3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Buchta z kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

kruszonka

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 130 g mąki totowej

ciasto

  • 0,5 łyżeczki soli drobnej
  • 50 g oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 g mąki

zaczyn na buchte drożdżową

  • 70 g drożdży świeżych
  • 100 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 350 g mleka 3,2%
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przgotuj zaczyn : wszystkie składniki włóż do thermomixa i wyrabiać 2 min.tem.37st.obr.4-5,

    następnie dołóż włóż do naczynia pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj 10sek.obr. 6 nast. 3min obr. interwał.pozostaw ciasto w naczyniu na ok. 10 mni niech podrosnie , wyłóż blaszkę papierem do pieczenia nast. wyłóż ciasto na blaszkę ,do naczynia włóż składniki na kruszonkę i wykonaj czas ok 5 sek obr.4-5.

    kruszonkę wysyp na ciasto i włóż do  zimnego piekarnika nast. tem. 180st czas pieczenia ok. 25 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ważne ,żeby ciasto wykonać z sercem , aby rosło 3 razy


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja.Pyszna,pachnąca ,miękka .Polecam

    Zgłoszony przez maria78 na marca 1, 2018 at 11:57.

    Rewelacja.Pyszna,pachnąca ,miękka .Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, piekłem z różnymi owocami i za...

    Zgłoszony przez gund84 na lipca 14, 2017 at 10:52.

    Rewelacja, piekłem z różnymi owocami i za każdym razem wychodzi pysznie tmrc_emoticons.;)
    PS. Drożdzy max 50gr daje zawsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajnababkadzikuj bardzo za podpowied Buchta wanie...

    Zgłoszony przez Maniusia na czerwca 29, 2017 at 09:32.

    fajnababka:dziękuję bardzo za podpowiedź . Buchta właśnie się piecze, zostawię dzis w piekarniku aż wystygnie. Pychotka 😃😃 pozdrawiam

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzi upiekam z truskawkami Jest pycha Mam tylko...

    Zgłoszony przez Maniusia na czerwca 18, 2017 at 15:44.

    Dziś upiekłam z truskawkami. Jest pycha 😃 Mam tylko zawsze dylemat jak długo po upieczeniu trzymać ciasto w piekarniku? I czy otwarte drzwiczki czy nie? Zawsze robię to"na czuja" ale może ktoś ma sprawdzony d
    sposob. Poza tym kruszonka wychodzi mi drobniutka jak pyłek, a moja rodzina lubi duże kawałki. Wiec ugniatam ten pyłek w palcach na grubsza kruszonkę. Ale może coś tu źle robię i dlatego tak mi wychodzi. Poza tym ciasto cud i serdecznie polecam😄

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze wychodzi pysznadzisiaj zrobiam z...

    Zgłoszony przez AgnieszkaSen na maja 7, 2017 at 10:31.

    Zawsze wychodzi pyszna,dzisiaj zrobiłam z rabarbarem-miodzio Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Zawsze mi wychodzi, z jabłkami nie...

    Zgłoszony przez Reniuszek na stycznia 28, 2017 at 17:50.

    Pyszne. Zawsze mi wychodzi, z jabłkami nie robiłam, ale dodaje bakalie i jest mniam mniam. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER PALCE LIZAC DODALAM NA GURE JABLKA I...

    Zgłoszony przez tosia01 na grudnia 4, 2016 at 13:24.

    SUPER PALCE LIZAC DODALAM NA GURE JABLKA I POSYPALAM KRUSZONKA WYROSLO PRZEPIEKNIE SUPER POLECAM Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! zrobiłam z jabłkami i...

    Zgłoszony przez Zaneta22SH na listopada 29, 2016 at 12:12.

    Świetny przepis! zrobiłam z jabłkami i cynamonem na prostokątnej blaszce. Piekłam 40 minut i też dodalam 50 gram drożdży. REWELACJA! Wysoka, puszysta, delikatna, przepyszna! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj piekłam, na wierzch

    Zgłoszony przez kociak na października 14, 2016 at 12:23.

