3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bardzo kruche ciasteczka maślane


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy 20 sek./obr. 4,5.

    Dodajemy mąkę i szczyptę soli oraz proszek do pieczenia włączamy Closed lid 1 min 30 sek/ Dough mode.

    Z ciasta formujemy gruby wałek moczymy go na talerzu lekko w wodzie, a w drugim talerzu obtaczamy w cukrze.

    Kroimy na 0,5 cm plastry.

    Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach na wentylatorze.

    Ciastka robi się szybko, są bardzo kruche, pyszne.

    Polecam!!!!

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A mnie ciasteczka się udały.

    Zgłoszony przez tata5 na maja 15, 2012 at 17:29.

    A mnie ciasteczka się udały. Po prostu po wyjęciu masy z thermomixa trzeba ciasto jeszcze wyrobic na stolnicy i dopiero uformowac wałek. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto faktycznie nie było

    Zgłoszony przez ankawojcik@tlen.pl na grudnia 4, 2011 at 12:56.

    Ciasto faktycznie nie było plastyczne, rozsypywało się, ale postarałam się zrobić z niego wałek i pokroić. Ciastka udały się i szybko znikneły z talerza. Są naprawdę super i lepsze niż ze sklepu. Polecam i trochę cierpliwości przy ich robieniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Ciasteczka się udały,

    Zgłoszony przez monia1177 na listopada 30, 2011 at 23:40.

    Witam. Ciasteczka się udały, są pyszne. Chciałam dodać że ten przepis na pewno jest Andzeja Polana i w oryginalnej postaci nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbowałam obie opcje i jak się nie dodaje proszku, to ciasteczka się nie sklejają.Pozdrawiam Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • upiekłam również ciasteczka

    Zgłoszony przez pusia na listopada 14, 2011 at 16:34.

    upiekłam również ciasteczka wg tego przepisu. niestety nie wyszły! ciasto nie dało się skleić, nie było plastyczne, rozsypywało się. włożyłam na pół godziny do lodówki ( kruche ciasto powinno poleżeć trochę w lodówce ). Niestety to nic nie pomogło, nie dalo się uformować wałka. Namęczyłam się, jakoś uformowałam te ciastka. Podczas pieczenia wszystko się rozlało i ciasteczka połączyły się w jedną całość. Po upieczeniu, jeszcze gorące, pokroiłam nożem ( po ostygnięciu nie można pokroić bo robią sie już twarde). Posiadam przepis podobny do tego ale są jeszcze 2 żółtka i nie ma proszku do pieczenia. Czy ktoś piekł jeszcze ciasteczka z tego przepisu? Mam wrażenie jakby było za dużo masła. Sama nie wiem. Może Kamcia coś wyjaśni jeśli je piekła osobiście, bo jeśli skorzystała z przepisu Andrzeja Polana to niech nie podaje cudzych przepisów jako swoich. Proszę o komentarze

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi się wszystko rozpadało jak

    Zgłoszony przez awolczyk na listopada 12, 2011 at 23:15.

    Mi się wszystko rozpadało jak by było z piasku...Wałka nie dało się skleić za żadne skarby...A Panu Andrzejowi Polanowi one tak pięknie szły ;(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze