Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szczypty soli
  • 230 g cukru
  • 1 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia
  • 230 g mąki tortowej

Masa czekoladowa

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 4 banany

Masa śmietanowa

  • 0,75 litra śmietana 30%
  • 4 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bananowiec
  1. Biszkopt

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, Odważyć mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać żółtka ze szczyptą soli i ubić ok. 4 min/obr 4

    Dodać cukier, ubijać 1 min/ obr 2

    Dodać żółtka, wymieszać 1 min/ obroty 2. Zdjąć motylek.

    Ustawić obroty na 2, przez otwór dosypywać mąkę z proszkiem mieszając kopystką.

    Wylać ciasto na blaszkę i piec około 20 minut.

    Masa czekoladowa

    2 Tabliczki czekolady mlecznej (świetnie nadają się do tego mikołaje i zające czekoladowe) rozpuścić w 1/2 szklanki śmietany 30% - 5 min/37 stopni/ obr 1. Wylać masę na biszkopt i poukładać pokrojone w plasterki banany.

    Masa śmietanowa

    0,75 litra śmietany 30% ubić z dodatkiem  żelatyny i  cukru pudru - 1min/ obr 4. Wyłożyć masę na ciasto. Można posypać wiórkami czekoladowymi.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bananowiec

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 15, 2015 at 17:57

    WITAM I DZIEKUJE ZA PRZEPIS

    Jeszcze ciasta nie probowalam, ale wyglada fajnie choc z przebojami...biszkoptu powinno byc ciut wiecej bo kopystka nie ma co tam robic-nie dociera do ciasta wiec nie potrzebna, poza tym na pewno zelatyne sucha sie podaje do smietany??? ja pierwsza smietane zepsulam i wywalilam wszystko z mojej winy bo dalam mniej smietany (tyle mialam)a robilam minute wiec za dlugo i sie zrobilo maslo,ale! zelatyna sucha byla wszedzie widoczna i wszedzie byly kuleczki zelatynowe wiec drugi juz raz zrobilam inaczej bo sie balam-rozpuscilam zelatyne w wodzie i to dodalam do smietany i cukru.

    Odpisz prosze CZY NA PEWNO SUCHA ZELATYNE SIE WKLADA DO SMIETANY (oczywiscie byloby latwiej).Pozdrawiam

  • marca 30, 2015 at 17:06

    W przepisie jest błąd, zaczynamy ubijać białka a nie żółtka.

  • marca 27, 2015 at 21:43

    Szkoda,że nie ma zdjęcia tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?