    Wczoraj piekłam, na wierzch dodałam jabłka pokrojone w kostkę z cukrem i cynamonem i dopiero kruszonkę, wyszła duża blaszka do pieczenia no i piekłam dłużej około 40min. termoobieg, ale wyszła pyszna. Drożdży można dodawać około 50g. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodałam 50g drożdży, bo

    Zgłoszony przez Pomanciarowa na sierpnia 23, 2016 at 20:34.

    Ja dodałam 50g drożdży, bo więcej nie miałam i wyszło świetne. Ogólnie przepis jest godny polecenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bałam się że się nie uda, ale

    Zgłoszony przez ZAKRĘCONAPOZYTYWNIE na sierpnia 10, 2016 at 15:43.

    Bałam się że się nie uda, ale wyszło obłędne!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam 50g drożdży i przed

    Zgłoszony przez fressia na lipca 19, 2016 at 15:06.

    Dałam 50g drożdży i przed kruszonką śliwki. Obłędna!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uciekła mi z keksówki...

    Zgłoszony przez beatapo na lipca 7, 2016 at 17:30.

    Uciekła mi z keksówki... Proszę, aby zawsze pisać w jakiej blasze piec. Mi chyba rozum odjęło i zasugerowałam się zdjęciem. Włożyłam całe ciasto to jednej długiej keksówki i ciasto mi uciekło. Co do smaku wypowiem się po wyjęciu z pieca.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale w smaku przepyszna:

    Zgłoszony przez beatapo na lipca 7, 2016 at 17:29.

    Ale w smaku przepyszna: puszysta, niezbyt słodka i ta kruszonka na wierzchu... mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Buchta pyszna gorąco

    Zgłoszony przez Izabelaw21 na maja 17, 2016 at 11:04.

    Buchta pyszna tmrc_emoticons.) gorąco polecam, jak z przepisu babuni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ta buchta jest mega. Dałam

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 24, 2016 at 22:13.

    Ta buchta jest mega. Dałam tylko 50g drożdży. Polecam gorąco  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie piekę. Ależ ona

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 23, 2016 at 17:51.

    Big Smile

    Właśnie piekę. Ależ ona rośnie, zaraz wyjdzie z foremki  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro wypróbuje 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 22, 2016 at 20:31.

    Jutro wypróbuje  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto 3 razy rosnie tj.

    Zgłoszony przez fajnababka na kwietnia 21, 2016 at 12:48.

    Ciasto 3 razy rosnie tj. zaczyn najpierw, potem zrobione ciasto  w misce rosnie az do pokrywy..w przepisie jest 10 min ale ja czekam az podejdzie do pokrywy i trzeci raz w piekarniku roznie.

    i zapewniam ze do zimnego jest ok ciasto upieczone i mokre.ja daje z kruszonka jablka albo rabarbar albo truskawki sw. i jest suoer nie dluzej niz 25 min.

    nie wyciagac z pier]karnika po upieczeniu tylko wylaczyc piekarnik i poczekac az sie ostudzi i wtedy wyjac.

    robie je nagminnie i zawsze wychodzi pozdrawiam

     

    fajnababka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj będę piekła  

    Zgłoszony przez dorka2 na marca 26, 2016 at 11:21.

    Dzisiaj będę piekła   tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna!!

    Zgłoszony przez andzius27006 na stycznia 24, 2016 at 19:52.

    Przepyszna!!

    Andzelika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzinka uwielbia ciasta

    Zgłoszony przez leon59 na września 30, 2015 at 10:52.

    Moja rodzinka uwielbia ciasta drożdżowe , a to które zrobiłam dokładnie tak jak w podanym w przepisie , było wspaniałe. Napewno zagości u mnie na stałe . Jest puszyste , delikatne w smaku i nie wysycha . Pycha. Musiałam tylko wydłużyć czas pieczenia o około 12 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robie na dość dużej

    Zgłoszony przez alicj@ na września 28, 2015 at 19:10.

    Robie na dość dużej prostokątnej i tez wychodzi

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, nawet Mama nie

    Zgłoszony przez alicj@ na września 28, 2015 at 19:09.

    Potwierdzam, nawet Mama nie robiła lepszej tmrc_emoticons.))

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ma 3 razy rosnąć a dla

    Zgłoszony przez Agn. na lipca 29, 2015 at 21:18.

