Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Masa śmietankowa
- 750 gramów serka mascarpone, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 gramów śmietany kremówki 36%, bardzo schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
Biszkopt
- 1 szczypty soli
- 10 gramów kakao
- 110 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 4 jaja
Dodatki
- truskawki
- kamyczki dekoracyjne
- wiórki kokosowe
- 2 galaretki truskawkowe
-
6
4h 25min
Czas całkowity 4h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Rozpoczynamy od zrobienia galaretki według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, żeby zdążyła nam steżęć.
Do czystego i suchego naczynia założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć schłodzoną śmietanę 2-2,5min/ obr.4 ubić na sztywną pianę ew. czas przedłużyć lub skrócić - obserwować. Dodać cukier puder.
Dokładać po jednej łyżce ser mascarpone, wymieszać na jednolitą masę 15sek/obr.4
Nastawić thermomix 15sek./obr.4 dodawać po jednej łyżce serka mascarpone, w razie szybszego wymieszania czsas skrócić do 7 sek. Należy "szybko"wymieszać, żeby masa się nie zważyła.
Na wystudzony biszkopt dać połowe masy następnie na masę truskawki i wylać bardzo tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego stężenia galaretki. Na gotową galaretkę dać drugą część masy. Masę posypać wiórkami kokosowymi i dekoracyjnymi kamyczkami.
Rozgrzać peiakrnik do temp 180 st. C Blachę o wymiarach
Założyć motylek do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier, ubijać 6min/37st/obr.4 Ubijać kolejne 6min/obr.4
Dodać wokół motylka mąkę, kakao i sól, wynieszać 4sek/obr.4
Zdjąć motylek, zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy piec 20-25min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Masa śmietankowa
Składanie ciasta
Biszkopt
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Czas podany jest orientacyjnie 4h, jednak wszystko zależy od galaretki, ja czasem wstawiam chłodną galaretkę do zamrażarki, tylko trzeba jej wtedy uważśniej pilnować, bo może nam za szybko stężeć.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, wygląda smakowicie,
Witam, wygląda smakowicie, tylko co ma być w pkt7?