 min.
Robie na dość dużej
Robie na dość dużej prostokątnej i tez wychodzi
Alicj@
Potwierdzam, nawet Mama nie
Potwierdzam, nawet Mama nie robiła lepszej
)
Alicj@
Ciasto ma 3 razy rosnąć a dla
Ciasto ma 3 razy rosnąć a dla laika w pieczeniu ciast drożdżowych to nic nie mówi, ponieważ w przepisie nic nie pisze o wyrastaniu?
Czy to znaczy, że powinno się zostawić zaczyn do podrośnięcia(1), potem ciasto do podwojenia objętości( 2) i końcowe wyrastaniu w foremce przed pieczeniem (3)?
wystarczy 25 min.po wstawieniu do zimnego piekarnika? Wydaje mi się, że przez ten czas piekarnik ledwo zdąży się nagrzać do tej temp.?
Za każdym razem wychodzi
Za każdym razem wychodzi wspaniale !! Super przepis !!
Czasami robię w dwóch keksówkach. 
Dorzuciłam na wierzch
Dorzuciłam na wierzch pokrojone jablka i tez jest super-polecam
))
Alicj@
dorzuciłam na wierzch jabłko
dorzuciłam na wierzch jabłko i buchta wyszła super!!! polecam i pozdrawiam!!
Alicj@
Agn. napisał: W jakiej
Mam wrażenie, że to było pieczone w tortownicy. Robisz wałek i wkładasz do tortownicy.
Zgadzam się z Veroniką, że ta ilość drożdży jest za duża. Wystarczy 20 g i czas na wyrastanie.
Ciasta drożdżowe potrzebują serca i czasu.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
muszę wypróbować
muszę wypróbować
W jakiej blaszce( kształt,
W jakiej blaszce( kształt, wymiary) pieczona była ta buchta?
pycha i szybko się robi
pycha i szybko się robi
Ciasto pięknie wyrosło i nie
Ciasto pięknie wyrosło i nie opadło. Jest puszyste. Bardzo dobry przepis na ciasto drożdzowe. Dałam 50 g drożdży.
Dzisiaj upiekłam wg przepisu,
Ja zrobiłam
Ja zrobiłam dokładnie tak samo i wyszło wyśmienite
Ania
Anna Toczko
Ja dałam 50g drożdży i wyszło
Ja dałam 50g drożdży i wyszło wspaniale.
Ciasto jesr wyśmienite - polecam
Ania ze Szczecina
To jest naprawdę najlepsze
Lidka Abramowicz
Buchta przepyszna ,mniam:DD
Buchta przepyszna ,mniam
D
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Veroniko,chyba
Veroniko,chyba prawdopodobne, poniewaz ja mam zblizony przepis na 60dkg mąki i również 70 g drożdży.Piekę to ciasto od wielu lat i zawsze się udaje
Ciacho na zdjęciu jest imponujące! Pozdrawiam
Czy na pewno jest 70g drozdzy
Czy na pewno jest 70g drozdzy ? To strasznie duzo na podana ilosc maki... Na 500-600g starczy 1/3 drozdzy... Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