    Ciasto ma 3 razy rosnąć a dla laika w pieczeniu ciast drożdżowych to nic nie mówi, ponieważ w przepisie nic nie pisze o wyrastaniu? 

    Czy to znaczy, że powinno się zostawić zaczyn do podrośnięcia(1), potem ciasto do podwojenia objętości( 2) i końcowe wyrastaniu w foremce przed pieczeniem (3)?

    wystarczy 25 min.po wstawieniu do zimnego piekarnika? Wydaje mi się, że przez ten czas piekarnik ledwo zdąży się nagrzać do tej temp.?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Za każdym razem wychodzi

    Zgłoszony przez TAMARA13 na września 5, 2014 at 23:48.

    Za każdym razem wychodzi wspaniale !! Super przepis !! tmrc_emoticons.) Czasami robię w dwóch keksówkach.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dorzuciłam na wierzch

    Zgłoszony przez alicj@ na sierpnia 9, 2014 at 12:58.

    Dorzuciłam na wierzch pokrojone jablka i tez jest super-polecamtmrc_emoticons.)))

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dorzuciłam na wierzch jabłko

    Zgłoszony przez alicj@ na lipca 25, 2014 at 15:21.

    dorzuciłam na wierzch jabłko i buchta wyszła super!!! polecam i pozdrawiam!!

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agn. napisał: W jakiej

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 20, 2014 at 09:13.

    Agn.

    W jakiej blaszce( kształt, wymiary) pieczona była ta buchta?

     

    Mam wrażenie, że to było pieczone w tortownicy. Robisz wałek i wkładasz do tortownicy. 

    Zgadzam się z Veroniką, że ta ilość drożdży jest za duża. Wystarczy 20 g i czas na wyrastanie.

    Ciasta drożdżowe potrzebują serca i czasu. 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę wypróbować 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 6, 2014 at 09:50.

    muszę wypróbować  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W jakiej blaszce( kształt,

    Zgłoszony przez Agn. na lipca 6, 2014 at 09:13.

    W jakiej blaszce( kształt, wymiary) pieczona była ta buchta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha i szybko się robi 

    Zgłoszony przez zyta81 na czerwca 26, 2014 at 21:23.

    pycha i szybko się robi  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pięknie wyrosło i nie

    Zgłoszony przez alinka na października 19, 2013 at 18:45.

    Ciasto pięknie wyrosło i nie opadło. Jest puszyste. Bardzo dobry przepis na ciasto drożdzowe. Dałam 50 g drożdży.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam wg przepisu,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 16, 2013 at 19:21.

    Love Dzisiaj upiekłam wg przepisu, ciasto wyrosło i jest pyszne Cooking 6 ,Polecam tmrc_emoticons.) Pozdrawiam autorkę Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •          Ja zrobiłam

    Zgłoszony przez Anna Toczko na października 13, 2013 at 21:00.

             Ja zrobiłam dokładnie tak samo i wyszło wyśmienite 

    Ania

     

    Anna Toczko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dałam 50g drożdży i wyszło

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na października 13, 2013 at 19:52.

    Ja dałam 50g drożdży i wyszło wspaniale.

    Ciasto jesr wyśmienite - polecam tmrc_emoticons.)

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest naprawdę najlepsze

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:40.

    Cooking 7" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="Cooking 7" width="42" height="59">To jest naprawdę najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe. Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Buchta przepyszna ,mniam:DD

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 25, 2013 at 17:26.

    Buchta przepyszna ,mniamtmrc_emoticons.DD

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko,chyba 

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 30, 2013 at 11:46.

    Veroniko,chyba  prawdopodobne, poniewaz  ja mam zblizony przepis na 60dkg mąki i również 70 g drożdży.Piekę  to ciasto od wielu lat i zawsze się udaje tmrc_emoticons.;)

    Ciacho na zdjęciu jest imponujące! Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy na pewno jest 70g drozdzy

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 27, 2013 at 01:15.

    Czy na pewno jest 70g drozdzy ? To strasznie duzo na podana ilosc maki... Na 500-600g starczy 1/3 drozdzy...  Pozdrawiam

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze