thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20h 0min
Czas całkowity
20h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 10 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 litra mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z cukrem ( można go zmielic w Tm) 5 min , temp 60C, obroty 4, ubitą masę wylewamy do innego naczynia.


    Z połowy maki, mleka i drożdży robimy zaczyn 3 minCiasto"Ciasto" , temp 37C. Zostawiamy w naczyniu na 15 minut do wyrośnięcia.


    Następnie do naczynia dodajemy kolejno ubite żóltka z laską wanilii, pozostała mąkę, sól i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy 5 min Ciasto"Ciasto" . Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy 1 minObroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

Porady

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. lepiej dać mu spokojnie podwajać objętość w cieple i nie pospieszać. Odwdzięczy się nam wówczas pięknymi dziurami i super pulchną strukturą)))

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka rodzynkowa Wielkanocna

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?